bakterie, sinice
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Rod: Ricketsie a chlamydie
Drobné bakterie
Ricketsia prowazeki = vyvolává skvrnitý tyfus (války, chudoba, přenos vši)
Chlamydie – pohlavně přenosné nemoc. Vyvolává záněty, dlouhodobě neléčené vyvolávají sterilitu
Prevence bakteriálních nákaz
1. Umělá aktivní imunizace
Podávají se vakcíny obsahující usmrcené nebo oslabené kmeny bakterií
2. Umělá pasivní imunizace
Podávají se hotové protilátky (např. ve formě globulinů)
*Výjimečné případy – k posílení imunity se provádí transplantace kostní dřeně
Mikrobiologie a její význam
Pro studium bakterií je důležité jejich pomnožení (nepracuje se s jednou bakterií)
Pomnožení = kultivace
Kultivuje se na tzv. živných půdách (mají specifické složení, obsahují roztoky solí a živin)
Živné půdy
-
PEVNÉ
obsahují AGAR (látka, se získává z mořských řas- rod Gelidium = ruduchy)
Na tuhý agar se nanáší – očkuje, materiál obsahující bakterie
Bakterie se namnoží a vytvoří neprůhlednou skvrnu bakteriálních kolonií
TEKUTÉ ŽIVNÉ PŮDY
Plní se skleněné nádoby, sleduje se rychlost růstu bakteriální kultury.
Měří se zákal, který množící se bakterie vytvářejí.
Průmyslové využití bakterií
Nejstarší průmyslové využití – zpracování mléka – bakteriálním kvašením (výrobky – jogurty, kefíry apod.)
Bakteriálním kvašením lze vyrobit organické kyseliny – např. kyselina octová, kyselina citrónová
Geneticky upravené bakterie se používají na výrobu bílkovinných hormonů (např. inzulín, růstový hormon)
Chemoautotrofní bakterie se používají k loužení (vyluhování) některých chudých rud
Oxidují sulfidy na sírany, tím se do roztoku uvolňují žádané kovy jako rozpustné sírany (měď, uran, zinek, zlato)
Zneškodnění bakterií
Většina bakterií je pro člověka neškodná
Bakterie ve zdravotnických zařízeních, ve vodovodech, v potravinářské výrobě je třeba zneškodnit.
1) Horká voda (převaření)
2) Přehřátá vodní pára – účinnější, ničí i bakteriální spóry (desinfekce lékařských nástrojů apod.)
3) UV-světlo – sterilizace místností
4) Chemicky – fenoly, oxidační činidla, chlornany. Všechny tyto látky ničí strukturu DNA bakterií nebo denaturují bakteriální bílkoviny
Oddělení: SINICE
Prokaryontní autotrofní organismy, G- tyčinky
Vchlípením cytoplazmatické membrány dovnitř vznikly thylakoidy – obsahující chlorofyl a
Kromě chlorofylu a obsahují sinice další asimilační barviva = beta karoten, fykocyanin, fykoeritrin
Zásobní látkou sinic = sinicový škrob
Rozdělení sinic
A) Jednobuněčné sinice- vývojově starší
B) Vláknité sinice – vývojově mladší
-
Sinice (Cyanophyta)
Autotrofní gramnegativní bakterie
Obsahují chlorofyl (v tylakoidech)
Sinicový škrob (=zásobní látka)
Euryekní organismy (horké minerální prameny, pouště, skály, ledovce)
Častou součástí planktonu (přemnožení – vodní květ)
Význam sinic
Fotosyntéza (producenti O2)
Některé dokážou fixovat molekulový dusík (na – NH2)
Využití v potravinářství – jídla bohatá na bílkoviny, vitamíny, beta karoten