PATOGENITA_MIKROORGANISMŮ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
STŘEDNÍ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA
ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
PATOGENITA
MIKROORGANISMŮ
MGR. IVA COUFALOVÁ
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
Mikroorganismy lze rozdělit podle jejich působení na lidský
organismus
prospívající –symbionti
škodící – parazité
Patogenita (choroboplodnost)
schopnost mikrobů vniknout do těla, rozmnožit se v něm
a způsobit onemocnění. Je u jednotlivých druhů různá:
●
rozdíl v patogenitě různých kmenů mikroorganismů
téhož druhu
●
rozdíl mezi patogenitou téhož kmene vůči různým
živočišným druhům
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
Podle stupně patogenity mikroby dělíme na:
●
patogenní
●
podmíněně patogenní
●
nepatogenní
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
Virulence
stupeň patogenity daného kmene
je dán stupněm invazivity a toxicity
Invazivita (pronikavost)
schopnost mikroorganismu pronikat do tkání
hostitele, rozmnožovat se v nich a poškozovat
ho.
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
Toxigenita = schopnost mikroorganismu
poškozovat hostitelský organismus
Mikrobiální toxiny dělíme do dvou skupin:
exotoxiny – jsou z mikrobiální buňky
vylučovány ihned do okolí, specificky poškozují
vybrané tkáně (srdeční sval, nervové buňky).
Vlivem tepla nebo chemických látek mohou
ztrácet svoji toxicitu.
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
endotoxiny – uvolňují se z buňky až po jejím
rozpadu, jsou odolné vůči vyšší teplotě, již v
nízkých koncentracích způsobují horečku, větší
množství může u pacientů vést až k toxickému
šoku.
Rozhoduje také množství mikrobiálních buněk,
které vnikají do organismu hostitele tj.
Tzv.infekční dávka
●
vysoká virulence = minimální infekční dávka,
slabě virulentní kmeny = při stejné dávce k
nemoci vůbec nemusí dojít
ZDROJE
●
Podstatová Hana, Základy epidemiologie a
hygieny
, Galén 2009, ISBN 978-80-7262-
597-0
PATOGENITA MIKROORGANISMŮ
Patogenita a virulence nejsou neměnnou
vlastností, toho se využívá při výrobě
očkovacích látek.