14. Druhy vod a jejich vlastnosti
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
14. Druhy vod a jejich vlastnosti
, návaznost na TZB. Zdroje a jímání vod, úprava pitné vody.
Voda = kapalina, skládá se z vodíku a kyslíku
Podle původu se vody dělí na:
atmosférické (srážkové),
povrchové – sladká v řekách, jezerech – slaná v mořích
podpovrchové – kvalitnější než voda povrchová
zvláštními druhy - přírodní léčivé, přirozeně se vyskytující stolní minerální vody a důlní vody.
Podle účelu se vody dělí na:
vodu pitnou
- Je definována jako zdravotně nezávadná voda. Zdrojem pitné vody používané k zásobování obyvatelstva, průmyslu a zemědělství mohou být vody povrchové i podzemní. Má být bez barvy, chuti a zápachu, s teplotou do 15OC, chemicky neutrální (pH7) a měla by být maximálně středně tvrdá.
Užitkovou
- Je to voda používaná k jiným účelům než k pitným, např. ve výrobě, ke koupání, chlazení atd. Musí být zdravotně nezávadná. Nemusí však splňovat tak přísné požadavky na fyzikálně-chemické vlastnosti jako pitná voda.
Provozní
- Je to užitková voda používaná k různým účelům v průmyslu a zemědělství (mytí zařízení, napájení kotlů). Její kvalita se řídí požadavky výroby. Ty nejnáročnější jsou na ni kladeny v průmyslu textilním, potravinářském, papírenském a v energetice.
Odpadní
- Vody z domácností, obcí, měst, závodů, nemocnic atd., u nichž došlo ke zhoršení kvality. Patří k nim také vody srážkové odváděné jednotnou kanalizační soustavou. Odpadní vody se dělí na splaškové, průmyslové a městské.
Podle množství rozpuštěných látek
- destilovaná = čistá
- měkká voda = trochu rozpuštěných látek
- tvrdá voda – více rozpuštěných látek
- voda minerální
- voda slaná
Podle teploty
studená – do 15OC
teplá – od 45OC - max 60OC
Fyzikální vlastnosti
- pod 0OC= led – roste objem X hustota klesá
- nad 4OC – objem nejmenší X hustota největší (anomálie vody)
- 4 – 100OC – objem roste X hustota klesá
- nad 100OC = velký objem X minimální hustota, = pára – v uzavřené nádobě roste tlak
- další vlastnosti: Zbarvení, zápach, zákal, chuť
- pitná voda musí být bez zákalu, bez pachu, bez chuti
Chemické vlastnosti
- tvrdost vody – způsobena obsahem vápenatých a hořečnatých solí
- tvrdá voda způsobuje usazeniny u topných spirál ohřívačů a praček
- rozlišujeme vodu měkkou, středně tvrdá, tvrdá, velmi tvrdá
- pitná voda by měla být maximálně středně tvrdá
Kyselost a zásaditost vody
= stupnice pH
- kyselé (pH menší než 7 – dešťová)
- zásadité (pH větší než 7 – podzemní voda)
- neutrální (pH = 7)
- pitná voda musí být neutrální (pH 7-9)
Obsah chemických prvků a sloučenin
- hodnotí se obsah kyslíku, železa, manganu a těžkých kovů
- dále sírany, dusičnany
Biologické vlastnosti vody
- když voda obsahuje velké množství bakterií, řas, mikrobů – tohle nesmí pitná voda obsahovat