REPP_teorie_od_ucitelky_do_ep (1)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Výpočet kapacity:
výrobní kapacita v naturálních jednotkách K = Fe * Vp,
,kde Fe je efektivní časový fond
Vp je výkon v naturálních jednotkách za hod
(hodinová výrobnost)
používá se pro výpočty kapacity vysokých pecí, cukrovarů. automatických linek apod.
metodou koeficient zatížení (kapacitní normy pracnosti)
kapacitní norma pracnosti Pk = p / kpn
, kde p je pracnost v Nh (výrobku obvykle, nebo „pracnost stroje“ spíš „pracovitost“)
kpn je koeficient plnění norem
Kapacita jednoho stroje lze určit jako Kj = Fe / Pk
Zde se často určuje počet strojů potřebných k výrobě:
a = Pk / Fe (zde ale na celou výrobu! na rozdíl od kapacity na 1 stroj), kde Pk celková kapacitní pracnost všech výrobků ve výrobě)
A dále pak tzv. koeficient zatížení stroje kz = Pk / Fe , kde Pk je „pracnost“ stroje
Výrobní kapacita výrobních ploch
,kde M je výrobní plocha v m2
m je kapacitní norma plochy na výrobu 1 výrobku v m2
t je normovaná průběžná doba výroby (kapacitní norma pracnosti
výrobku v h)
Výrobní kapacita je max. možný Q za období. Skutečné Q bude vždy menší nebo max rovno výrobní kapacitě. Poměr mezi skutečným objemem ýroby a výrobní kapacitou je využití výrobní kapacity.
kc = Qs / K (koeficient 0 – 1, bo x 100%)
rozdíl mezi kapacitou a skutečným Q je K - Qs tzv. kapacitní rezerva
kc lze zvyšovat resp. K - Qs snižovat
vyšším využíváním časového fondu (zvýšení počtu směn, počtu pracovníků, zdokonalení organizace práce)
využíváním výkonnosti (využití technologických parametrů strojů, snížením pracnosti výrobků, zkracováním operačních časů, zvýšením kvalifikace apod.)
Určuje – li se výrobní kapacita celého provozu (podniku) tak dvěma způsoby
stroje řazené vedle sebe (např. 5 tkalcovských strojů, 5 obráběcích strojů), pak je výrobní kapacita dána souučtem výrobních kapacit jednotlivých strojů
stroje řazené za sebou (výrobek je opracováván postupně na několika strojích za sebou) pak je výrobní kapacita dána hlavním výrobním článkem (tj. obvykle nějaké klíčové pracoviště, kde se provádí nejpracnější operace, nebo kde je potřeba speciální zařízení. Př. u výroby piva mladinová pánev). Ty zařízení, která mají menší výrobní kapacitu než hlavní článek se označují jako úzká místa a jejich kapacitu je nutné přizpůsobit kapacitě hlavního článku, aby byla výroba efektivní)