Výživa zvířat - testové otázky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Testové otázky
2
25. Principem stanovení tuku je: A) expandace
B) expirace
C) extrakce
26. Využitelnost aminokyselin je nejvíce ovlivněna: A) BHB
B) NPU
C) NEK
27. Mezi mikroprvky nepatří:
A) chlor
B) molybden
C) zinek
28. Z dusíkatých látek nebílkovinných (NPN) přímo
ohrožují zdravotní stav zvířat: A) nitráty
B) nitrity
C) amidy
29. Dusík bilančně (zdánlivě) strávený zjistíte ve
vztahu: A) N přijatý: (N výkalů + N metabolický)
B) N přijatý: N výkalů
C) N přijatý: N trusu
30. Záchovná potřeba N je dána vztahem: A) N zadržený: N metabolický
B) N strávený: N endogenní
C) N metabolický + N endogenní
31. Netto využití dusíkatých látek (NPU) se vyjadřuje v
% ze vztahu mezi: A) N uloženým a N přijatým
B) N stráveným a N uloženým
C) N přijatým a N stráveným
32. Mezi esenciální nepostradatelné aminokyseliny
patří:
A) valin
B) kyselina glutamová
C) cystein
33. Dusík se nejčastěji stanovuje metodou podle: A) Barsteina
B) Kjeldahla
C) Henneberg-Stohmanna
34. Z makroprvků převládá v sušených jetelovinách: A) P
B) Ca
C) Mg
35. Nejvíce endogenní vody se v těle uvolní oxidací: A) tuku
B) sacharidů
C) bílkovin
36. K hromadění nitrátů dochází především: A) ve spodní části lodyhy
B) v listech vrchní části lodyhy
C) v květech, plodech, oddencích
37. Nejvyšší obsah vitamínu A je v: A) karotce
B) jetelovém seně
C) kravském mléce
38. Přesáhne-li obsah nitrátů v sušině krmné dávky 1,5
% (vyjádřeno v KNO3) dochází k: A) prvním příznakům nechutenství
B) poklesu užitkovosti
C) úhynům zvířat
39. Dusík skutečně strávený zjistíte ze vztahu: A) N přijatý: (N výkalů + N endogenní)
B) N přijatý: (N výkalů: N moče)
C) N přijatý: (N výkalů: N metabolický)
40. Množství zadržené živiny v těle zjistíte ze vztahu: A) živina přijatá + živina strávená a uložená
B) živina strávená: živina vylouč.močí,plyny,produkcí
C) živina přijatá: živina stráv.,korigovaná o vnitř.ztráty
41. Biologická hodnota bílkovin (BHB) se vyjadřuje v
% ze vztahu mezi: A) N přijatým a N stráveným skutečně
B) N stráveným bilančně a N přijatým
C) N zadrženým v těle pro růst a záchovu a N
stráv.skutečně
42. Nejvyšší biologickou hodnotu má bílkovina: A) kravského mléka
B) vaječného bílku
C) vaječného žloutku
43. Nejnižší biologickou hodnotu má bílkovina: A) potravinářské pšenice
B) krmné pšenice
C) ječmene
44. Sušina rostlinných krmiv je tvořena převážně: A) vodou
B) sacharidy
C) bílkovinami a NPN
45. Glykosidy se odvozují od: A) jednoduchých bílkovin
B) monosacharidů
C) glycerolu a mastných kyselin
46. V semeni obilovin se nachází BNLV v množství
přibližně: A) 65 %
B) 10 %
C) 86 %
47. Energetická hodnota krmiv pro přežvýkavce se
vyjadřuje prostřednictvím: A) MEp
B) PDI
C) NEL, NEV