Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Charakteristika ryby

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.26 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Základy zoologie strunatců

Protokol č. 2: Charakteristika ryby

Pomůcky: podnos, pravítko, anatomické nůžky, skalpel, pinzeta, kuchyňská váha

Materiál: usmrcený karas stříbřitý

Pracovní postup:

1. Na podnos jsme stranou položili rybu, kterou jsme určili a poté pomocí pravítka změřili její délku těla (od rypce po začátek ocasu), celkovou délku těla (od rypce po konec nejdelších paprsků ocasní ploutve), výšku těla (kolmice od kořene hřbetní ploutve k podélné ose těla) a délku základny hřbetní a řitní ploutve. Pomocí kuchyňské váhy jsme zjistili hmotnost dané ryby.

2. Spočítali jsme počet tvrdých a měkkých paprsků v hřbetní a řitní ploutvi.

3. Poté jsme spočítali počet šupin v postranní čáře, počet řad šupin nad postranní čarou (od kořene hřbetní ploutve) a počet řad šupin pod postranní čarou (od kořene břišní ploutve).

4. Pomocí skalpelu jsme protnuli kardinálně od řitního otvoru stěnu těla a prostřihnuli v mediální rovině až ke krajině žaberní. Obdobně jsme skalpelem protnuli svalstvo hřbetu až k páteři a vedli čistý řez od hlavy k ocasu, těsně podél výběžků trnových. Oba podélné řezy jsme spojili pomocí anatomických nůžek v přední a zadní části těla. Naříznutou stěnu těla jsme opatrně uvolnili od útrobních orgánů a po odstřižení žaber ji oddělili od těla.

5. Pozorovali jsme vnitřní stavbu těla ryby a umístění orgánů v břišní dutině. Vše jsme postupně zakreslovali a popisovali do obrázku.

6. Následující cvičení jsme v seminární skupině na základě hodnot z individuálních vzorců každého studenta společně stanovili jednotlivé skupinové vzorce (ploutevní vzorec hřbetní ploutve, ploutevní vzorec řitní ploutve a šupinový vzorec), a tím jsme obdrželi skupinové rozptyly hodnot ze vzorku ryb naší seminární skupiny.

Výsledky:

  1. Název ryby: karas stříbřitý (Carassius auratus)

Délka těla: 21 cm

Celková délka těla: 26,5 cm

Výška těla: 10,5 cm

Délka základny hřbetní ploutve: 9 cm

Délka základny řitní ploutve: 3 cm

Hmotnost: 303 g

  1. Ploutevní vzorec:

  • Hřbetní ploutev (pinna dorsalis)

individuální: D II 18 (D – hřbetní ploutev, II – tvrdé paprsky, 18 – měkké paprsky)

skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: D I-III 17-18

  • Řitní ploutev (pinna analis)

individuální: A II 6 (A – řitní ploutev, II – tvrdé paprsky, 6 – měkké paprsky)

skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: A I-III 6

  1. Šupinový vzorec $\frac{\mathbf{n}}{\mathbf{o}}\mathbf{\text{\ p}}$:

  • Počet šupin v postranní čáře – p: 30

  • Počet řad šupin nad postranní čarou – n: 6

  • Počet řad šupin pod postranní čarou – o: 5

  • individuální: $\frac{n}{o}\ p = \frac{\mathbf{6}}{\mathbf{5}}\mathbf{\ 30}$

skupinový rozptyl zjištěný celou skupinou studentů: $p\ \frac{n}{o}\ p = \mathbf{23\ }\frac{\mathbf{6 - 7}}{\mathbf{5 - 7}}\mathbf{\ 33}$

Témata, do kterých materiál patří