Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní systémy - srovn. úst. pr. (KÚP / SÚS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KÚP / SÚS - Ústavní systémy - srovn. úst. pr., Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Případ Madison v. Marbury Neznámý 07.09.2018 20:42 5

Další informace

Obsah

1. Metody poznávání srovnávacího ústavního práva, modely, pojetí a definice ústavy, základní ústavní principy, princip legitimity, princip právního státu, princip omezené vlády, princip plurality, princip konsenzu, princip dělby moci.2. Ústavnost a demokracie - občan a stát, reprezentativní, zastupitelská a přímá demokracie, občanská společnost, proceduralistické a materiální pojetí demokracie, kontrola státní moci a její problémy v současnosti, autorita, efektivnost a samospráva, modely vývoje demokracie, test relevance demokracie, demokracie a struktura společnosti, reformy demokracie.3. Lidská a občanská práva, srovnávací pohled. Pojem lidských práv. Občané a stát ve vývoji nauk o lidských právech. Soudobé koncepce lidských práv.4. Ústavy a právní normy Evropské Unie, vztah ústavního a mezinárodního práva, srovnávací pohled. Pojetí ústavního práva EU - současný stav a perspektivy.5. Ústavněprávní úprava lidských a občanských práv v předních demokratických státech. Vztah ústavněprávní, regionální (EU) a mezinárodní úpravy lidských práv.6. Ústavní systém Velké Británie.7. Kvalifikace ústavních systémů - parlamentní - prezidentský, - vlády shromáždění - neoprezidentský - direktoriální, klasifikace volebních systémů a systémů politických stran.8. Ústavní systémy SRN, Rakouska, USA, Francie a Švýcarska.9. Ústavní systém Izraele a Itálie.10. Federace v komparačním pojetí ústavních systémů. Modely federativního uspořádání. Federativní uspořádání v USA, Švýcarsku, SRN a Rakousku. Místní správa a samospráva, srovnávací pohled. Kontinentální systém veřejné moci v místech. Angloamerický systém veřejné moci v místech.11. Systémy politických stran a volební systémy v USA, Velké Británii, Izraeli, SRN, Francii, Itálii, Rakousku a Švýcarsku.12. Úloha státnických osobností v ústavních systémech USA (T. Jefferson, J. Marshall, A. Hamilton T. Roosevelt, W. Wilson, F.D. Roosevelt, J.F. Kennedy, L. Johnson, J. Carter, R. Reagan, G. Bush senior, B. Obama), Velké Británie (Disraeli, Gladstone, Loyd George, N. Chamberlain, W. Churchill, C. Attlee, M. Thatcher, T. Blair), Německa (Bismarck, K. Adenauer, W. Brandt, H. Schmidt, H. Kohl, A. Merkelová) a Francie (Ch. de Gaulle, Giscard d´Estaigne, F. Mitterand, J. Chirac, N. Sarkosy).13. Soudnictví a soudní kontrola ústavnosti. Modely soudní kontroly ústavnosti. Všeobecný difúzní model soudní kontroly ústavnosti v USA. Koncentrovaný a specializovaný model soudní kontroly ústavnosti, smíšený model.14. Neúplná soudní kontrola ústavnosti ve Velké Británii. Soudní kontrola ústavnosti v Izraeli. Koncentrované všeobecné soudnictví ve Švýcarsku. Specializované a koncentrované ústavní soudnictví v SRN, Rakousku, Itálii a Francii.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- vymezit roli ústavy rozvinutých demokracií - definovat typy a druhy ústav, základní ústavní principy ve srovnávacím pohledu- rozlišit jednotlivé formy vlády v rozvinutých demokraciích- seznámit s principy vertikální dělby moci, typy federací a unitární stát- definovat vztahy mezi nejvyššími státními orgány v rozvinutých demokraciích, vnitřní organizace parlamentů, zákonodárné procesy - analyzovat ústavní a politický systém, systémy politických stran v pluralitních demokraciích, volební systémy a organizace voleb v pluralitních demokraciích- vymezit roli základních lidských a občanských práv, Ústavy a postavení člověka a občana- definovat obecné soudnictví, správní a ústavní soudnictví, typy, druhy a kompetence- seznámit se vztahem ústavy a mezinárodního práva v rozvinutých pluralitních demokraciích, ústavněprávní aspekty nadnárodních integrací, tzv. Evropská ústava- seznámit s obecnými rysy a ústavní modely postsocialistických zemí

Literatura

Blahož, Josef. Soudní kontrola ústavnosti : srovnávací pohled. Praha : ASPI Publishing, 2001. ISBN 80-86395-09-X.Blahož, Josef; Balaš, Vladimír,; Klíma, Karel. Srovnávací ústavní právo. Praha : ASPI, 2007. ISBN 978-80-7357-312-6.Klíma, Karel. Ústavní právo. 4., rozĹĄ. vyd. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2010. ISBN 978-80-7380-261-5.Filip, Jan. Soudobé ústavní systémy : Jan Filip..[et al.]. 1. vyd. Brno : PF MU v Brně, 1996. ISBN 80-210-1363-X.Klokočka, Vladimír. Ústavní systémy evropských států ; Ústavní zřízení evropských států : srovnávací studie. Praha : Linde, 1996. ISBN 80-7201-005-0.Klokočka, Vladimír; Wagnerová, Eliška. Ústavy států Evropské unie : ústavní texty Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemí, Portugalska, Rakouska, Řecka, Španělska, Švédska, Velké Británie. Praha : Linde, 1997. ISBN 80-7201-056-5.

Požadavky

aktivní účast ve výucesplnění podmínek zápočtuústní zkouška

Garant

JUDr. Tomáš Pezl