Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 1 (KČJL / PMSL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMSL1 - Světová literatura 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
SVĚTOVÁ LITERATURA - PŘEDNÁŠKY Neznámý 27.10.2020 14:57 9

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Úvodní přednáška, předmět, program, literatura.2) Řecká tragédie (problematika interpretační a žánrová).3) Projekce člověka v řeckých tragédiích.4) Typologie antického románu a teorie románu.5) Hrdinská a rytířská epika ve středověké literatuře.6) Rabelaisovský typ románu (smíchová kultura středověku a renesance).7) Satirická literatura s postavou blázna a pikara (Cervantes, Swift, Voltaire, Fielding, Sterne).8) Romantický hrdina a literární historismus.9) Faustovský mýtus v literatuře.10) Jean Jacques ? Jean Paul (francouzský a německý výchovný román).11) ?Zbytečný hrdina? v ruské literatuře a anglická podoba realistické literatury.12) Román ztracených iluzí (charakteristika francouzského realismu).13) Dostojevský a jeho polyfonní román.14) Proměna dramatu koncem století (Ibsen, Čechov).Semináře:1) Úvodní seminář.2) Antická literatura (Sofoklés ? Oidipus král, Eurípidés ? Medea).3) Renesanční literatura (J. Swift ? Gulliverovy cesty).4) M. de Cervantes ? Don Quijote.5) Klasicismus (Voltaire ? Candide, D. Diderot ? Jeptiška).6) Preromantismus a romantismus (Goethe ? Faust).7) E.A. Poe ? Zánik domu Usherů, Vražda v ulici Morgue.8) E.T.A. Hoffmann ? Ďáblův elixír, Zlatý kořenáč.9) Realismus (H. de Balzac ? Otec Goriot).10) G. Flaubert ? Paní Bovaryová.11) O. Wilde ? Obraz Doriana Graye.12) M.F. Dostojevský ? Běsi.13) A.P. Čechov ? Racek.14) A.P. Čechov ? Višňový sad.

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje v přednáškách základní orientaci ve světové literatuře a jejích vývojových tendencích s důrazem na evropský civilizační kontext, v seminářích jde především o schopnost interpretovat vybrané umělecké texty.

Požadavky

1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.