Anthokyanová barviva
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Anthokyanová barviva
KATECHINY, PROANTHOKYANIDINY, ANTHOKYANIDINY
- blízké flavonoidům, jsou značně rozšířeny
- podmiňují v rostlinách červené, fialové, modré zbarvení květů, plodů, zbarvení závisí na pH prostředí
- mají antioxidační aktivitu, ovlivňují permeabilitu a lomivost, mají účinky protizánětlivé a antiedematózní
- anthokyany z borůvek zlepšují vidění za šera, používají se jako přírodní potravinářská barviva, mají korigenční účinky v čajích
THEAE FOLIUM – list čajovníku
- (Thea sinensis – čajovník čínský, Theaceae – čajovníkovité)
- celé nebo rozdrobněné listy, fermentace -> ze zeleného čaje tím vzniká černý, fermentaci lze zastavit zahřátím
- podle stupně fermentace rozlišujeme jednotlivé druhy čaje (bílý, zelený, černý)
- nefermentovaný čaj: proteiny, aminokyseliny, cukry, vit C, vit B, kofein, třísloviny, flavonoidy
- použití: posílení koncentrace, duševní výkonnosti, antioxidační účinek, oddaluje pocit hladu, stabilizuje hladinu cukru v krvi
VITIS VINIFERAE FRUCTUS – plod vinné révy
- (Vitis vinifera – vinná réva, Vitaceae – révovité)
- plody – bobule, zelené, růžové modré, po usušení zhnědnou
- flavonoidy (katechiny), vit C, B, Mn, Mg, K
- odvádí z těla toxiny, čistí močové cesty
- proantokyanidy mají adstringentní účinky, používají se při chronické žilní nedostatečnosti, lámavosti kapilár, retinopatiích, dále mají schopnost vychytávat volné radikály, čímž snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny, trombóz
- zdroje: hrozny, jablka, hrušky, červené víno
OLEJ Z HROZNOVÝCH SEMÍNEK
SEMEN VITIS VINIFERAE – semena z plodu vinné révy
- (Vitis vinifera – vinná réva, Vitaceae)
- bílá drobná semena z bobule, hroznová jádra jsou vedlejším produktem při výrobě vína
- obsahuje proantokyanidiny ve vysokém množství
- jádra obsahují i velké množství polyfenolu (hlavně RESVERATROL), katechiny i proantokyanidy
- extrakt z hroznových jader se proto používá k prevenci aterosklorózy, prevence KVS chorob a hypercholesterolémie (polyfenoly inhibují oxidaci LDL cholu)
- výtažky z hroznových jader příznivě ovlivňují krevní oběh v očích, potlačují uvolňování histaminu – mírní alergické projevy
MYRTILLI FRUCTUS – plod brusnice borůvky
- (Vaccinium myrtillus – brusnice borůvka, Ericaceae)
- tmavě modré až černé usušené svrasklé bobule (nebo čerstvé)
- proantokyanidiny, antokyanidiny, flavonoidy, třísloviny, cukry, organické kyseliny
- použití: antidiarhoikum, regenerace oční sítnice, prevence a léčba šerosleposti
- Myrtilli fructus recens – borůvkový plod čerstvý
- suchý čištěný a normovaný extrakt z čerstvého borůvkového plodu, Myrtilli fructus siccus (sušený)
- antokyany – glykosidově vázaná červená barviva z květů, plodů, která mění barvu dle pH prostředí (Třešně, rybíz)