Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Získávání a ošetřování mléka

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (99 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Získávání mléka a základní ošetření po nadojení

Aby nadojené mléko mělo co nejvyšší kvalitu, musíme dodržovat určité zásady už při jeho získávání :

  • Kontrola seřízení dojícího stroje (podtlak 45-50 kPa,50 pulzů/1 min.)

  • Hygiena dojírny a samotného dojícího stroje

  • Hygiena dojiče a očista mléčné žlázy

  • Odstranění bakteriologické zátky a prvotní kontrola mléka

  • Využití doby působení oxytocinu k dojení a dodojení mléka

  • Preventivní vysoká čistota všech prostor chovu dojnic

!!!!!! Desatero správného dojiče se podrobně učí v praktické výuce příslušných témat !!!!!

Způsoby dojení

  1. Dojení ruční – velmi pracné a namáhavé.V současnosti se používá pouze při základní kontrole mléka při dojení a výjimečně při dojení nemocných či vysílených dojnic.Také při oddojení mléka krav masných plemen při úhynu telete.( na 1 l mléka je potřeba 80-120 stisků)

  2. Dojení strojní – 1) konvové – používá se v porodnách a v chovech s malým počtem dojnic

2)potrubní – v současnosti se prakticky nepoužívá pro velkou poruchovost a horší čištění.Zaniklo s ukončením vazného způsobu chovu dojnic.

3)dojírny – předností dojíren je vysoká výkonnost na 1

dojiče,úspora lidské práce,výrazné omezení

namáhavosti vzhledem ke snížené pracovní

ploše dojiče,vysoká hygiena a evidence.

- rybinová – šikmé stání dojnic pod úhlem 37-400 zkracuje cestu dojiče k dojnici a umožňuje dobrý přístup k vemeni.

- tandemová – (za sebou) dojnice vstupují na dojící místo jednotlivě až když vydojená kráva toto místo opustí.Dojnice po celou dobu dojení nejsou vyrušovány ostatními a dojič má výborný přehled o zvířeti.

- paralelní - ( vedle sebe ) dojírny úsporné na prostor,proto se často staví do rekonstruovaných kravínů.Je nutno dobře vyřešit příchod a odchod dojnic.Strukové násadce jsou nasazovány mezi zadní nohy krav.

- mobilní rotační – tento typ dojíren dosud nebyl překonán co do výkonnosti a snadnosti obsluhy.Několik variant umožňuje široké použití pro chovatele : - rototandem – dojnice stojí za sebou po obvodu kruhu

- rotorybina – dojnice stojí kontinuálně šikmo vedle sebe.Vyšší vý-

on až pro 60 dojnic naráz.

-rotoradiál – dojnice stojí kolmo na směr pohybu mobilní plošiny.

Strukové násadce se nasazují zezadu,velmi výkonné

i pro víc jak 60 dojnic.

Robotizované dojení – odpadá práce mnoha dojičů ale vysoké pořizovací náklady zpomalují použitelnost pro naše podmínky.Ve světě je častěji vidět v chovech ne vysokých koncentraqcí.

Ošetření mléka po nadojení.

  1. Čištění - účelem je odstranit nečistoty z mléka ( částečky prachu, steliva,mrvy,srsti nebo hmyz ) a zabránit jejich vniku do chladící nádrže. K tomuto účelu používáme mléčné filtry různých tvarů a materiálů,které se mohou vkládat do dojícího potrubí nebo těsně před vtok do chladící nádrže.Filtry je nutno pravidelně vyměňovat a nesmí se používat tkané textilie.

  2. Chlazení – účelem je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů.Mléko po nadojení má teplotu okol 330C.Proto je nutno,aby bezprostředně po nadojení byla šetrně snížena teplota na 3-50C nejpozději do 150-180 minut a tato byla zachována po celou dobu skladování.

Témata, do kterých materiál patří