Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Otázky ke zkoušce

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (2.57 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

1 Chemické složení buňky, anorganické a organické sloučeniny

Hierarchie uspořádání organismu

- atomy

- molekuly - vlastnosti ovlivňují chování v těle zvířete (velikost, uspořádání atomů, …)

- buněčné organely - fungují jako orgány v těle, mají určitou funkci

- buňky - mají různé funkce podle vývoje

- tkáně

- orgány

- orgánové soustavy

- organismus - snaží se využívat všechny sloučeniny, co obsahuje, snaží se je dále využít a nevyhodit

Složení živých organismů

- vodík a kyslík - 2 nejčastější prvky (90%)

- uhlík - 3.

- dále P, S, N, ale i stopové elementy (Ca, Mg, Fe, …)

- anorganické sloučeniny - voda

- soli - ionty (nerv. vzruchu záleží na iontech, rozdílu v buňkách a

mimo)

- kyseliny

- organické sloučeniny - BK, sacharidy, tuky, kyseliny (mléčná, máselná, …)

- voda - určuje, jak budou fungovat pochody v těle (transporty, …)

- 50 - 90 % těla živých organismů

- iontová vazba mezi H a O

- H-m - mezi mlk (málo pevné, ale mlk vody udržují u sebe)

- důležité pro prostorové uspořádání mlk BK, nachází se mezi kladným a

záporným nábojem

- umožňují udržovat tvar

- mlk BK podléhají denaturaci ve vodě -> změna tvaru (vazby se snadno poruší)

- denaturace také vlivem teploty

- mláďata více vody v těle

- v kapalném stavu těžší než v pevném jako jediná

- rozpouštědlo - hydrofilní - rozpouští se ve vodě (NaCl)

- hydrofobní - nerozpouští se (tuky) => transport pomocí něčeho

hydrofilního

- kyselost roztoků - pH = -log[H+]

- čím větší koncentrace H+, tím je kyselejší

- HCl v žaludku - výhodná, ochrana před mikroorganismy (pes má

velmi kyselé prostředí -> může sníst kde co)

- nebo Cola, pivo, …

- cukry - monosacharidy - ribosa - stavební jednotka NK

- glukosa - ATP

- fruktosa, galaktosa

-> vznik E, rozkládání (monosacharidy) - až poté vstřebávání

- disacharidy - složitější, v potravě

- sacharóza = řepný cukr, fruktosa + glukosa

- maltosa

- laktosa = mléčný cukr, glukosa + galaktosa

- polysacharidy - škrob

- glykogen (játra, svaly) - zásobní - pohotovostní zásoba E

- celulosa (bachor a tenké střevo) - bakterie na štěpení

- tuky - neutrální - glycerol, MK (nasycené, nenasycené)

- fosfolipidy - lecidin, kefalin, sfingomyelin

- hydrofilní, hydrofobní část -> hydrofilní hlavičky směřují směrem k vodě

(tak jsou buň. membrány -> nemusí se vynaložit E pro udržení membrán)

- cholesterol a jeho estery - v membránách živočišných buněk (vznik

testo/progesteronu, …)

- důležitý, ale nesmí ho být moc

- BK - stavební jednotky jsou AMK

- esenciální, neesenciální

- vodíkové můstky drží tvar

- struktura - primární - pořadí AMK, geneticky determinovaná (podle toho, jak jsou geny

v DNA)

- sekundární - místní uspořádání řetězce AA

- důležitá pro fyziologickou fci BK, jak je uspořádaná v prostoru

- denaturací se ničí

Témata, do kterých materiál patří