Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




25. Smyslové orgány člověka

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (272.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

porucha, nerozeznává červená a zelená barva

tyčinky – umožňuje černobílé vidění; aktivní jsou za šera a v noci; nejsou ve žluté skvrně; jsou

citlivější na světlo než čípky; obsahují oční purpur rhodopsin (bílkovina opsin + derivát

vitamínu A retinal), ten se účinkem světla rozpadá na opsin a retinal → umožňuje vznik

vzruchu ve smyslové buňce, rhodopsin se obnovuje ve tmě; při nedostatku vitamínu A –

šeroslepost

- zrakový nerv prochází k zrakovému ústředí v koncovém mozku

- tam, kde zrakový nerv vychází z oční koule, je slepá skvrna – bez smyslových buněk

  • přídavné orgány oka

víčka – na nich jsou řasy; ochrana oka, zvlhčení oka

spojivka – tenká blanka; přechází z vnitřní strany víčka na bělimu (není již na rohovce); záhyb

vytváří spojivkový vak

slzné žlázy – produkují slzy, ty odtékají do vnitřního koutku a dále do nosní dutiny

okohybné svaly – je jich 6, jsou tvořeny příčně pruhovanou svalovinou; umožňují pohyby oka a fixují směr pohledu, pokud jsou svaly různě dlouhé nebo jsou poškozeny → šilhání

  • optická soustava oka – rohovka, přední komora, čočka, sklivec – jsou to světlolomná prostředí, kde se lámou paprsky světla, obraz, který vzniká na sítnici je ostrý, převrácený a zmenšený

  • krátkozrakost – dobré vidění na blízko; paprsky se spojí už před sítnicí

- čočka – rozptylka

- příčina – změněna optická osa oka, nebo je více vyklenutá čočka

  • dalekozrakost – dobré vidění na dálku; paprsky se spojí až za sítnicí

- čočka – spojka

- příčina – málo vyklenutá čočka

Chemoreceptory

čich

  • receptory – čichové buňky v horní části nosní dutiny

  • velmi rychlá adaptace = snížení citlivosti vůči podnětu při jeho delším působení

  • adaptace nastává jen na pach, jemuž jsme momentálně vystaveni

  • informace z čichových receptorů jsou vedeny čichovým nervem do čichových center v mozku

chuť

  • chuťové buňky v chuťových pohárcích ve slizničním epitelu na jazyku, měkkém patře a v horní části hltanu

  • chuťové buňky jsou opředeny vlákny mozkových nervů a jsou drážděny látkami rozpuštěnými ve slinách

  • 4 základní chuťové pocity – slano, sladko, kyselo, hořko a umami (vnímá glutamáty)

  • má význam pro řízení činnosti trávicího ústrojí; pro reflexní vylučování slin, žaludeční šťávy a pankreatické šťávy

chemoreceptory ovlivňující dýchání

  • skupiny buněk, které se nacházejí v místech, kde se společná krkavice štěpí na vnitřní a vnější větev

  • citlivé na obsah kyslíku a oxidu uhličitého v krvi

  • dýchací centrum je v prodloužené míše, obsahuje receptory citlivé na změny pH krve

Termoreceptory

  • receptory na vnímání chladu a tepla

  • velmi jednoduché receptory

  • jsou to volná zakončení dostředivých nervových vláken

  • chladových receptorů je asi 8x více než tepelných

  • receptory pro chlad jsou uloženy povrchově; receptory pro teplo jsou hlouběji v kůži

Témata, do kterých materiál patří