Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo Evropské unie I (MP609Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP609Z - Právo Evropské unie I, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Judikatura ke zkoušce Neznámý 05.07.2020 23:24 4
Judikatura-PEU Neznámý 05.07.2020 23:24 5
PEU-zápočet Neznámý 05.07.2020 23:24 12
Zápočet - objasnění Neznámý 05.07.2020 23:24 5

Další informace

Cíl

Smyslem dvousemestrálního předmětu Právo EU I a II je poskytnout studentům základní znalosti o tomto oboru, které zahrnují vývoj ES a EU od vzniku po současnost, institucionální právo, pojem a podstatu práva ES a EU včetně vztahu k právu vnitrostátnímu a tzv. materiální právo ES, tedy právní úpravu jednotného vnitřního trhu ES se vším, co s ní souvisí. Kurs je zakončen druhým a třetím pilířem EU.Hlavním cílem předmětu Právo EU I je pochopení nadstátního charakteru EU, jejího práva a především postavení práva EU ve sféře českého právního řádu. Vše je zkoumáno a vyučováno v kontextu dynamiky současného vývoje (Lisabonská revizní smlouva).Rozhodující důraz je kladen na judikaturu Evropského soudního dvora, kterou mají studenti pochopit jako rovnocenný pramen právní úpravy.

Osnova

Historie a vývoj evropské integrace. Vznik trojice Evropskýchspolečenství. Metody a formy integrace, nastátnost. Evropskáspolečenství jako specifická entita. Organizační výstavba Společenství. Tzv. Institucionální právo. Zřizovací smlouvy jako ústava Společenství. Pojem práva ES/EU - právo primární, právo sekundární. Prameny, zásady jeho koexistence s právem členských států (zásady přednosti a přímého účinku). Úloha Evropského soudního dvora při tvorbě a aplikaci práva. Vynutitelnost práva EU. Základní zásady společného a jednotného vnitřního trhu.

Literatura

Týč, V., Základy práva EU pro ekonomy, Linde, Praha, 5. vyd., 2006Evropské právo. Základní dokumenty. Ostrava: Sagit, 2004. 240 s. Edice ÚZ č. 446. ISBN 80-720-8439-9. info

Požadavky

! NOWANY ( MP611Z Právo EU I-výběrový seminář )

Garant

prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc.doc. JUDr. Filip Křepelka, Ph.D.JUDr. David Sehnálek, Ph.D.Mgr. Iveta Rohová