Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - lexikologie (KČJL / KBALX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KBALX - Současný český jazyk - lexikologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
LEXIKOLOGIE - zápisky Neznámý 27.10.2020 15:00 4

Další informace

Obsah

1. Místo lexikologie v rámci jazykovědy. Předmět lexikologie. Lexikologické disciplíny.2. Základní jednotka lexikálního systému. Slovo, pojmenování. Lexém. Pojem. Slovo jako znak.3. Různá pojetí významu. Klasifikace významů. Význam a smysl.4. Mnohoznačnost a jednoznačnost. Významotvorní činitelé.5. Slovní zásoba, její struktura a systém.6. Vztahy podle významu. Paradigmatické vztahy ? nadřazenost, podřazenost, souřadnost.7. Paradigmatické vztahy ? synonymie, opozitnost.8. Syntagmatické vztahy ? sémantická větná struktura a intence. Sémantické pole.9. Formální vztahy: Homonymie, paronymie.10. Formálně-významové vztahy. Slovotvorné třídy a typy.11. Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování.12. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání.13. Český národní korpus. Lexikografie, typy slovníků. Frazeologie, etymologie.

Získané způsobilosti

Formování představy o vztahu jazyka, myšlení a skutečnosti, o systémové podmíněnosti sémantiky s důrazem na sémantiku lexikální, o lexikální pragmatice.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Seminární práce spočívající v sémantické analýze vybrané skupiny lexikálních jednotek dokumentovaných v synchronních i diachronních databázích Českého národního korpusu. Postižení dynamiky sémantické složky lexikálního systému. Konfrontace závěrů s explikacemi výkladových slovníků. Zkouška se skládá z teoretické otázky a praktických úkolů spočívajících ve stanovení potenciálních významových vztahů lexémů včetně pragmatické složky významu, v dotváření dvojice lexémů v terminologicky zadané relaci a ve vyvození významu řečového výskytu lexikálních jednotek při respektování strukturalistické teorie.

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.