Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. Vývoj, stavba a funkce trávicí soustavy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (25 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

20. MAT. OTÁZKA Vývoj, stavba a funkce trávicí soustavy živočichů a člověka Fylogeneze trávicí soustavy osmotický příjem potravy – celým povrchem těla, trávení je uvnitř, parazité přijímají potravu už natrávenou od hostitele, prvoci, endoparazité (tasemnice) organely –buněčná ústa – příjem potravy potravnívakuola – zpracování buněčný jícen – vychlípitelný – prvoci (trepka) láčka – vakovitá TS (nejjednodušší), vyvrhování i přijímání, u vyspělejších je rozvětvená (medůzovci), gastrovaskulární systém (trávení i rozvod živin), ploštěnci, žahavce trávicí trubice – ústní a řitní otvor, + hltan, jícen, žaludek, střevo, konečník; pásnice a bezobratlí Obratlovci: býložravci mají delší a složitější TS než dravci ústa– uchopení, smísení jazykem, zuby a slinnými žlázami hltan – vychlípení dýchacích orgánů žaludek – zásobárna potravy, ptáci mají dva, přežvýkavci bachor, čepec, kniha, slez střevo – štěpné pochody, kličky, ptáci a savci mají slepá střeva, klky, savci tenké střevo bez klků (vstřebávání) konečník – kromě mihulí, ryb a placentálních savců mají společný močopohlavní vývod –kloaku řitní otvor – vyústění trávicí trubice Člověk: trávicí trubice – vazivo, hladké svalstvo, vystlána sliznicí dutina ústní, jazyk, zuby, slinné žlázy, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo trávicí žlázy – slinivka břišní, játra Význam živin pro vývoj a zdraví člověka energeticky a chemicky potřebujeme, mění se podle věku, fyziologického stavu, druhu zaměstnání, v průběhu dne sacharidy – hlavní zdroj energie, glykogen z jater a masa, škrob z rostlinné potravy, vláknina z ovoce – podporují pohyb střev, snižují výskyt nádorů a hladinu cholesterolu v krvi bílkoviny – zdroj aminokyselin pro stavbu buněčných struktur, živočišné jsou hodnotnější, obsahují esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny – vejce, mléko, játra, srdce, maso, obiloviny tuky – mastné kyseliny (linolová, linolenová) – rostlinné oleje snižují hladinu cholesterolu v krvi, rozpouštění vitaminů A, D, E, K nadbytek – ateroskleróza, srdeční choroby

Témata, do kterých materiál patří