Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.20. Smyslova ustroji

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (31.47 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Čichové ústrojí je drážděno pachovými látkami rozptýlenými ve vzduchu

  • receptory = čichové buňky – tyčinkovitý tvar s vláskovými výběžky, nacházejí se v horní části nohní přepážky a stropu nosní dutiny

  • Vnímání pachu: čichové receptory jsou součástí čichových buněk – pachový vjem je zaznamen receptorem- je přenesen čichovými buňkami s vlásky – na čichový nerv, který vjem přenáší do mozkové kůry spodní části čelního laloku, kde dochází k vyhodnocení

  • Čich je úzce propojen s chutí:

  1. čichovým zaznamenáním libé vůně může dojít k produkci slin slinnými žlázami (povzbuzení chuti)

  2. zaznamenání nelibé vůně může vyvolat v horším případě pocit na zvracení ˇobranný reflex)

Význam čichu: Podílí se na orientaci v prostředí, vyhledávání kořisti – podílí se na potravním chování, na základ chemického podnět dojde k jeho vyhodnocení a následné reakce – potenciální kořist zaznamená přítomnost nepřítele, rozpozná hrozbu a učinní ochranné/ obranné chování, podílí se i na rozmnožování – lákání samice (feromony), pachové značky= vedomí příslušnosti jedinců k určité societě (př. včely – pachové značky – příslušníci uzavřené anonymní society, díky pachové značce patří pouze k jedné societě), chemické dorozumívání – feromony = chem. látky zprostředkující tok informací mezi bezobralými živočichy.

  1. CHUŤOVÉ ÚSTROJÍ

  • tvořeno chuťovými pohárky, které obsahují chuťové buňky (= chuťové receptory)

  • chuťové pohárky se nacházejí : měkké patro, tvrdé patro, slizniční epitel na jazyku (nejvíce), ústní dutina

  • chuťové buňky jsou opřadeny vlákny mozkových nervů

  • chuťové receptory jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách

  • rozlišujeme 4 základná chuťové pocity : sladkost (hrot jazyka), hořkost (kořen jazyka), kyselost a slanost (po stranách jazyka) = těmto 4 chutím odpovídají 4 druhy chuťových receptorů

  1. HMATOVÉ ÚSTROJÍ

  • základem hmatového ústrojí jsou hmatové receptory a tělíska umístěná v kůži

  • nejvíce těchto receptorů je na obličeji (+ periferní oblasti)

  • nejméně receptorů na zádech a chodidlech

  • hmat je u člověka spoje s kožní soustavou, která má kromě smyslové funkce rovněž funkce : ochrany těla, udržování stálé teploty těla, skladovací funkci (= v podkožním vazivu je uložen tuk, který má funkci zásobní, mechanickou a izolační), vylučovací funkci (mazové a potní žlázy), resorpční funkci (přes kůži lze vpravovat látky pouze rozpuštěné v tucích)

  • Spojitost kůže s hmatem= v kůži je uložena řada receptorů sloužících k vnímání mechanických, tepelných a bolestivých počitků

  • Kůže : 3 vrsty – pokožka, škára, podkožní vazivo

  1. POKOŽKA (epidermis)

  • tvořena mnohovrstevným dlaždicovým epitelem, jehož buňky rohovatějí, odumírají a odlupují se

  • v hlubších vrstvách jsou buňky, které obsahují kožní barvivo (melanin), které je chrání před UV zářením

Témata, do kterých materiál patří