Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




materialy-ke-zkouzce-zakladni-agrotechnika-a-herbologie-2016-2017

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (141.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

traktorů, uvádění půdy do klidu

OSEVNÍ POSTUPY (Crop rotations, Fruchfolgen)

= Systém plánovaného střídání plodin na jednotlivých polích (honech) s cílem max.výnosu a zvýšení kvality produkce + zachování půdní úrodnosti a omezení negativních vlivů na životní prostředí v zemědělském podniku. Agrotechnická nepřímá metoda ochrany rostlin.

Nordsfoldský OP:

1. rok: vojtěška

2. rok: vojtěška (pouze jednoletý jetel, případně bobovina - zlepšující)

3. rok: ozimá obilnina (zhoršující plodina)

4. rok: okopanina (nebo jiná zlepšující plodina)

5. rok: jarní obilnina s podsevem boboviny (vojtěška, jetel)

- rok v kterém je uváděna daná plodina, je rok její sklizně

- eopakovat stejnou plodinu po sobě 2 roky a více (3 roky po sobě 1. plodina na 1. poli = monokultura) = nárůst onemocnění, snížení výnosu, vyšší náklady na ochranu, únava půdy)

Únava půdy: všeobecná – odčerpání živin, vody, zhoršení struktury

- pravá – organizmová (viry, baktérie, houby, hlísti, hmyz), nedostatková (mikroprvky), toxinová

Při střídání pozor na: přirozené obranné látky rostlin (alellopatia)

Důvody střídání podín:

a.) množství zanechaných posklizňových zbytků: vysoké (pícniny, obiloviny), nízké (okopaniny, zeleniny, len)

b.) organické hnojení: náročné (okopaniny, zeleniny), nenáročné (obiloviny, olejniny, okopaniny)

c.) půdní vlastnosti.: fyzikální (typ kořene, hloubka zakořenění), chemické (různé nároky plodin), fixace vzdušného N2

d.) využití vegetační doby: víceleté (jetel, vojtěška, kmín, léčivky), ozimé (mák, obiloviny, zeleniny), jarní (krátká vegetační doba: luskoviny, delší vegetační doba: brambory, cukrovka)

e) výskyt původců chorob a škůdců

f) výskyt plevelů a zaplevelujících rostlin

Vliv na bilanci organické hmoty:

•různé množství zanechaných posklizňových zbytků

– vysoké (pícniny, obilniny)

– nízké (okopaniny, zeleniny, len)

• různá náročnost na organické hnojení

– náročné (okopaniny, zeleniny)

– nenáročné (obilniny, luskoviny)

Nepřímá (přirozená) regulace výskytu chorob a škůdců: choroby a škůdci jsou většinou druhově specifičtí; přerušení jejich životních cyklů po dobu; zařazení nepříbuzných plodin; vliv rozdílných agrotechnických postupů v různých plodinách

Onemocnění:

Obiloviny: choroby pat stébel, háďátka, fuzariózy

Kukuřice: sněť, zavíječ

Okopaniny: rakovina brambor (karanténa), strupovitost, kořenomorka, háďátka

Jetelovin: hlízenka, verticilium

Brukvovité zeleniny: hlízenka, nádorovitost koštálovín, fómová kniloba, fuzariózy

Kořenové zeleniny: kořenomorka, fusária

Cibuloviny: háďátka

Řepka: - krytonosci, hlízenka, fómová hniloba

Organické hnojení

- zeleniny 1. trati: přímé hnojení, košťáloviny (zelí, květák ..) a plodové zeleniny (rajče, okurka)

- zeleniny 2. trati: po 1., bez hnojení, väačšina ost.zelenín + kořenová zelenina

Témata, do kterých materiál patří