Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stanovení cukru v nápojích pomocí polarimetrie

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (23.34 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Stanovení cukru v nápojích pomocí polarimetrie

Pomůcky:

Polarimetr, kyveta polarimetru, standardní roztok stanovovaného cukru (sacharóza, glukóza, fruktóza, …), destilovaná voda, kádinky, lžička, váhy.

Nastavení polarimetru, příprava kalibračních roztoků a měření:

  1. Kyvetu polarimetru naplňte destilovanou vodou do výšky 10 cm a upevněte do držáků.

  2. Spusťte ovládací aplikaci (Instrumental Analysis), v úvodní nabídce vyberte možnost Polarimetrie a připojte polarimetr.

  3. Uvítá vás obrazovka Kalibrace vyzývající k vložení nádoby s rozpouštědlem – touto nádobou je již vložený odměrný válec s vodou. Zvolte tak pouze položku DOKONČIT KALIBRACI a po proběhnutí kalibrace potvrďte tlačítkem HOTOVO. Je důležité, abyste při kalibraci čidlem nehýbali a nedocházelo k otřesům – hladina vody musí být klidná a nehybná.

  4. Klikněte na tlačítko pro nastavení zobrazování vpravo nahoře, zrušte zaškrtnutí u možnosti Graf a místo ní zaškrtněte možnost Hodnota. Popř. pracujte s grafem, kde si zobrazte na ose y také položku „Otáčivost“.

  5. Připravte si roztoky stanovovaného cukru tak, že k 1 g, 2 g, 4 g, 6 g a 8 g cukru přilejete 6 ml koncentrované kyseliny fosforečné a dolijete do kádinky tolik destilované vody, aby výsledný objem po rozpuštění byl 50 ml. Kádinky si pečlivě označte.

  6. Připravte si vzorek nápoje. Pokud jde o nápoj sycený, zbavte jej bublinek tak, že jej zahřejete

(ale nesmíte jej vařit). Po zahřátí nápoj zase ochlaďte na teplotu měření!

  1. Změřte úhel otáčení roviny polarizovaného světla pro jednotlivé roztoky tak, že naplníte kyvetu polarimetru vždy 10 cm měřeného roztoku a proveďte měření stisknutím položky „Zahájit měření“. Naměřené hodnoty vyplňte do následující tabulky:

Roztok připravený z x g cukru:

Koncentrace roztoku [g/100 ml]

Úhel stočení α [°]

1

2 0°

2

4 -0,25°

4

8 -1,25°

6

12 -1,75°

8

16 -2,75°

Vzorek 1

4,2 (uvedeno na obalu) -2,25°

Vzorek 2

2 (uvedeno na obalu) -0,25°
  1. Hodnoty naměřené pro kalibrační roztoky vyneste do grafu a proložte přímkou (závislost úhlu stočení na koncentraci), zjistěte rovnici této přímky a zjistěte obsah stanovovaného cukru v roztoku nápoje.

[CHART]

Rovnice kalibrační přímky:

α = -0,1951c + 0,439

Výpočet v nápoji Poděbradka:

α = -2,25°

-2,25 = -0,1951c + 0,439

c = 13,78 g/100 ml

Výpočet v nápoji Sprite:

α = -0,25

-0,25 = -0,1951c + 0,439

c = 3,5 g/100 ml

Závěr:

Po stanovení úhlů stočení kalibračních roztoků a zjištění kalibrační rovnice, jsem vypočítala, že koncentrace cukru v nápoji Poděbradka je 13,78 g/100 ml a v nápoji Sprite je 3,5 g/100 ml. Oba výsledky jsou vyšší než uvedená hodnota na obalu nápojů.

Výsledky nejsou o tolik rozdílné, proto si myslím, že chyba nastala spíše při našem měření. Domnívám se, že nebylo přesné v důsledku našich problémů se zacházením s čidlem a programem v počítači.

Témata, do kterých materiál patří