Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




14. Druhy vod a jejich vlastnosti

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (741.19 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

14. Druhy vod a jejich vlastnosti

, návaznost na TZB. Zdroje a jímání vod, úprava pitné vody.

Voda = kapalina, skládá se z vodíku a kyslíku

Podle původu se vody dělí na:

  • atmosférické (srážkové),

  • povrchové – sladká v řekách, jezerech – slaná v mořích

  • podpovrchové – kvalitnější než voda povrchová

  • zvláštními druhy - přírodní léčivé, přirozeně se vyskytující stolní minerální vody a důlní vody.

Podle účelu se vody dělí na:

  • vodu pitnou

    - Je definována jako zdravotně nezávadná voda. Zdrojem pitné vody používané k zásobování obyvatelstva, průmyslu a zemědělství mohou být vody povrchové i podzemní. Má být bez barvy, chuti a zápachu, s teplotou do 15OC, chemicky neutrální (pH7) a měla by být maximálně středně tvrdá.

  • Užitkovou

    - Je to voda používaná k jiným účelům než k pitným, např. ve výrobě, ke koupání, chlazení atd. Musí být zdravotně nezávadná. Nemusí však splňovat tak přísné požadavky na fyzikálně-chemické vlastnosti jako pitná voda.

  • Provozní

    - Je to užitková voda používaná k různým účelům v průmyslu a zemědělství (mytí zařízení, napájení kotlů). Její kvalita se řídí požadavky výroby. Ty nejnáročnější jsou na ni kladeny v průmyslu textilním, potravinářském, papírenském a v energetice.

  • Odpadní

    - Vody z domácností, obcí, měst, závodů, nemocnic atd., u nichž došlo ke zhoršení kvality. Patří k nim také vody srážkové odváděné jednotnou kanalizační soustavou. Odpadní vody se dělí na splaškové, průmyslové a městské.

Podle množství rozpuštěných látek

- destilovaná = čistá

- měkká voda = trochu rozpuštěných látek

- tvrdá voda – více rozpuštěných látek

- voda minerální

- voda slaná

Podle teploty

studená – do 15OC

teplá – od 45OC - max 60OC

Fyzikální vlastnosti

- pod 0OC= led – roste objem X hustota klesá

- nad 4OC – objem nejmenší X hustota největší (anomálie vody)

- 4 – 100OC – objem roste X hustota klesá

- nad 100OC = velký objem X minimální hustota, = pára – v uzavřené nádobě roste tlak

- další vlastnosti: Zbarvení, zápach, zákal, chuť

- pitná voda musí být bez zákalu, bez pachu, bez chuti

Chemické vlastnosti

- tvrdost vody – způsobena obsahem vápenatých a hořečnatých solí

- tvrdá voda způsobuje usazeniny u topných spirál ohřívačů a praček

- rozlišujeme vodu měkkou, středně tvrdá, tvrdá, velmi tvrdá

- pitná voda by měla být maximálně středně tvrdá

Kyselost a zásaditost vody

= stupnice pH

- kyselé (pH menší než 7 – dešťová)

- zásadité (pH větší než 7 – podzemní voda)

- neutrální (pH = 7)

- pitná voda musí být neutrální (pH 7-9)

Obsah chemických prvků a sloučenin

- hodnotí se obsah kyslíku, železa, manganu a těžkých kovů

- dále sírany, dusičnany

Biologické vlastnosti vody

- když voda obsahuje velké množství bakterií, řas, mikrobů – tohle nesmí pitná voda obsahovat

Témata, do kterých materiál patří