Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1984

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.71 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Ukázka

Text je spisovný, styl reportážní, bez příkras, nespisovný jazyk v řeči proletariátu

Winston zůstal obrácen zády k obrazovce. To bylo bezpečnější; ačkoliv, jak dobře věděl, i záda mohou ledacos prozradit. Kilometr odtud se tyčila nad špinavou krajinou vysoká bílá budova Ministerstva pravdy, jeho pracoviště. Toto je Londýn, pomyslel si s jistou nechutí, hlavní město Územní oblasti jedna, třetí nejlidnatější provincie Oceánie. Snažil se vydolovat nějakou vzpomínku z dětství, která by mu řekla, zda Londýn býval vždycky takový. Byla tu odjakživa tahle vyhlídka na rozpadající se domy z devatenáctého století, podepřené z boku dřevěnými trámy, s okny zatlučenými překližkou a střechami z rezavého plechu, těmi vetchými zahradními zdmi bortícími se na všech stranách? Byly tu odjakživa trosky po bombardování, nad nimiž ve vzduchu víří prach z omítky, i vrby sklánějící se nad hromadami suti? A prostranství, kde bomby vymýtily větší plochu, na níž pak vyrazily ubohé kolonie dřevěných chatrčí, podobných kurníkům? Ale nemělo to smysl, nemohl si vzpomenout: z dětství mu v paměti nezůstalo nic než pár jasně osvětlených obrázků, které neměly žádné pozadí a byly většinou nesrozumitelné. Ministerstvo pravdy, v newspeaku Pramini (Newspeak byl úředním jazykem Oceánie. O její struktuře a etymologii viz Dodatek.), se děsivě lišilo od všech ostatních objektů v dohledu. Byla to obrovská stavba tvaru pyramidy ze zářivého bílého betonu, která se terasovitě vypínala do výšky 300 metrů. Z místa, kde stál Winston, se dala na bílém průčelí přečíst ozdobným písmem vyvedená tato hesla Strany: VÁLKA JE MÍR SVOBODA JE OTROCTVÍ NEVĚDOMOST JE SÍLA Tvrdilo se, že Ministerstvo pravdy má tři tisíce místností nad úrovní země a tomu odpovídající prostory pod zemí.

  1. Část-literárně historický kontext a autor

Situace po druhé světové válce, ve světě se rozmáhá komunismus, Studená válka mezi SSSR a USA. Román byl dokončen v roce 1949. Pro autora je to tedy budoucnost. Název je obrácenou číslicí 1948, kdy román vznikal. George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl britský spisovatel a novinář. Narodil se v Indii v roce 1903, která byla britskou kolonií. Když mu byl rok, přestěhoval se s matkou a sestrami do Anglie. V roce 1922 začal pracovat v Barmě, protože rodiče neměli na studium vysoké školy. Zkušenosti z Barmy se promítly v jeho díle Barmské dny a podnítili jeho levicové smýšlení. Nějakou dobu žil také v Londýně a v Paříži, ke poznal problémy nižších vrstev. Byl antifašista a dobrovolně bojoval ve španělské občanské válce. V druhé světové válce kvůli vleklé tuberkulóze nebojoval. Zemřel v roce 1950. Mezi další autorova díla patří Barmské dny, Na dně v Paříži a Londýně, Hold Katalánsku, Farma zvířat. Mezi autorovi současníky patří irský dramatik a prozaik Samuel Beckett (Čekání na Godota), americký prozaik William Styron (román Sophiina volba) nebo Francouz Albert Camus (román cizinec).

Témata, do kterých materiál patří