Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Výživa zvířat - testové otázky

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (872.59 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Testové otázky 

1. Dusíku je v živočišném těle přibližně: A) 2% 
B) 16% 
C) 70% 
 
2. Sušinu stanovíme při teplotě (stupně Celsia): A) 105  
B) 370 
C) 550 
 
3. Soxhletova metoda je založena na principu: A) extruze 
B) extrakce 
C) mineralizace 
 
4. Průměrná bílkovina obsahuje N (%): A) 14,8 
B) 18,2 
C) 16 
 
5. Nadbytku aminokyselin se organismus zbavuje: A) oxidativní desaminací 
B) reduktivní transaminací 
C) regulací endogenních ztrát 
 
6. Stravitelnost vlákniny je negativně ovlivňována 
zastoupením: A) inulinu 
B) ligninu 
C) chitinu 
 
7. Mezinárodní jednotka (m.j.) u vitamínu A vyjadřuje: A) využitelnost syntetického vitamínu A 
B) přepočet různých forem vitamínu A na spol. jednotku     
C) stupeň ochrany vitamínu A proti oxidaci 
 
8. Nejvyšší požadavky na obsah vitamínů skupiny B v 
krmivech mají: A) koně 
B) drůbež 
C) ovce 
 
9. Sušina zelené píce nejčastěji kolísá kolem hodnoty: A) 50% 
B) 35% 
C) 20% 
 
10. Z makroprvků obsahuje zrno obilovin nejvíce: A) K 
B) P 
C) Ca 
 
11. Popeloviny stanovíme spalováním při teplotě: A) 105 stupňů 
B) 250 stupňů 
C) 550 stupňů 
 
12. BNLV stanovíme: A) promýváním 
B) proteolýzou 
C) propočtem 
 
 

13. Biologicky účinná forma aminokyselin je: A) D-forma 
B) L-forma 
C) obě jsou rovnocenné 
 
14. Patří mezi dusíkaté látky nebílkovinné povahy také 
volné aminokyseliny: A) ano 
B) ne  
C) jen při použití přežvýkavcům 
 
15. Alkaloidy patří mezi: A) N-látky 
B) specificky účinné látky 
C) sacharidy 
 
16. Čím je organismus starší (rostlinný i živočišný), tím 
je obsah sušiny: A) nižší 
B) vyšší 
C) nemění se 
 
17. Mezi mikroprvky nepatří: A) Fe 
B) Zn 
C) Mg 
 
18. Minerální látky jsou pro živočichy nejpřístupnější: A) v organických vazbách 
B) rozpustné ve vodě 
C) v anorganických sloučeninách 
 
19. Obsah vitamínu A v krmivu se vyjadřuje: A) v % sušiny či mikrogramech na 1 kg 
B) v mg/kg 
C) v mezinárodních jednotkách/kg 
 
20. Vitamín B12 (kobalamin) se nejčastěji vyskytuje: A) v luštěninách 
B) v krmivech živočišného původu 
C) v obilních klíčcích 
 
21. Mezi stimulátory růstu zvířat patří: A) trankvilizéry 
B) povolená krmná antibiotika 
C) vitamíny 
 
22. V rostlinných krmivech se vitamín D nejčastěji 
vyskytuje v: A) zelené píci 
B) seně 
C) bramborových vločkách 
 
23. Kyselina eruková patří mezi esenciální mastné 
kyseliny: A) ano 
B) ne 
C) v závislosti na druhu organismu 
 
24. Mezi esenciální aminokyseliny nepatří: A) arginin  
B) treonin  
C) cystein 

Témata, do kterých materiál patří