Zkouškové otázky 2016
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
selata - další zdroje tekutin od 7dne
stravitelnost = vstřebatelnost a rozštěpitelnost- Živina strávená = živina přijatá – živina vyloučená výkaly
sušina objemných krmiv: sušená - 80%, čerstvá 20%
nejlépe vstřebatelné AMK - volné AMK
antagonistický vztah mezi prvky: NaxK
BNLV - nestrukturální sacharidy, zjišťujeme propočtem
synergista methioninu - cystein
kravské mléko: 3,5% bílkovin, 4,8% laktosy, 4% tuku
odchov kuřat: 2fáze - do 6týdnů, od 6 týdnů
tvrzení,které neplatí: ječmen má pozitivní vliv na bílek
stanovení BE: kalorimetr
množství vlákniny: skot: 15-25%, koně,ovce: 20-25%, prasata: 3-8%, drůbež: 3-5%
králík kojí 1xdenně 200ml,
král.mléko:podobné krkovičce/bůčku, 15%tuku
velké množství okopanin u ovcí způsobuje - acidózu
slepice - 1.snáška: 4-6měsíců
hmotnost slepice při porážce: 1300-1800g
prasnice v laktaci sežere denně: 2,4kg + 0,4kg na sele (+- 10 selat)
v obilce pšenice najdeme vit.B
zrno pšenice obsahuje 60%škrobu
kolostrální výživa selat: 1-2dny
extrahovaný šrot nevhodný pro slepici: bavlníkový
obiloviny nevhodné pro slepici: žito
4.Jaké krmení se dá dlouhodobě skladova bez upravy? s obsahem susiny nad 85%
6. vitaminy D2, A (Přirozenými zdroji vitaminu A jsou živočišné suroviny – játra, vaječný žloutek, máslo, plnotučné mléko, sýry, smetana a také některé mořské ryby. Vitamin D se obecně vyskytuje v tuku jater ryb, seně, Vitamin D je nezbytný pro udržení minerální rovnováhy, protože ovlivňuje absorbci vápníku a fosforu v tenkém střevě, a tím mineralizaci a demineralizaci kostí. Vitamin D má důležitou roli v zabezpečení správných funkcí svalů, nervů, krevní srážlivosti, buněčného růstu a v diferenciaci kožních a krevních buněk)
7. co zpusobuje vit. C a kde v jakém krmení se nachází - Vitamin C (kyselina askorbová) se vyskytuje zejména v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji jsou citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory, zelí. Důležitý pro tvorbu kolagenu
8. kde je P, na co se váze – v obilí, na fitin
14. co se vyskytuje v krmných tucích – karoteny, mastné kyseliny
15. Kolik % sacharozy je v cukrovce pri sklizni - 5-6%
17.Jak se nejlepe vyrabeji lisovane repkove pokrutiny - Při výrobě bionafty
20. Kolik soli denne dáme kráve – 50g
25. Co a u koho je lizavka - Porucha metabolismu u zvířat vyvolaná nedostatkem některých stopových prvků, minerálních látek, vitamínů, bílkovin a aminokyselin. Projevuje se zvrácenou chutí zvířat, například lízáním žlabů nebo zdí. Vyskytuje se v souvislosti s karenčními nemocemi.
27. Zkrmuje se teleti do 3. mesicu slama? ne
33. Jak dlouho je kolostrum u telat? 3-5 dnů
34. Kolik krmení sezere plemenný kanec za cely zivot? 1,1 za rok x délka života (v přírodě max 10)
37. co je tučnění krávy - Ve druhém roce stáří jalovic není vhodné zkrmovat kukuřičnou siláž, protože by mohlo docházet k tučnění zvířat, což je nežádoucí. Tlustá jalovice nemůže být dobrou dojnicí. Každou prvotelku musíme nechat dospět v dojnici.