Výživa zvířat - testové otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Testové otázky
2
25. Principem stanovení tuku je: A) expandace 
B) expirace 
C) extrakce 
 
26. Využitelnost aminokyselin je nejvíce ovlivněna: A) BHB 
B) NPU 
C) NEK 
 
27. Mezi mikroprvky nepatří: 
A) chlor 
B) molybden 
C) zinek 
 
28. Z dusíkatých látek nebílkovinných (NPN) přímo 
ohrožují zdravotní stav zvířat: A) nitráty 
B) nitrity 
C) amidy 
 
29. Dusík bilančně (zdánlivě) strávený zjistíte ve 
vztahu: A) N přijatý: (N výkalů + N metabolický)  
B) N přijatý: N výkalů 
C) N přijatý: N trusu 
 
30. Záchovná potřeba N je dána vztahem: A) N zadržený: N metabolický 
B) N strávený: N endogenní 
C) N metabolický + N endogenní 
 
31. Netto využití dusíkatých látek (NPU) se vyjadřuje v 
% ze vztahu mezi: A) N uloženým a N přijatým 
B) N stráveným a N uloženým 
C) N přijatým a N stráveným 
 
32. Mezi esenciální nepostradatelné aminokyseliny 
patří: 
A) valin 
B) kyselina glutamová 
C) cystein 
 
33. Dusík se nejčastěji stanovuje metodou podle: A) Barsteina 
B) Kjeldahla 
C) Henneberg-Stohmanna 
 
34. Z makroprvků převládá v sušených jetelovinách: A) P 
B) Ca 
C) Mg 
 
35. Nejvíce endogenní vody se v těle uvolní oxidací: A) tuku 
B) sacharidů 
C) bílkovin 
 
36. K hromadění nitrátů dochází především: A) ve spodní části lodyhy 
B) v listech vrchní části lodyhy 
C) v květech, plodech, oddencích 
37. Nejvyšší obsah vitamínu A je v: A) karotce 
B) jetelovém seně 
C) kravském mléce 
 
38. Přesáhne-li obsah nitrátů v sušině krmné dávky 1,5 
% (vyjádřeno v KNO3) dochází k: A) prvním příznakům nechutenství 
B) poklesu užitkovosti 
C) úhynům zvířat 
 
39. Dusík skutečně strávený zjistíte ze vztahu: A) N přijatý: (N výkalů + N endogenní)  
B) N přijatý: (N výkalů: N moče)  
C) N přijatý: (N výkalů: N metabolický)  
 
40. Množství zadržené živiny v těle zjistíte ze vztahu: A) živina přijatá + živina strávená a uložená 
B) živina strávená: živina vylouč.močí,plyny,produkcí 
C) živina přijatá: živina stráv.,korigovaná o vnitř.ztráty 
 
41. Biologická hodnota bílkovin (BHB) se vyjadřuje v 
% ze vztahu mezi: A) N přijatým a N stráveným skutečně 
B) N stráveným bilančně a N přijatým 
C) N zadrženým v těle pro růst a záchovu a N 
stráv.skutečně 
 
42. Nejvyšší biologickou hodnotu má bílkovina: A) kravského mléka 
B) vaječného bílku 
C) vaječného žloutku 
 
43. Nejnižší biologickou hodnotu má bílkovina: A) potravinářské pšenice 
B) krmné pšenice 
C) ječmene 
 
44. Sušina rostlinných krmiv je tvořena převážně: A) vodou 
B) sacharidy 
C) bílkovinami a NPN 
 
45. Glykosidy se odvozují od: A) jednoduchých bílkovin 
B) monosacharidů 
C) glycerolu a mastných kyselin 
 
46. V semeni obilovin se nachází BNLV v množství 
přibližně: A) 65 % 
B) 10 % 
C) 86 % 
 
47. Energetická hodnota krmiv pro přežvýkavce se 
vyjadřuje prostřednictvím: A) MEp 
B) PDI 
C) NEL, NEV 
 
 
 
