1. test - agroekologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
pouze na meziprodukty
- humifikace – tvorba stabilních látek aromatické povahy
→ podle obsahu kyslíku – tlení (hodně O2), hnití, kvašení (málo O2)
- půdní organická hmota je zásobárna energie a uhlíku pro edafon a rostliny, také ovlivňuje fyzikální
vlastnosti půdy
- černozemě mají nejvyšší podíl humusu → jsou nejúrodnější
Degradace půdy
- při nezemědělském využití (stavba měst, silnic, průmyslová výstavba, těžba)
- při nevhodném využití dochází k poklesu produkční schopnosti
- při pojezdech těžké mechanizace dochází k zhutňování půd, snižuje se obsah humusu a živin v půdě
- orné půdy se degradují na pastviny, ty dále na půdu porostlou keři až na půdu bez porostu
- větrná eroze způsobuje desertifikaci
- vodní eroze jako důsledek nesprávně obhospodařovaných svahů
- zasolování – akumulace solí (tzv. výkvět) v důsledku nadměrného výparu vody
- acidifikace – zvýšení koncentrace kys. sloučenin v půdě v důsledku prům. výroby (také vliv
monokultur jehličnatých lesů – přirozeně kyselé substráty)
- časté kontaminace těžkými kovy, pesticidy a jinými toxickými látkami
Význam taxonomických skupin
viry – rostlinné (např. zakrslost ječmene), živočišné (ptačí chřipka)
- někdy využity jako regulátoři (např. na škůdce bekyni mnišku)
bakterie – rozkladné procesy v půdě, v trávicím traktu, původci onemocnění
- fermentační procesy → potravinářství, krmivářství, farmakologie...
prvoci – zooedafon, predátoři bakterií, také původci onemocnění (trypanozoma, toxoplazma...)
houby – dekompozitoři, původci chorob (nejčastější původci rostl. chorob – např. kadeřavost broskvoní)
- potravinářství, farmakologie
vyšší rostliny krytosemenné
- obilniny: až 70% podíl na lidské výživě, celosvětově nejvíc kukuřice a rýže, v ČR pšenice
domestikovány v „úrodném půlměsíci“
- okopaniny: v ČR hl. brambory, řepa, mrkev, kukuřice (podle stejného systému pěstování)
díky snadnému skladování umožnily rozšíření člověka do chladných oblastí
- luskoviny: hrách, fazole, sója
- olejniny: v ČR 15% plochy – řepka olejka, slunečnice, len olejný, mák setý
jako potraviny, maziva, bionafta
- textilní r.: ČR – len, konopí, historicky kopřiva; ve světě – bavlna, juta, palma kokosová, agave
- pícniny: primárně krmné – v ČR vojtěška, jetel; dále opuncie
- zelenina: např. brukvovité
- ovoce: hl. jádroviny, peckoviny, jabloň (domestikována v Asii)
- plevele: asociované organismy, v ČR asi 300 druhů