Otázky z testu - Výživa zvířat
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
1. Dusíku je v živočišném těle přibližně:A)2%
B)16%
C)70%
2. Sušinu stanovíme při teplotě (stupně Celsia):
A)105
B)370
C)550
3. Soxhletova metoda je založena na principu:
A)extruze
B)extrakce
C)mineralizace
4. Průměrná bílkovina obsahuje N (%):
A)14,8
B)18,2
C)16
5. Nadbytku aminokyselin se organismus zbavuje:A)oxidativní desaminací
B)reduktivní transaminací
C)regulací endogenních ztrát
6. Stravitelnost vlákniny je negativně ovlivňována zastoupením:
A)inulinu
B)ligninu
C)chitinu
7. Mezinárodní jednotka (m.j.) u vitamínu A vyjadřuje:
A)využitelnost syntetického vitamínu A
B)přepočet různých forem vitamínu A na spol. jednotku
C)stupeň ochrany vitamínu A proti oxidaci
8. Nejvyšší požadavky na obsah vitamínů skupiny B v krmivech mají:
A)koně
B)drůbež
C)ovce
9. Sušina zelené píce nejčastěji kolísá kolem hodnoty:
A)50%
B)35%
C)20%
10. Z makroprvků obsahuje zrno obilovin nejvíce:
A)K
B)P
C)Ca
11. Popeloviny stanovíme spalováním při teplotě:
A)105 stupňů
B)250 stupňů
C)550 stupňů
12. BNLV stanovíme:
A)promýváním
B)proteolýzou
C)propočtem
13. Biologicky účinná forma aminokyselin je:
A)D-forma
B)L-forma
C)obě jsou rovnocenné
14. Patří mezi dusíkaté látky nebílkovinné povahy také volné aminokyseliny:
A)ano
B)ne
C)jen při použití přežvykavcům
15. Alkaloidy patří mezi:
A)N-látky
B)specificky účinné látky
C)sacharidy
16. Čím je organismus starší (rostlinný i živočišný), tím je obsah sušiny:
A)nižší
B)vyšší
C)nemění se
17. Mezi mikroprvky nepatří:
A)Fe
B)Zn
C)Mg
18. Minerální látky jsou pro živočichy nejpřístupnější:
A)v organických vazbách
B)rozpustné ve vodě
C)v anorganických sloučeninách
19. Obsah vitamínu A v krmivu se vyjadřuje:
A)v % sušiny či mikrogramech na 1 kg
B)v mg/kg
C)v mezinárodních jednotkách/kg
20. Vitamín B12 (kobalamin) se nejčastěji vyskytuje:
A)v luštěninách
B)v krmivech živočišného původu
C)v obilních klíčcích
21. Mezi stimulátory růstu zvirat patří:
A)trankvilizéry
B)povolená krmná antibiotika
C)vitamíny
22. V rostlinnśch krmivech se vitamín D nejčastěji vyskytuje v:
A)zelené píci
B)seně
C)bramborových vločkách
23. Kyselina eruková patří mezi esenciální mastné kyseliny:
A)ano
B)ne
C)v zavislosti na druhu organismu
24. Mezi esenciální aminokyseliny nepatří:
A)arginin
B)treonin
C)cystein
25. Principem stanovení tuku je:
A)expandace
B)expirace
C)extrakce
26. Využitelnost aminokyselin je nejvíce ovlivněna:
A)BHB
B)NPU
C)NEK
27. Mezi mikroprvky nepatří:
A)chlor
B)molybden
C)zinek
28. Z dusíkatých látek nebílkovinných (NPN) přímo ohrožují zdravotní stav zvířat:
A)nitráty
B)nitrity
C)amidy
29. Dusík bilančně (zdánlivě) strávený zjistíte ve vztahu:
A)N přijatý - (N výkalů + N metabolický)
B)N přijatý - N výkalů
C)N přijatý - N trusu
30. Záchovná potřeba N je dána vztahem:
A)N zadržený - N metabolický
B)N strávený - N endogenní