materialy-ke-zkouzce-zakladni-agrotechnika-a-herbologie-2016-2017
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
traktorů, uvádění půdy do klidu
OSEVNÍ POSTUPY (Crop rotations, Fruchfolgen)
= Systém plánovaného střídání plodin na jednotlivých polích (honech) s cílem max.výnosu a zvýšení kvality produkce + zachování půdní úrodnosti a omezení negativních vlivů na životní prostředí v zemědělském podniku. Agrotechnická nepřímá metoda ochrany rostlin.
Nordsfoldský OP:
1. rok: vojtěška
2. rok: vojtěška (pouze jednoletý jetel, případně bobovina - zlepšující)
3. rok: ozimá obilnina (zhoršující plodina)
4. rok: okopanina (nebo jiná zlepšující plodina)
5. rok: jarní obilnina s podsevem boboviny (vojtěška, jetel)
- rok v kterém je uváděna daná plodina, je rok její sklizně
- eopakovat stejnou plodinu po sobě 2 roky a více (3 roky po sobě 1. plodina na 1. poli = monokultura) = nárůst onemocnění, snížení výnosu, vyšší náklady na ochranu, únava půdy)
Únava půdy: všeobecná – odčerpání živin, vody, zhoršení struktury
- pravá – organizmová (viry, baktérie, houby, hlísti, hmyz), nedostatková (mikroprvky), toxinová
Při střídání pozor na: přirozené obranné látky rostlin (alellopatia)
Důvody střídání podín:
a.) množství zanechaných posklizňových zbytků: vysoké (pícniny, obiloviny), nízké (okopaniny, zeleniny, len)
b.) organické hnojení: náročné (okopaniny, zeleniny), nenáročné (obiloviny, olejniny, okopaniny)
c.) půdní vlastnosti.: fyzikální (typ kořene, hloubka zakořenění), chemické (různé nároky plodin), fixace vzdušného N2
d.) využití vegetační doby: víceleté (jetel, vojtěška, kmín, léčivky), ozimé (mák, obiloviny, zeleniny), jarní (krátká vegetační doba: luskoviny, delší vegetační doba: brambory, cukrovka)
e) výskyt původců chorob a škůdců
f) výskyt plevelů a zaplevelujících rostlin
Vliv na bilanci organické hmoty:
•různé množství zanechaných posklizňových zbytků
– vysoké (pícniny, obilniny)
– nízké (okopaniny, zeleniny, len)
• různá náročnost na organické hnojení
– náročné (okopaniny, zeleniny)
– nenáročné (obilniny, luskoviny)
Nepřímá (přirozená) regulace výskytu chorob a škůdců: choroby a škůdci jsou většinou druhově specifičtí; přerušení jejich životních cyklů po dobu; zařazení nepříbuzných plodin; vliv rozdílných agrotechnických postupů v různých plodinách
Onemocnění:
Obiloviny: choroby pat stébel, háďátka, fuzariózy
Kukuřice: sněť, zavíječ
Okopaniny: rakovina brambor (karanténa), strupovitost, kořenomorka, háďátka
Jetelovin: hlízenka, verticilium
Brukvovité zeleniny: hlízenka, nádorovitost koštálovín, fómová kniloba, fuzariózy
Kořenové zeleniny: kořenomorka, fusária
Cibuloviny: háďátka
Řepka: - krytonosci, hlízenka, fómová hniloba
Organické hnojení
- zeleniny 1. trati: přímé hnojení, košťáloviny (zelí, květák ..) a plodové zeleniny (rajče, okurka)
- zeleniny 2. trati: po 1., bez hnojení, väačšina ost.zelenín + kořenová zelenina