Alkoholické cukry, glykosidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Alkoholické cukry, glykosidy
ALKOHOLICKÉ CUKRY
- vznikají redukcí cukrů
- ovoce, ovocné šťávy, tam, kde je jejich použití vhodnější – např. infúzní roztoky při diabetu
Mannitolum – manóza
Manna (mana) – na vzduchu zaschlá šťáva, získaná nařezáváním kůry jasanu manového Fraxinus ornus (Oleaceae), 60 % manitolu, sladká chuť, mírně projímavý účinek
Dnes je D - manóza nejvíce využívána v doplňcích stravy: po vstřebání do organismu se nijak nemetabolizuje, v téměř nezměněné formě je vyloučena do moči, v moči se váže na uropatogenní bakterie rodu E. coli a zabraňuje jejich přilnutí ke stěně močových cest (záněty močových cest, jejich prevence, bývá kombinována s brusinkami), např. Blokurima sáčky
Sorbitol
- až 10 % v plodech jeřabiny (Sorbus aucuparia – jeřáb ptačí, Rosaceae)
- získává se hydrogenací glycerolu
- používá se jako cukr pro diabetiky
- v organismu je metabolizován na fruktozu
- ve vyšší dávce působí jako osmotické laxativum
Xylitol
- dřevný nebo březový cukr, obsažen v ovoci - malinách, švestkách, jahodách, i v zelenině (dříve se získával ze dřeva břízy)
- získává se z bobulového ovoce
- je sladký jako sacharóza, ale má pouze dvě třetiny jeho kalorií
- vhodný i pro diabetiky, neškodí zubům (nezpůsobuje zubní kaz)
- ve větším množství působí projímavě, nevhodný pro zvířata
Další alkoholické cukry: erythritol, laktitol
GLYKOSIDY
- jsou deriváty cukrů, vodík poloacetalového hydroxylu je nahrazen alkylem nebo acylem
- necukerná složka se nazývá aglykon (genin)
-produkty sekundárního metabolismu, účinek je podmíněn aglykonem, ale je potřeba celého glykosidu: cukerná složka příznivě ovlivňuje rozpustnost, vstřebávání, transport na místo účinku
- cukernou složku tvoří buď jednoduchý cukr nebo několik zbytků téhož cukru nebo i zbytků rozličných, (součástí bývají i speciální, jinde se nevyskytující druhy cukrů)
- v praxi se používají více triviální názvy cukrů než chemické
Dle chemického charakteru rozlišujeme: fenolické, kumarinové, flavonové, antrachinonové, kardiotonické, kyanhydrinové aj. glykosidy.
Ve FGN systému je řadíme podle aglykonu.