Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




materialy-ke-zkouzce-zakladni-agrotechnika-a-herbologie-2016-2017

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (141.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

- zeleniny 3. trati: nevyžadují organické hnojení, cibuloviny + luskoviny

Zeleniny v OP - podle veget.doby:

- brzké s krátkou vegetační d obou: ředkvička, salát, kedlubny, špenát

- časné vegetující ½ vegetační doby: květák, zelí, ranní brambory, cibule, mrkev karotka

- pozdě seté s kratší vegetační dobou: meloun, keříčková rajčata

- s dlouhou vegetační dobou: zelí, tyčkový rajčata, pozdní brambory, pouze 1 plodina ve vegetačním období

Ozimy - datum výsevu: ječmen ozimý: 10 - 25.9

žito: 20 - 28.9

tritikale: 15.9 - 10.10

pšenice: 30.9 - 15.10

Po bramborách, kukuřici (jako okopanine) a řepě, je možné sázet z ozimých obilnin pouze ozimou pšenici - nic jiného se

nestihne! Dodržování agrotechn.lhôt. Nesprávný OP = více než 50% obilovin.

Jarina

časný jarní výsev, 2-5cm hluboko, řádky šířka 7,5 - 15cm, sběr: červenec - srpen

zlepšující plodiny: jetelovin, luskoviny, okopaniny (org.hnojené), olejniny: řepka

neutrální: oves, neorg.hnojené okopaniny

zhoršující: obiloviny (kromě ovsa)

meziplodiny

kulturní plodiny pěstované v medziporastnom obd., výsev od února do konce srpna, rychlý růst; omezují

škodlivé účinky vodní eroze, snižují zaplevelenosť půdy.

a.) podle účelu pěstování: na zelené hnojení (hořčice)

krmné (řepka, žito, zelí)

špec.účely (proti plevely, jídlo, půdoochranné ...)

b.) podle zařazováním během veget.doby: letní - strniskových (hořčice, pohanka; po ranních plodinách, mohou se

zaorat, sklízet na zeleno al.nechať dozrát)

podsevové (jetel, Tolić)

ozimé (řepka ozimá, žito, Landsberská směska, sejí se na konci léta)

Význam: urovnání pozemku, zapravení posklizňových zbytků, úprava fyzikálních vlastností půdy (struktura, objemná hmotnost půdy, pórovitost, obsah vody a vzduchu), regulace škodlivých organismů (přímá - plečkování, nepřímá)

Systémy zpracování půdy podle pohybu orniční vrstvy:

- s obracením orniční vrstvy: orba radličným pruhem (18 – 30 cm), uložení posklizňových zbytků na dno brázdy), následuje předseťová příprava

- bez obracení orniční vrstvy: celoplošné kypření (předseťová příprava půdy) (do 15 cm); následuje výsev

- pásové kypření

- přímé setí do nezpracované půdy

Podle hloubky zpracování ornice:

- hluboké: orba radličného pluhem (18 – 35 cm)

- hluboké kypření (15 – 30 cm)

- podrývání (30 – 40 cm)

- hloubkové kypření (30 – 70 cm)

- prohlubování

- mělké: kypření talířovými branami a kypřiči (8 – 15 cm)

Ve vztahu k založení porostu:

a.) základní zpracování: podmítka

- orba

b) předseťové zpracování: smykování

- kypření, vláčení

- válení

c) kultivace (za vegetace): vláčení, válení

- plečkování, hrůbkování

Základní zpracování půdy

Podmítka:

- mělké zpracování půdy (8 – 12 cm) v letním období po plodinách kde zůstává strniště a ulehlá půda (obilovinách, luskovinách, řepce)

Témata, do kterých materiál patří