Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Alkoholické cukry, glykosidy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Alkoholické cukry, glykosidy

ALKOHOLICKÉ CUKRY

- vznikají redukcí cukrů

- ovoce, ovocné šťávy, tam, kde je jejich použití vhodnější – např. infúzní roztoky při diabetu

Mannitolum – manóza

Manna (mana) – na vzduchu zaschlá šťáva, získaná nařezáváním kůry jasanu manového Fraxinus ornus (Oleaceae), 60 % manitolu, sladká chuť, mírně projímavý účinek

Dnes je D - manóza nejvíce využívána v doplňcích stravy: po vstřebání do organismu se nijak nemetabolizuje, v téměř nezměněné formě je vyloučena do moči, v moči se váže na uropatogenní bakterie rodu E. coli a zabraňuje jejich přilnutí ke stěně močových cest (záněty močových cest, jejich prevence, bývá kombinována s brusinkami), např. Blokurima sáčky

Sorbitol

- až 10 % v plodech jeřabiny (Sorbus aucuparia – jeřáb ptačí, Rosaceae)

- získává se hydrogenací glycerolu

- používá se jako cukr pro diabetiky

- v organismu je metabolizován na fruktozu

- ve vyšší dávce působí jako osmotické laxativum

Xylitol

- dřevný nebo březový cukr, obsažen v ovoci - malinách, švestkách, jahodách, i v zelenině (dříve se získával ze dřeva břízy)

- získává se z bobulového ovoce

- je sladký jako sacharóza, ale má pouze dvě třetiny jeho kalorií

- vhodný i pro diabetiky, neškodí zubům (nezpůsobuje zubní kaz)

- ve větším množství působí projímavě, nevhodný pro zvířata

Další alkoholické cukry: erythritol, laktitol

GLYKOSIDY

- jsou deriváty cukrů, vodík poloacetalového hydroxylu je nahrazen alkylem nebo acylem

- necukerná složka se nazývá aglykon (genin)

-produkty sekundárního metabolismu, účinek je podmíněn aglykonem, ale je potřeba celého glykosidu: cukerná složka příznivě ovlivňuje rozpustnost, vstřebávání, transport na místo účinku

- cukernou složku tvoří buď jednoduchý cukr nebo několik zbytků téhož cukru nebo i zbytků rozličných, (součástí bývají i speciální, jinde se nevyskytující druhy cukrů)

- v praxi se používají více triviální názvy cukrů než chemické

Dle chemického charakteru rozlišujeme: fenolické, kumarinové, flavonové, antrachinonové, kardiotonické, kyanhydrinové aj. glykosidy.

Ve FGN systému je řadíme podle aglykonu.

Témata, do kterých materiál patří