Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století 2 (KČJL / PMCL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMCL2 - Česká literatura 19. století 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
ČD - Povídky malostranské Neznámý 27.10.2020 14:59 0

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře sledují problematiku literatury daného období v relativní šíři a s ohledem na budoucí praxi absolventů. V přednáškách je pozornost věnována celkové charakteristice literatury v kontextu kulturním a společenském, imanentnímu vývoji literatury, jednotlivým literárním směrům, školám, osobnostem, dílům.Semináře navazují na přednášky a doplňují je. V seminárních pracích a následných diskusích je věnována pozornost spisovatelům a jejich dílům. Důraz je kladen na interpretace literárních děl s ohledem na dosavadní literární historii a literární kritikuPředmět je věnován osobnostem a tématům jako zejména:Jan Neruda, Vítězslav Hálek, Karolina Světlá, májovci, Jakub Arbes, Josef Václav Sládek, Jaroslav Vrchlický, Julius Zeyer, lumírovci, Svatopluk Čech, Eliška Krásnohorská, ruchovci, Otakar Hostinský, Alois Jirásek, Zikmund Winter, Antal Stašek, Karel Václav Rais, Ladislav Stroupežnický, Tereza Nováková, realismus.

Získané způsobilosti

Přiblížit studentům literaturu dané doby. Položit metodologické základy soudobé literární interpretace a umožnit studentům tvorbu vlastního literárněvědného textu v seminárních pracích.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Vypracování a přednesení seminární práce.2. Aktivní práce v semináři.3. Účast alespoň 85%. Zkouška: Studenti předkládají seznam prostudované beletrie (min. 35 titulů ze seznamu KČJL) a odborné literatury (min. 5 titulů) a čtenářský deník. Zkouška vychází z těchto dokumentů, obsahuje 2 tematické okruhy (1 z lit. 1. pol. 19. stol. a 1 z lit. 2. pol. 19. stol.), na nich student prokáže jak schopnost orientovat se v širších souvislostech, tak i schopnost analytického myšlení a interpretační erudici.

Garant

doc. PhDr. Jiří Kudrnáč, CSc.