25. Smyslové orgány člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
porucha, nerozeznává červená a zelená barva
tyčinky – umožňuje černobílé vidění; aktivní jsou za šera a v noci; nejsou ve žluté skvrně; jsou
citlivější na světlo než čípky; obsahují oční purpur rhodopsin (bílkovina opsin + derivát
vitamínu A retinal), ten se účinkem světla rozpadá na opsin a retinal → umožňuje vznik
vzruchu ve smyslové buňce, rhodopsin se obnovuje ve tmě; při nedostatku vitamínu A –
šeroslepost
- zrakový nerv prochází k zrakovému ústředí v koncovém mozku
- tam, kde zrakový nerv vychází z oční koule, je slepá skvrna – bez smyslových buněk
přídavné orgány oka
víčka – na nich jsou řasy; ochrana oka, zvlhčení oka
spojivka – tenká blanka; přechází z vnitřní strany víčka na bělimu (není již na rohovce); záhyb
vytváří spojivkový vak
slzné žlázy – produkují slzy, ty odtékají do vnitřního koutku a dále do nosní dutiny
okohybné svaly – je jich 6, jsou tvořeny příčně pruhovanou svalovinou; umožňují pohyby oka a fixují směr pohledu, pokud jsou svaly různě dlouhé nebo jsou poškozeny → šilhání
optická soustava oka – rohovka, přední komora, čočka, sklivec – jsou to světlolomná prostředí, kde se lámou paprsky světla, obraz, který vzniká na sítnici je ostrý, převrácený a zmenšený
krátkozrakost – dobré vidění na blízko; paprsky se spojí už před sítnicí
- čočka – rozptylka
- příčina – změněna optická osa oka, nebo je více vyklenutá čočka
dalekozrakost – dobré vidění na dálku; paprsky se spojí až za sítnicí
- čočka – spojka
- příčina – málo vyklenutá čočka
Chemoreceptory
čich
receptory – čichové buňky v horní části nosní dutiny
velmi rychlá adaptace = snížení citlivosti vůči podnětu při jeho delším působení
adaptace nastává jen na pach, jemuž jsme momentálně vystaveni
informace z čichových receptorů jsou vedeny čichovým nervem do čichových center v mozku
chuť
chuťové buňky v chuťových pohárcích ve slizničním epitelu na jazyku, měkkém patře a v horní části hltanu
chuťové buňky jsou opředeny vlákny mozkových nervů a jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách
4 základní chuťové pocity – slano, sladko, kyselo, hořko a umami (vnímá glutamáty)
má význam pro řízení činnosti trávicího ústrojí; pro reflexní vylučování slin, žaludeční šťávy a pankreatické šťávy
chemoreceptory ovlivňující dýchání
skupiny buněk, které se nacházejí v místech, kde se společná krkavice štěpí na vnitřní a vnější větev
citlivé na obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi
dýchací centrum je v prodloužené míše, obsahuje receptory citlivé na změny pH krve
Termoreceptory
receptory na vnímání chladu a tepla
velmi jednoduché receptory
jsou to volná zakončení dostředivých nervových vláken
chladových receptorů je asi 8x více než tepelných
receptory pro chlad jsou uloženy povrchově; receptory pro teplo jsou hlouběji v kůži