Charakteristika ryby
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základy zoologie strunatců
Protokol č. 2: Charakteristika ryby
Pomůcky: podnos, pravítko, anatomické nůžky, skalpel, pinzeta, kuchyňská váha
Materiál: usmrcený karas stříbřitý
Pracovní postup:
1. Na podnos jsme stranou položili rybu, kterou jsme určili a poté pomocí pravítka změřili její délku těla (od rypce po začátek ocasu), celkovou délku těla (od rypce po konec nejdelších paprsků ocasní ploutve), výšku těla (kolmice od kořene hřbetní ploutve k podélné ose těla) a délku základny hřbetní a řitní ploutve. Pomocí kuchyňské váhy jsme zjistili hmotnost dané ryby.
2. Spočítali jsme počet tvrdých a měkkých paprsků v hřbetní a řitní ploutvi.
3. Poté jsme spočítali počet šupin v postranní čáře, počet řad šupin nad postranní čarou (od kořene hřbetní ploutve) a počet řad šupin pod postranní čarou (od kořene břišní ploutve).
4. Pomocí skalpelu jsme protnuli kardinálně od řitního otvoru stěnu těla a prostřihnuli v mediální rovině až ke krajině žaberní. Obdobně jsme skalpelem protnuli svalstvo hřbetu až k páteři a vedli čistý řez od hlavy k ocasu, těsně podél výběžků trnových. Oba podélné řezy jsme spojili pomocí anatomických nůžek v přední a zadní části těla. Naříznutou stěnu těla jsme opatrně uvolnili od útrobních orgánů a po odstřižení žaber ji oddělili od těla.
5. Pozorovali jsme vnitřní stavbu těla ryby a umístění orgánů v břišní dutině. Vše jsme postupně zakreslovali a popisovali do obrázku.
6. Následující cvičení jsme v seminární skupině na základě hodnot z individuálních vzorců každého studenta společně stanovili jednotlivé skupinové vzorce (ploutevní vzorec hřbetní ploutve, ploutevní vzorec řitní ploutve a šupinový vzorec), a tím jsme obdrželi skupinové rozptyly hodnot ze vzorku ryb naší seminární skupiny.
Výsledky:
Název ryby: karas stříbřitý (Carassius auratus)
Délka těla: 21 cm
Celková délka těla: 26,5 cm
Výška těla: 10,5 cm
Délka základny hřbetní ploutve: 9 cm
Délka základny řitní ploutve: 3 cm
Hmotnost: 303 g
Ploutevní vzorec:
Hřbetní ploutev (pinna dorsalis)
individuální: D II 18 (D – hřbetní ploutev, II – tvrdé paprsky, 18 – měkké paprsky)
skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: D I-III 17-18
Řitní ploutev (pinna analis)
individuální: A II 6 (A – řitní ploutev, II – tvrdé paprsky, 6 – měkké paprsky)
skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: A I-III 6
Šupinový vzorec $\frac{\mathbf{n}}{\mathbf{o}}\mathbf{\text{\ p}}$:
Počet šupin v postranní čáře – p: 30
Počet řad šupin nad postranní čarou – n: 6
Počet řad šupin pod postranní čarou – o: 5
individuální: $\frac{n}{o}\ p = \frac{\mathbf{6}}{\mathbf{5}}\mathbf{\ 30}$
skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: $p\ \frac{n}{o}\ p = \mathbf{23\ }\frac{\mathbf{6 - 7}}{\mathbf{5 - 7}}\mathbf{\ 33}$