Otázky z 2. testu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Cukrovarské řízky, bramborové zdrtky, pivovarské mláto, lihovarské výpalky
PDI – protein strávený ve střevě – u přežvýkavců (pro jeho zvýšení se přidává močovina – suchá)
Jadrná krmiva – kyselinotvorné prvky (P, S, Cl)
Zpravidla méně než 18 % vlákniny
Koncertovaná krmiva – doplňují živiny v krmné dávce
Obiloviny – zdroj energie (ve formě škrobu)
Obsah N-látek okolo 10%
Nízký obsah vlákniny (oves má nejvíce vlákniny z obilovin)
Bohaté na vitamíny B, E
Fosfor vázán na kyselinu fytovou, málo Ca
Limitující aminokyseliny – lyzin, threonin (u kukuřice tryptofan)
Zpravidla šrotování nebo mačkání -> zvyšuje stravitelnost
Krmné směsi obsahují 30-70 % obilovin
Kukuřice - vysoká energetická hodnota, nízký obsah N látek/ vyšší obsah tuku
Využití pro všechny druhy a kategorie zvířat
Obsah karotenoidů
Pšenice – nejčastěji pěstovaná obilnina
Vysoký obsah N látek (12,5 %) vysoký obsah energie
Vhodná pro všechny druhy zvířat – hlavně prasata a drůbež
Žito – nevhodné pro mladá a březí zvířata, omezení ve využití
Tritikale – kříženec pšenice a žita, N-látky 11-13%
Ječmen – méně škrobu (což způsobuje nižší energetickou hodnotu), více vlákniny než pšenice, N –látky 11% - prasata a skot
Oves – střední obsah N látek, hodně tuku a vlákniny, nižší energetická hodnota. Vhodný pro koně, mladá a plemenná zvířata
Luštěniny
Bílkovinná krmiva (limitní AMK – methionin) -> příznivější zastoupení AMK než obiloviny (vysoký obsah lyzinu)
Vyšší zastoupení minerálů a N-látek
Nižší energetická hodnota
Anti-nutriční látky (glykosidy)
Nevhodné pro vysokobřezí zvířata
Zkrmovat nejdříve 2 měsíce po sklizni
Hrách – N-látky 22%, využití pro skot, prasata, drůbež (peluška má podobné vlastnosti, ale je méně chutná, protože je hořká)
Bob koňský – vyšší obsah N látek (26,5 %), mírně nahořklé, využití pro prasata nad 50 kg a skot
Vikev - Vyšší obsah N-látek (25,5 %) v ČR omezené využití, nevhodné pro koně
Olejniny
Vysoká energetická hodnota
Vysoký obsah bílkovin
Antinutriční látky – glykosidy, glukosinoláty, kyselina eruková, inhibitory trypsinu
Řepka olejná – Vysoký obsah N-látek (20 %) a tuku (40%), glukosinoláty – zhoršují chutnost krmiva
Len setý – 30-45% tuku, 22-27 % bílkovin, vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, vyttváří sliz – příznivé dietetické účinky, limitující AMK – lyzin
Slunečnice – 18 % bílkovin, 25-26 % vlákniny, po vyloupání 10% - zob pro ptactvo
Sója – Vysoký obsah tuku a bílkovin (až 40%), luštěnina/ olejnina, inhibitor tripsinu, využitelná pro všechna zvířata
Krmiva potravinářského průmyslu
Olejnářský průmysl – pokrutiny (zbytek po vylisování oleje), extrahované šroty (sojový, podzemnicový, slunečnicový, bavlníkový, řepkový, lněný