Důkazy-sacharidů-PL
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5. laboratorní práce
Důkazy sacharidů
Úkol č. 1: NITROCHROMOVÁ REAKCE
Pomůcky: odměrná zkumavka, zkumavky, stojan na zkumavky, kapátko, zátka
Chemikálie: glukóza (C6H12O6), sacharóza (C12H22O11), maltóza (C12H22O11), kyselina dusičná (HNO3), chroman draselný (K2CrO4), škrob (C6H10O5)
Postup: Připravte si 3 zkumavky. Do první nalijte 2 ml roztoku glukosy, do druhé 2 ml roztoku sacharózy a do třetí nalijte 2 ml roztoku škrobu. Do každé zkumavky přidejte 3 ml koncentrované kyseliny dusičné a 7 kapek chromanu draselného. Protřepte a pozorujte zbarvení.
Pozorování:
sacharid zbarvení glukóza světlá, modrošedá sacharóza světle modrá maltóza zelenošedáŠkrob žluté zbarvení
Úkol č. 2: DŮKAZ REDUKUJÍCÍCH SACHARIDŮ
Pomůcky: kádinky, zkumavky, odměrná zkumavka, kapátko, zátka, stojan na zkumavky, kahan, síťka, trojnožka, fixa
Chemikálie: voda (H2O), glukóza (C6H12O6), sacharóza (C12H22O11), maltóza (C12H22O11), škrob (C6H10O5), šťáva z pomeranče, med, NaOH, CuSO4
Postup:
Nejprve si připravíme roztoky sacharidů, nejlépe rozpustíme sacharidy v teplé vodě. Pomeranč vymačkáme a šťávu zředíme vodou. Připravíme si zkumavky a do každé odlijeme asi 7 ml jednotlivých vzorků. Do všech zkumavek přidáme asi 2 ml 10% roztoku NaOH. Mírně promíchejte. Do všech zkumavek přidejte asi 1 ml roztoku CuSO4 a opět dobře promíchejte. Ve velké kádince si ohřejeme vodu a po chvíli do této vodní lázně zkumavky vložíme. Pozorujeme barevné změny.
Pozorování:
vzorek zbarvení med modrá → oranžová glukosa modrá → oranžová sacharóza modrá → tyrkysová/modrozelená škrob modrá → modrá maltosa modrá → oranžová pomeranč zelenomodrá → zelenožlutáZávěr:
Popište pozorované děje:
Jak se liší redukující a neredukující sacharidy?
Redukující je možné redukovat Fehlingovým nebo Tollensovým činidlem, mohou fungovat jako redukční činidla. Jsou to všechny monosacharidy a také některé disacharidy a další oligosacharidy i polysacharidy, které obsahují alespoň jeden poloacetalový hydroxyl. U těchto látek je tedy glykosidická vazba tvořena pouze jedním poloacetalovým hydroxylem. Př: maltosa, laktosa. Při reakci vznikne oranžové zbarvení.
Neredukující oligo a polysacharidy jsou takové, které neobsahují poloacetalovou OH skupinu Zde tvoří glykosidickou vazbu oba poloacetalové hydroxyly, a tak se nemohou přeměnit na necyklickou formu s aldehydovou/ketonovou skupinou, zůstávají v cyklické podobě. Př: sacharosa.
Do jakých skupin sacharidů řadíme glukosu, sacharózu a škrob?
Monosacharid: glukóza
Oligosacharid: sacharóza
Polysacharid: škrobJaké sacharidy jsou obsaženy ve vzorcích z úkolu 2? Co z výsledků vyplývá?
Monosacharidy: glukóza, maltóza
Oligosacharidy: sacharóza
Polysacharidy: škrob
med z velké části tvořen glukózou, fruktózou, pomerančová šťáva fruktózu
Jelikož jsou všechny monosacharidy redukující, tak se u nich objevilo oranžové zbarvení (měďnaté ionty se v zásaditém prostředí za vyšší teploty redukují účinkem redukujících sacharidů na oranžový oxid měďnatý) - glukóza, maltóza, med. Neredukujícími sacharidy jsou oligosacharid sacharóza a polysacharid škrob. Pomeranč je sice tvořen fruktózou, ale dle mého názoru jeho šťáva obsahuje i další látky, které neumožňují výraznější zbarvení.