ZS III. cv
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Tvorba vejce
Vajíčko je pouze žloutek – vytváří se na vaječníku
Vejce = finální produkt
Pohlavní soustava slepice
Vaječník
Vejcovod
Vaječník
Jeho vývoj začíná od 3. dne inkubace do diferenciace pohlaví (5. – 6. den), jako párový orgán
Později funkční jen levý
Hmotnost vaječníku se mění podle věku
Funkce:
Gametogeneze-ovogeneze
Produkce hormonů
Estrogeny
Progesteron
Androgen – růstový hormon
LH hormon – pokud působý na vajíčko v době ovulace, je podmětem samovolného uvolnění, způsobuje ovulaci
Někdy je na žloutku červená skvrnka, je to prasklá kapilára, nemá na nic vliv, nestává se často
Vejcovod
Žloutek se uvolní do nálevky která ho zachytí a vytváří se chalázoví bílek (první bílek), který ukotvuje žloutek uprostřed vejce, v nálevce také dochází k oplození vejce, poté putuje do bílkotvorné části, poté do krčku, tam se vytváří podskořápkové blány, v pochvě se vytváří komplet skořápka,
Vejce se vytváří cca 24h
Složení vejce
Žloutek 30%
Bílek 60%
Skořápka 10%
Žloutek
Vitelinní membrána
Žloutková koule – tmavý a světlí žloutek
Latebra a krček
Zárodečný terčík – disk : světlejší část žloutku, tam začíná zrod plodu
Bílek
Chalázový bílek – 3%
Vnitřní řídký bílek – 17%
Vnější tuhý bílek – 57%
Vnější řídký bílek – 23%
Podskořápečné blány
Obalují a chrání vaječný obsah
Vnitřní a vnější blána
Vzduchová komůrka bublina
Na tupém konci vejce
Po snesení vejce – oddálením vnitřní a vnější podskořápečné blány
Skořápka
Pevný obal vaječného obsahu
Tloušťka 0,35 – 0,4 mm
Kutikula
Mucinózní, průhledná blána
Tloušťka – 0,01 mm
Funkce – baktericidní účinky
Snesení vejce
Ke snesení vejce dojde podnětem z hypotalamu na zadní lalok hapofýzy a působením jeho hormonů
Oxytocinu, vazopresinu a vazotocinu
Vady vajec
Skvrny krevní a masové
Abnormality vajec
vejce bez skořápky
poškozenou skořápkou
vlnitou skořápkou
dva žloutky
Posuzování konzumních vajec
Čisota vajec
Znečištěna max. 1/8 vejce
Neporušenost skořápky, kvalita žloutku a bílku
Důkaz mytí vajec
8-10% roztok kys. Octové
Výška vzduchové komůrky
Do 4mm
K zařazení vajec slouží třídy jakosti
I. Třída A – vejce čerstvá do 7 dnů
II. Třída jakosti B – ostatní
Rozlišovací číslo: 1 CZ 1234
Kód pro metodu chovu
0 – ekologické zemědělství
1 - volný výběh
2 - hala
3 – klece
Kód země – CZ ; NL; DE, apod…
Kód farmy – v čr přidělováno z útstřední evidence HZV
Kód pro číslo haly na farmě
Ošetřování konzumních vajec
Sběr 3 – 4x denně
Klimatizovaný sklad
Teplota 10 – 13°C
Relativní vlhkost 75 -80%
Znečištěná vejce
Skladovat odděleně
Žloutek
Hmotnost
Procentuální podíl z vejce
Tvar (index) – optimum 35-40%
Barvu
Objektivně
Suběktivně
Skořápka