Otázky ke zkoušce
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
1 Chemické složení buňky, anorganické a organické sloučeniny
Hierarchie uspořádání organismu
- atomy
- molekuly - vlastnosti ovlivňují chování v těle zvířete (velikost, uspořádání atomů, …)
- buněčné organely - fungují jako orgány v těle, mají určitou funkci
- buňky - mají různé funkce podle vývoje
- tkáně
- orgány
- orgánové soustavy
- organismus - snaží se využívat všechny sloučeniny, co obsahuje, snaží se je dále využít a nevyhodit
Složení živých organismů
- vodík a kyslík - 2 nejčastější prvky (90%)
- uhlík - 3.
- dále P, S, N, ale i stopové elementy (Ca, Mg, Fe, …)
- anorganické sloučeniny - voda
- soli - ionty (nerv. vzruchu záleží na iontech, rozdílu v buňkách a
mimo)
- kyseliny
- organické sloučeniny - BK, sacharidy, tuky, kyseliny (mléčná, máselná, …)
- voda - určuje, jak budou fungovat pochody v těle (transporty, …)
- 50 - 90 % těla živých organismů
- iontová vazba mezi H a O
- H-m - mezi mlk (málo pevné, ale mlk vody udržují u sebe)
- důležité pro prostorové uspořádání mlk BK, nachází se mezi kladným a
záporným nábojem
- umožňují udržovat tvar
- mlk BK podléhají denaturaci ve vodě -> změna tvaru (vazby se snadno poruší)
- denaturace také vlivem teploty
- mláďata více vody v těle
- v kapalném stavu těžší než v pevném jako jediná
- rozpouštědlo - hydrofilní - rozpouští se ve vodě (NaCl)
- hydrofobní - nerozpouští se (tuky) => transport pomocí něčeho
hydrofilního
- kyselost roztoků - pH = -log[H+]
- čím větší koncentrace H+, tím je kyselejší
- HCl v žaludku - výhodná, ochrana před mikroorganismy (pes má
velmi kyselé prostředí -> může sníst kde co)
- nebo Cola, pivo, …
- cukry - monosacharidy - ribosa - stavební jednotka NK
- glukosa - ATP
- fruktosa, galaktosa
-> vznik E, rozkládání (monosacharidy) - až poté vstřebávání
- disacharidy - složitější, v potravě
- sacharóza = řepný cukr, fruktosa + glukosa
- maltosa
- laktosa = mléčný cukr, glukosa + galaktosa
- polysacharidy - škrob
- glykogen (játra, svaly) - zásobní - pohotovostní zásoba E
- celulosa (bachor a tenké střevo) - bakterie na štěpení
- tuky - neutrální - glycerol, MK (nasycené, nenasycené)
- fosfolipidy - lecidin, kefalin, sfingomyelin
- hydrofilní, hydrofobní část -> hydrofilní hlavičky směřují směrem k vodě
(tak jsou buň. membrány -> nemusí se vynaložit E pro udržení membrán)
- cholesterol a jeho estery - v membránách živočišných buněk (vznik
testo/progesteronu, …)
- důležitý, ale nesmí ho být moc
- BK - stavební jednotky jsou AMK
- esenciální, neesenciální
- vodíkové můstky drží tvar
- struktura - primární - pořadí AMK, geneticky determinovaná (podle toho, jak jsou geny
v DNA)
- sekundární - místní uspořádání řetězce AA
- důležitá pro fyziologickou fci BK, jak je uspořádaná v prostoru
- denaturací se ničí