Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné vědy historické 1 (KHI / XPV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XPV1 - Pomocné vědy historické 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Sfragistika Neznámý 14.04.2021 17:12 3

Další informace

Obsah

Přednáška přináší základní přehled o historii, terminologii, metodologii a základních poznatcích první skupiny pomocných věd historických - totiž paleografie, diplomatiky, sfragistiky a heraldiky. Vysvětluje a rozvíjí fakta ze základní literatury, na níž navazuje.Seminář je zaměřen na čtení a přepis (transkripci a transliteraci) jazykově českých a latinských textů z 10.-15.století, psaných karolinskou minuskulou a gotickými písmy a blason štítu, tj. neúplného erbu. Posluchači jsou seznámeni s heraldickými tinkturami, tvary a figurami štítu a na konkrétních případech se učí štít blasonovat (tj. odborně popisovat). Četba textů je obohacena výkladem o principech transkripce a transliterace, o transkripčních pravidlech pro český jazyk, o ligaturách a zkratkách, o formách zkracovacích znamének.

Získané způsobilosti

Posluchač se seznámí s základní literaturou z paleografie, diplomatiky, heraldiky a sfragistiky, soupisy a edicemi různých typů historických pramenů a ovládne odbornou terminologii, používanou při jejich popisu. Kromě teoretických znalostí z jmenovaných pomocných věd historických zvládne student četbu historických textů z 10. - 15. století a blason štítů.

Literatura

Hlaváček I., Kašpar J., Nový R. (2002). Vademecum pomocných věd historických. Jinočany. Fiala, Z., Šebánek, J., & Húščava, A. (1965). Československá diplomatika. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Húščava, A. (1951). Dejiny a vývoj nášho písma. Bratislava: Slovenská akadémia vied a umení. Pohanka, H. (2013). Heraldika v souvislostech. Praha: Agentura Pankrác. Krejčík, T. (1998). Pečeť v kultuře středověku. Ostrava: Tilia.

Požadavky

Soustavná příprava na výuku, četba zadaných textů a blason erbů, aktivní účast ve výuce. Úspěšné absolvování písemného zápočtového testu obsahujícího transliteraci latinského textu psaného karolinskou minuskulou, transkripci českého textu psaného gotickým písmem a blason čtyř štítů.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Ema Tomášková