Cvičení č. 1 Látkové složení živých organismů I
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Fyziologie živočichů
Cvičení č. 1: Látkové složení živých organismů I
Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny
Materiál a pomůcky: živočišná tkáň (každé trojčlenné skupince studentů přidělena jedna z těchto tkání: tuk, kuřecí svalovina, vepřová svalovina, rybí svalovina (v mé skupince) a kuřecí svalovina), žíhací kelímek, sušárna, kleště, váha
Pracovní postup:
1. Stanovíme hmotnost žíhacího kelímku (hmotnost A)
a hmotnost zoologického materiálu – rybí svaloviny v žíhacím kelímku (hmotnost B).
2. Určíme vlastní hmotnost zoologického materiálu (hmotnost C).
3. Kelímek se zoologickým materiálem vložíme do sušárny.
4. Teplotu postupně zvýšíme na 105 °C.
5. Sušíme asi 1 hodinu.
6. Necháme žíhací kelímek se zoologickým materiálem vychladnout.
7. Opět stanovíme hmotnost kelímku s materiálem (hmotnost D).
8. Určíme hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E).
9. Rozdíl hmotností (B – D nebo C – E) představuje obsah vody v tkáni.
10. Při kontrole se obsah sušiny nemění.
11. Vyjádříme obsah vody v procentech.
V rámci seminární skupiny vytvoříme souhrnnou tabulku, na které budou zaznamenány tkáně od každé trojčlenné skupinky.
Výsledky: rybí svalovina
Hmotnost A: 33,1 g
Hmotnost B: 36,7 g
Hmotnost C: 3,6 g
Hmotnost D: 35,1 g
Hmotnost E: 2,0 g
Obsah vody v rybí svalové tkáni:
B – D: 36,7 g – 35,1 g = 1,6 g nebo C – E: 3,6 g – 2,0 g = 1,6 g
Obsah vody v rybí svalové tkáni v %:
3,6 g 100 % hmotnosti svaloviny před sušením
2,0 g x % hmotnosti svaloviny po vysušení
x = $\frac{2,0}{3,6}$ . 100 %
x ≐ 55,5 % vysušené svaloviny
100 % – 55,5 % = 44,5 % vypařené vody
Výsledná tabulka: Podíl vody v jednotlivých živočišných tkáních
Živočišná tkáň Podíl vody [%] tuk 23,0 kuřecí svalovina 51,5 vepřová svalovina 66,6 rybí svalovina 44,5 vepřová játra 50,0Závěr:
Z výsledné tabulky je zřejmé, že nejvíce vody obsahuje vepřová svalovina (66,6 %), zatímco nejméně vody obsahuje tuk (pouze 23,0 %).
Normálně však platí, že obsah vody v tkáních je u vodních živočichů vyšší než u živočichů suchozemských (s fylogenetickým vývojem se obsah vody snižuje), a tudíž by měla nejvíce vody obsahovat rybí svalovina.
Výsledky tedy ne zcela odpovídají skutečnosti, a to z toho důvodu, že dané živočišné tkáně byly sušeny kratší dobu, než bylo potřeba, jinak by vypařilo mnohem více % vody. U rybí svaloviny je výsledek ovlivněn také tím, že zde měly značný podíl na hmotnosti šupiny.
Konkrétně, co se týká obsahu vody v tuku, jeho správná hodnota by se měla pohybovat mezi 25 – 30 %, hodnota uvedená ve výsledcích, 23,0 %, nespadá tedy do tohoto rozmezí jen o minimum. Správná hodnota obsahu vody kuřecí svaloviny by se měla pohybovat mezi 70 – 74 %, hodnota uvedená ve výsledcích, 51,5 %, již mnohem více nespadá do daného rozmezí. Správná hodnota obsahu vody vepřové svaloviny by se měla pohybovat mezi 60 – 70 %, hodnota uvedená ve výsledcích, 66,6 %, zde do daného rozmezí spadá a tudíž tento výsledek byl správně. Správná hodnota obsahu vody naší rybí svaloviny by měla být cca 75 %, hodnota uvedená ve výsledcích, 44,5 %, se velmi odlišuje od správné hodnoty. Správná hodnota obsahu vody vepřových jater by měla být cca 70 %, hodnota uvedená ve výsledcích, 50,0 %, se také značně odlišuje od správné hodnoty.