Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa zvířat - Bc. (AKA06E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA06E - Výživa zvířat - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Otázky z 2. testu Neznámý 30.06.2020 12:02 5
Otázky z testu - Výživa zvířat Neznámý 30.06.2020 12:02 5
Výživa - otázky ze zkouškových testů Neznámý 30.06.2020 12:03 3
Výživa zvířat Neznámý 30.06.2020 12:06 1
Výživa zvířat - testové otázky Neznámý 30.06.2020 12:07 8
Výživa zvířat - testové otázky Neznámý 30.06.2020 12:05 5
Výživa zvířat - výpisky ze cvičení Neznámý 30.06.2020 12:07 11
Zápočet Neznámý 30.06.2020 12:07 2
Zkouškové otázky 2016 Neznámý 30.06.2020 12:07 1

Další informace

Cíl

V průběhu studia předmětu se studenti seznámí s významem, jednotlivými zdroji a normováním potřeby živin a energie pro zvířata, popisem nutriční hodnoty a posuzováním kvality živin a krmiv, s jejich úpravou, konzervací a skladováním. V rámci využívání krmiv, bude stručně hovořeno o technice krmení, sestavování krmných dávek a krmných směsí Cílem výuky je podat encyklopedickou informaci o teorii výživy, krmivářském zbožíznalství a vlastní technice krmení zvířat, což by mělostudentům umožnit nejen pochopit, ale i dále rozvíjet znalosti z uvedené oblasti. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v chemické laboratoři, počítačové učebně a samostatná práce studentů

Osnova

PřednáškaHistorie disciplíny, aktuální problémy a trendy rozvoje výživy zvířatEnergetické živiny, jejich význam, stravitelnost a využitelnost, výskyt v krmivech Stavební živiny, jejich význam, zdroje, normování, stravitelnost a využitelnostMinerální živiny a specificky účinné látky, jejich význam a výskyt v krmivechSystémy hodnocení kvality a nutriční hodnoty krmiv, krmné jednotky Kritéria pro členění krmiv, nutriční charakteristika a vlastností krmivPrincipy konzervace jadrných a objemných krmiv, způsoby skladování krmivTechnologické úpravy krmiv - metodiky, postupy a zařízeníPředpoklady úspěšné výživy zvířat, základy krmení mladého, rostoucího skotu Technika krmení dojnic, fázová výživa, výživa - zdraví - kvalita produkce Technika krmení chovných kategorií prasat, výživa - zdraví - reprodukce Technika krmení rostoucích a vykrmovaných prasat, ovlivňování kvality masaTechnika krmení rozhodujících druhů a kategorií drůbeže, výživa - zdraví - kvalita Technika krmení ostatních druhů a věkových kategorií zvířatCvičeníProgram a organizace výuky, požadavky, doporučená literatura, odborná terminologieKrmivářská laboratoř, přístrojové vybavení, metody stanovení základních živin Zásady vzorkování krmiv, krmivářské tabulky a databáze, katalog komponentů Stravitelnost živin, principy a metody zjišťování, modelové příklady výpočtuFaktory ovlivňující kvalitu dusíkatých živin, principy hodnocení, výpočty příkladůFaktory ovlivňující energetickou hodnotu krmiv, principy zjištění, výpočty příkladů Krmivářské sbírky, charakteristické znaky, rozpoznávání jednotlivých druhůSmyslové hodnocení krmiv, metodiky, principy, pomůcky, ukázky Tabulky živinových potřeb, sestavování norem, principy výpočtu krmných dávekVyužití optimalizačních programů, příklady výpočtu krmných dávek pro zvířata Metodika sestavování receptur krmných směsí, principy jejich výpočtuVyužití optimalizačních programů k propočtům receptur krmných směsí, příkladyPrincip bilancování potřeby krmiv, příklady propočtů s využití výpočetním technikyZávěrečné shrnutí problematriky, celkové hodnocení, zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Má encyklopedické znalosti z oblasti výživy a krmení zvířat. Zná rozdělení živin a dovede popsat jejich výskyt v krmivech, způsob stanovení, význam, funkce a metody normování. Dokáže vysvětlit možnosti posuzování stravitelnosti, využitelnosti a biologické hodnoty živin. Dovede popsat rozdělení krmiv, zná charakteristiky jak je rozpoznat, posoudit jejich použitelnost a krmnou hodnotu. Má přehled o možnostech technologických úprav krmiv, včetně jejich konzervace a skladování. Zná metodický postup tvorby krmných dávek a receptur krmných směsí. Umí popsat a vysvětlit vazbu mezi krmivem a výší i kvalitou živočišné produkce. Má přehled o trendech rozvoje organizace výživy a technologických linek na přípravu krmiv a jejich předkládání zvířatům.Dovednosti:Umí, s využitím laboratorních metod, stanovovat obsah živin a energie v krmivech. U živin dokáže posoudit jejich nutriční potenciál, prostřednictvím jejich stravitelnosti a využitelnosti. Krmiva dovede s pomocí organoleptických metod identifikovat a kompletovat do krmných dávek a krmných směsí. Dokáže prakticky aplikovat poznatky z konzervace a skladování krmiv. Na základě konkrétních užitkových a zdravotních parametrů dovede determinovat živinovou a energetickou potřebu konkrétního zvířete i celého stáda zvířat a obráceně, z množství živin obsažených v krmné dávce umí predikovat výši užitkovosti. Umí využívat výpočetní techniku pro optimalizaci výživy zvířat. Dovede uplatnit opatření k racionalizaci techniky krmení a minimalizaci zátěže životního prostředí metabolity zvířat.Kompetence - komunikace:O problémech umí diskutovat, odborné názory dokáže dobře prezentovat, srozumitelně vysvětlovat, obhajovat, podle argumentace jiných i modifikovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie dané disciplíny.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je připraven konfrontovat informační zdroje s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníJeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V. 2006. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat JčU, České Budějovice, 290 s. ISBN 80-7040-873-1Zeman, L., Doležal, P., Kopřiva, A., Mrkvicová, E., Procházková, J., Ryant, P., Skládanka, J., Straková, E., Suchý, P., Veselý, P., Zelenka, J. 2006. Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Přes s.r.o., Praha, 360 s., ISBN 80-86726-17-7DoporučenáJelínek P. et al. 2003. Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Kacerovský O. et al. 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5Kodeš A., Mudřík Z., Hučko B.,. Kacerovská L. 2001. Základy moderní výživy prasat. ČZU KVKHZ Praha, 116 s. ISBN 80-213-0786-2Kodeš A., Mudřík Z., Hučko, B.2003. Základy moderní výživy drůbeže. ČZU KVKHZ Praha, 137 s. ISBN 80-213-1077-4Mudřík, Z., Doležal, P., Koukal, P., et al. 2006. Základy moderní výživy skotu. ČZU, KMVD Praha, 270s., ISBN 80-213-1559-8Meyer, H., Coenen, M. (2003) Krmení koní, IKAR, 254 s., ISBN 80-249-0264-8

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Alois Kodeš, CSc.