Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




12. Smyslova soustava cloveka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (338.35 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- útvar s rosolovitou průhlednou hmotou

- tvar semínka čočky

- ve vazivovém obalu

- pružná - lze měnit zakřivení = akomodace - zaostřování

  1. sítnice (retina)

- obsahuje vlastní receptory

- tyčinky - 120 000 000 v 1 oku, černobílé vidění, v noci, za šera

- čípky - 3 000 000 v 1 oku, vnímání barevného světla

- 3 druhy: červené (575 nm), zelené (540 nm), modré (440 nm) - výsledná barva = kombinace

- 2/3 plochy koule

- paprsky dopadají na sítnici - na buňky gangliové - na buňky bipolární - na tyčinky a čípky

- žlutá skvrna - při správném fungování na ni dopadají paprsky,nejvíce čípků,optická osa oka

- slepá skvrna - místo vyústění zrakového nervu, nejsou receptory, když sem dopadne světlo, nevidíme

- sklivec (corpus vitreum) - vytváří nitrooční tlak, součást světlolomného aparátu

přídatné orgány oka

- 3 okohybné svaly - umožňují pohyby oční koule, příčně pruhované svaly - ovladatelné vůlí

- oční víčka - kožní řasa uzavírající očnici, chrání oko zepředu

- na okraji řasy- zabraňují dopadu nečistot do oka

- roztírají slzy přes rohovku

- vnitřní plocha víčka - spojivka - spojena s bělimou, často zánět (zánět spojivek)- konjunktivitida

- slzné žlázy (glandulae lacrimales) - při vnějším okraji očnice

- produkuje slzy - antibakteriální účinky, zvlhčují oční kouli a odstraňují nečistoty

CHEMORECEPTORY

- adekvátní podnět = chemická látka

  1. CHUŤOVÉ ÚSTROJÍ

- orgán = chuťové pohárky - ve sliznici dutiny ústní, papilách jazyka, měkkého patra - obsahují chuťové buňky

- 9000 - 10 000 pohárků

- nejvíce pohárků na špičce a po stranách jazyka

- podnět = chemické látky rozpuštěné v kapalině (slinách nebo ve vodě)

- centrum - temenní laloky

- 4 základní chuťové vjemy

  1. sladkost - vpředu jazyka

  2. slanost - po stranách jazyka uprostřed

  3. hořkost - kořen jazyka

  4. kyselost - po stranách jazyka vpředu

  1. ČICHOVÉ ÚSTROJÍ

- orgán = čichový epitel - obsahuje čichové buňky - umístěny v čichovém políčku sliznice v horní třetině nosní přepážky a ve stropu

nosní dutiny

- tyčinkovité buňky s vlásky - napojeny na I. čichový nerv - centrum = spánkové laloky

- 10 000x citlivější než chuť

- schopnost adaptace - po čase se čich otupí a zvykne si na pach nezměněné koncentrace

- podnět = chemické látky rozptýlené ve vzduchu

- 6 základních pachů (kombinací vzniká 50 000 dalších)

  1. kořenný

  2. květinový

  3. ovocný

  4. pryskyřičný

  5. spáleninový

  6. hnilobný

VADY SMYSLOVÉHO ÚSTROJÍ

- zánět spojivek (konjunktivitida) - zanícení tenké blanky způsobeno prašným prostředím, dlouhodobá námaha, působení světla

- šedý zákal (katarakta) - mléčné zakalení čočky, léčí se operací - nahrazení umělou čočkou

- zelený zákal (glaukom) - vyšší nitrooční tlak v očních komorách, ztrácí se barvy, vážnější

- krátkozrakost - obraz vzdálených předmětů se sbíhá před sítnicí(obraz vzniká před sítnicí), vidění je neostré, blízké na sítnici

Témata, do kterých materiál patří