1.20. Smyslova ustroji
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Čichové ústrojí je drážděno pachovými látkami rozptýlenými ve vzduchu
receptory = čichové buňky – tyčinkovitý tvar s vláskovými výběžky, nacházejí se v horní části nohní přepážky a stropu nosní dutiny
Vnímání pachu: čichové receptory jsou součástí čichových buněk – pachový vjem je zaznamen receptorem- je přenesen čichovými buňkami s vlásky – na čichový nerv, který vjem přenáší do mozkové kůry spodní části čelního laloku, kde dochází k vyhodnocení
Čich je úzce propojen s chutí:
čichovým zaznamenáním libé vůně může dojít k produkci slin slinnými žlázami (povzbuzení chuti)
zaznamenání nelibé vůně může vyvolat v horším případě pocit na zvracení ˇobranný reflex)
Význam čichu: Podílí se na orientaci v prostředí, vyhledávání kořisti – podílí se na potravním chování, na základ chemického podnět dojde k jeho vyhodnocení a následné reakce – potenciální kořist zaznamená přítomnost nepřítele, rozpozná hrozbu a učinní ochranné/ obranné chování, podílí se i na rozmnožování – lákání samice (feromony), pachové značky= vedomí příslušnosti jedinců k určité societě (př. včely – pachové značky – příslušníci uzavřené anonymní society, díky pachové značce patří pouze k jedné societě), chemické dorozumívání – feromony = chem. látky zprostředkující tok informací mezi bezobralými živočichy.
CHUŤOVÉ ÚSTROJÍ
tvořeno chuťovými pohárky, které obsahují chuťové buňky (= chuťové receptory)
chuťové pohárky se nacházejí : měkké patro, tvrdé patro, slizniční epitel na jazyku (nejvíce), ústní dutina
chuťové buňky jsou opřadeny vlákny mozkových nervů
chuťové receptory jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách
rozlišujeme 4 základná chuťové pocity : sladkost (hrot jazyka), hořkost (kořen jazyka), kyselost a slanost (po stranách jazyka) = těmto 4 chutím odpovídají 4 druhy chuťových receptorů
HMATOVÉ ÚSTROJÍ
základem hmatového ústrojí jsou hmatové receptory a tělíska umístěná v kůži
nejvíce těchto receptorů je na obličeji (+ periferní oblasti)
nejméně receptorů na zádech a chodidlech
hmat je u člověka spoje s kožní soustavou, která má kromě smyslové funkce rovněž funkce : ochrany těla, udržování stálé teploty těla, skladovací funkci (= v podkožním vazivu je uložen tuk, který má funkci zásobní, mechanickou a izolační), vylučovací funkci (mazové a potní žlázy), resorpční funkci (přes kůži lze vpravovat látky pouze rozpuštěné v tucích)
Spojitost kůže s hmatem= v kůži je uložena řada receptorů sloužících k vnímání mechanických, tepelných a bolestivých počitků
Kůže : 3 vrsty – pokožka, škára, podkožní vazivo
POKOŽKA (epidermis)
tvořena mnohovrstevným dlaždicovým epitelem, jehož buňky rohovatějí, odumírají a odlupují se
v hlubších vrstvách jsou buňky, které obsahují kožní barvivo (melanin), které je chrání před UV zářením