Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Otázky z testu - Výživa zvířat

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (77.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

1. Dusíku je v živočišném těle přibližně:A)2%

B)16%

C)70%

2. Sušinu stanovíme při teplotě (stupně Celsia):

A)105

B)370

C)550

3. Soxhletova metoda je založena na principu:

A)extruze

B)extrakce

C)mineralizace

4. Průměrná bílkovina obsahuje N (%):

A)14,8

B)18,2

C)16

5. Nadbytku aminokyselin se organismus zbavuje:A)oxidativní desaminací

B)reduktivní transaminací

C)regulací endogenních ztrát

6. Stravitelnost vlákniny je negativně ovlivňována zastoupením:

A)inulinu

B)ligninu

C)chitinu

7. Mezinárodní jednotka (m.j.) u vitamínu A vyjadřuje:

A)využitelnost syntetického vitamínu A

B)přepočet různých forem vitamínu A na spol. jednotku

C)stupeň ochrany vitamínu A proti oxidaci

8. Nejvyšší požadavky na obsah vitamínů skupiny B v krmivech mají:

A)koně

B)drůbež

C)ovce

9. Sušina zelené píce nejčastěji kolísá kolem hodnoty:

A)50%

B)35%

C)20%

10. Z makroprvků obsahuje zrno obilovin nejvíce:

A)K

B)P

C)Ca

11. Popeloviny stanovíme spalováním při teplotě:

A)105 stupňů

B)250 stupňů

C)550 stupňů

12. BNLV stanovíme:

A)promýváním

B)proteolýzou

C)propočtem

13. Biologicky účinná forma aminokyselin je:

A)D-forma

B)L-forma

C)obě jsou rovnocenné

14. Patří mezi dusíkaté látky nebílkovinné povahy také volné aminokyseliny:

A)ano

B)ne

C)jen při použití přežvykavcům

15. Alkaloidy patří mezi:

A)N-látky

B)specificky účinné látky

C)sacharidy

16. Čím je organismus starší (rostlinný i živočišný), tím je obsah sušiny:

A)nižší

B)vyšší

C)nemění se

17. Mezi mikroprvky nepatří:

A)Fe

B)Zn

C)Mg

18. Minerální látky jsou pro živočichy nejpřístupnější:

A)v organických vazbách

B)rozpustné ve vodě

C)v anorganických sloučeninách

19. Obsah vitamínu A v krmivu se vyjadřuje:

A)v % sušiny či mikrogramech na 1 kg

B)v mg/kg

C)v mezinárodních jednotkách/kg

20. Vitamín B12 (kobalamin) se nejčastěji vyskytuje:

A)v luštěninách

B)v krmivech živočišného původu

C)v obilních klíčcích

21. Mezi stimulátory růstu zvirat patří:

A)trankvilizéry

B)povolená krmná antibiotika

C)vitamíny

22. V rostlinnśch krmivech se vitamín D nejčastěji vyskytuje v:

A)zelené píci

B)seně

C)bramborových vločkách

23. Kyselina eruková patří mezi esenciální mastné kyseliny:

A)ano

B)ne

C)v zavislosti na druhu organismu

24. Mezi esenciální aminokyseliny nepatří:

A)arginin

B)treonin

C)cystein

25. Principem stanovení tuku je:

A)expandace

B)expirace

C)extrakce

26. Využitelnost aminokyselin je nejvíce ovlivněna:

A)BHB

B)NPU

C)NEK

27. Mezi mikroprvky nepatří:

A)chlor

B)molybden

C)zinek

28. Z dusíkatých látek nebílkovinných (NPN) přímo ohrožují zdravotní stav zvířat:

A)nitráty

B)nitrity

C)amidy

29. Dusík bilančně (zdánlivě) strávený zjistíte ve vztahu:

A)N přijatý - (N výkalů + N metabolický)

B)N přijatý - N výkalů

C)N přijatý - N trusu

30. Záchovná potřeba N je dána vztahem:

A)N zadržený - N metabolický

B)N strávený - N endogenní

Témata, do kterých materiál patří