Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura (KČJL / PMCL7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMCL7 - Starší česká literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
STARŠÍ LITERATURA - ZÁPISKY Neznámý 27.10.2020 14:57 2

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře sledují problematiku literatury daného období v relativní šíři a s ohledem na budoucí pedagogickou praxi absolventů. V přednáškách je pozornost věnována celkové charakteristice literatury v kontextu kulturním a společenském, imanentnímu vývoji literatury, jednotlivým literárním osobnostem, dílům.Semináře navazují na přednášky a doplňují je. V seminárních pracích a následných diskusích je věnována pozornost spisovatelům a literárním dílům. Důraz je kladen na interpretace literárních děl s ohledem na dosavadní literární historii.Předmět je věnován tématům jako zejména:počátky literatury v českých zemích; staroslověnská literatura; vývoj latinské a české literatury ve středověku; česká duchovní lyrika; nejstarší česká epika; satira a drama v literatuře české i latinské; legendy latinské a české; kroniky a jejich specifičnost; mravoučná literatura a předchůdci Husovi; rozvoj literatury v době Karla IV.; Jan Hus a tvorba v době husitské.

Získané způsobilosti

Na analýzách vybraných děl tohoto období pěstuje disciplína schopnost studentů tato díla interpretovat. Zvláštní důraz je kladen na schopnosti metodicky zpracovat literární látku pro potřeby výuky na střední škole.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1.Vypracování a přednes seminární práce.2.Aktivní práce v seminářích.3.Účast alespoň 85 %.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.