Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS III. cv

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.94 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Tvorba vejce

  • Vajíčko je pouze žloutek – vytváří se na vaječníku

  • Vejce = finální produkt

Pohlavní soustava slepice

  • Vaječník

  • Vejcovod

Vaječník

  • Jeho vývoj začíná od 3. dne inkubace do diferenciace pohlaví (5. – 6. den), jako párový orgán

  • Později funkční jen levý

  • Hmotnost vaječníku se mění podle věku

  • Funkce:

    • Gametogeneze-ovogeneze

    • Produkce hormonů

      • Estrogeny

      • Progesteron

      • Androgen – růstový hormon

      • LH hormon – pokud působý na vajíčko v době ovulace, je podmětem samovolného uvolnění, způsobuje ovulaci

Někdy je na žloutku červená skvrnka, je to prasklá kapilára, nemá na nic vliv, nestává se často

Vejcovod

Žloutek se uvolní do nálevky která ho zachytí a vytváří se chalázoví bílek (první bílek), který ukotvuje žloutek uprostřed vejce, v nálevce také dochází k oplození vejce, poté putuje do bílkotvorné části, poté do krčku, tam se vytváří podskořápkové blány, v pochvě se vytváří komplet skořápka,

Vejce se vytváří cca 24h

Složení vejce

  • Žloutek 30%

  • Bílek 60%

  • Skořápka 10%

Žloutek

  • Vitelinní membrána

  • Žloutková koule – tmavý a světlí žloutek

  • Latebra a krček

  • Zárodečný terčík – disk : světlejší část žloutku, tam začíná zrod plodu

Bílek

  • Chalázový bílek – 3%

  • Vnitřní řídký bílek – 17%

  • Vnější tuhý bílek – 57%

  • Vnější řídký bílek – 23%

Podskořápečné blány

  • Obalují a chrání vaječný obsah

    • Vnitřní a vnější blána

  • Vzduchová komůrka bublina

    • Na tupém konci vejce

    • Po snesení vejce – oddálením vnitřní a vnější podskořápečné blány

Skořápka

  • Pevný obal vaječného obsahu

  • Tloušťka 0,35 – 0,4 mm

Kutikula

  • Mucinózní, průhledná blána

  • Tloušťka – 0,01 mm

  • Funkce – baktericidní účinky

Snesení vejce

  • Ke snesení vejce dojde podnětem z hypotalamu na zadní lalok hapofýzy a působením jeho hormonů

    • Oxytocinu, vazopresinu a vazotocinu

Vady vajec

  • Skvrny krevní a masové

  • Abnormality vajec

    • vejce bez skořápky

    • poškozenou skořápkou

    • vlnitou skořápkou

    • dva žloutky

Posuzování konzumních vajec

  • Čisota vajec

    • Znečištěna max. 1/8 vejce

  • Neporušenost skořápky, kvalita žloutku a bílku

  • Důkaz mytí vajec

    • 8-10% roztok kys. Octové

  • Výška vzduchové komůrky

    • Do 4mm

  • K zařazení vajec slouží třídy jakosti

    • I. Třída A – vejce čerstvá do 7 dnů

    • II. Třída jakosti B – ostatní

  • Rozlišovací číslo: 1 CZ 1234

  • Kód pro metodu chovu

0 – ekologické zemědělství

1 - volný výběh

2 - hala

3 – klece

Kód země – CZ ; NL; DE, apod…

Kód farmy – v čr přidělováno z útstřední evidence HZV

Kód pro číslo haly na farmě

Ošetřování konzumních vajec

  • Sběr 3 – 4x denně

  • Klimatizovaný sklad

    • Teplota 10 – 13°C

    • Relativní vlhkost 75 -80%

  • Znečištěná vejce

    • Skladovat odděleně

Žloutek

  • Hmotnost

  • Procentuální podíl z vejce

  • Tvar (index) – optimum 35-40%

  • Barvu

    • Objektivně

    • Suběktivně

Skořápka

Témata, do kterých materiál patří