Hydroxysloučeniny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Hydroxysloučeniny
Názvosloví:
Předpona: hydroxy-
Přípona: -ol
Alkoholy
= alifatické hydroxysloučeniny
Rozdělujeme primární, sekundární, terciální alkoholy (podle počtu navázaných uhlovodíkových zbytků na uhlíku, který nese OH skupinu)
Rozdělujeme jednosytné, dvojsytné, trojsytné, … alkoholy (podle počtu OH skupin v molekule)
Příprava a výroba alkoholů:
Elektrofilní adice vody
Výchozí látka je alken
Musíme okyselit (stačí kápnout kyselinu sírovou)
Podle Markovnikova pravidla
Kvašení/fermentace
Díky kvasinkám
Z glukózy vzniká ethanol a oxid uhličitý (výroba potravinářského líhu)
Takto získáme ale nejvyšší koncentraci 15 % alkoholu
Pokračuje se destilací – ani tak nezískáme 100% ethanol, pouze 96% (směs vody a ethanolu je azeotropickou směsí – 4 % mají vyšší teplotu varu než voda) – za použití modré skalice/oxidu fosforečného získám 100%
Denaturace lihu bitrexem – zabrání se platbě spotřební daně za technický líh (nedá se pít, protože je hořký)
Oxidace
Alkenů za chladu
Oxidační činidlo (např. KMnO4)
Substituce nukleofilní
Hydrolýza
Fyzikální vlastnosti:
Většinou kapalné
Fenoly – pevné
Obsahují vodíkové můstky
Vyšší teplota varu
Vyšší teplota tání
Vyšší viskozita
Nižší alkoholy jsou rozpustné ve vodě
Čím větší sytnost, tím jsou více rozpustné ve vodě a mají vyšší teplotu varu
Chemické vlastnosti:
Síla kyselin
Kyslík má parciální záporný náboj, vodík má parciální kladný náboj vodík na heteroatomu je kyselý
Alkylový řetězec dodává elektrony na OH skupinu a posiluje tak OH vazbu/snižuje kyselost
Proto jsou alkoholy ve srovnání s vodou méně kyselé (deprotonaci nemůžu provádět ve vodě, protože by přednostně reagovala voda)
Nejkyselejší je methanol
Fenoly jsou kyselejší než voda, protože deprotonací vznikne fenolátový aniont, který má více rezonančních struktur a je tak velmi stabilní
Reakce:
Oxidace
Primární alkohol aldehyd karboxylová kyselina
Sekundární alkohol keton
Terciální nelze zoxidovat
Eliminace
Příprava ethenu: reakce ethanolu za tepla a přítomnosti H2SO4/H3PO4
Nukleofilní substituce
Nejlépe na primárních alkoholech
Reakce s halogenvodíkem (pouze HBr a HI)