Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Anthokyanová barviva

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (32 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Anthokyanová barviva

KATECHINY, PROANTHOKYANIDINY, ANTHOKYANIDINY

- blízké flavonoidům, jsou značně rozšířeny

- podmiňují v rostlinách červené, fialové, modré zbarvení květů, plodů, zbarvení závisí na pH prostředí

- mají antioxidační aktivitu, ovlivňují permeabilitu a lomivost, mají účinky protizánětlivé a antiedematózní

- anthokyany z borůvek zlepšují vidění za šera, používají se jako přírodní potravinářská barviva, mají korigenční účinky v čajích

THEAE FOLIUM – list čajovníku

- (Thea sinensis – čajovník čínský, Theaceae – čajovníkovité)

- celé nebo rozdrobněné listy, fermentace -> ze zeleného čaje tím vzniká černý, fermentaci lze zastavit zahřátím

- podle stupně fermentace rozlišujeme jednotlivé druhy čaje (bílý, zelený, černý)

- nefermentovaný čaj: proteiny, aminokyseliny, cukry, vit C, vit B, kofein, třísloviny, flavonoidy

- použití: posílení koncentrace, duševní výkonnosti, antioxidační účinek, oddaluje pocit hladu, stabilizuje hladinu cukru v krvi

VITIS VINIFERAE FRUCTUS – plod vinné révy

- (Vitis vinifera – vinná réva, Vitaceae – révovité)

- plody – bobule, zelené, růžové modré, po usušení zhnědnou

- flavonoidy (katechiny), vit C, B, Mn, Mg, K

- odvádí z těla toxiny, čistí močové cesty

- proantokyanidy mají adstringentní účinky, používají se při chronické žilní nedostatečnosti, lámavosti kapilár, retinopatiích, dále mají schopnost vychytávat volné radikály, čímž snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny, trombóz

- zdroje: hrozny, jablka, hrušky, červené víno

OLEJ Z HROZNOVÝCH SEMÍNEK

SEMEN VITIS VINIFERAE – semena z plodu vinné révy

- (Vitis vinifera – vinná réva, Vitaceae)

- bílá drobná semena z bobule, hroznová jádra jsou vedlejším produktem při výrobě vína

- obsahuje proantokyanidiny ve vysokém množství

- jádra obsahují i velké množství polyfenolu (hlavně RESVERATROL), katechiny i proantokyanidy

- extrakt z hroznových jader se proto používá k prevenci aterosklorózy, prevence KVS chorob a hypercholesterolémie (polyfenoly inhibují oxidaci LDL cholu)

- výtažky z hroznových jader příznivě ovlivňují krevní oběh v očích, potlačují uvolňování histaminu – mírní alergické projevy

MYRTILLI FRUCTUS – plod brusnice borůvky

- (Vaccinium myrtillus – brusnice borůvka, Ericaceae)

- tmavě modré až černé usušené svrasklé bobule (nebo čerstvé)

- proantokyanidiny, antokyanidiny, flavonoidy, třísloviny, cukry, organické kyseliny

- použití: antidiarhoikum, regenerace oční sítnice, prevence a léčba šerosleposti

- Myrtilli fructus recens – borůvkový plod čerstvý

- suchý čištěný a normovaný extrakt z čerstvého borůvkového plodu, Myrtilli fructus siccus (sušený)

- antokyany – glykosidově vázaná červená barviva z květů, plodů, která mění barvu dle pH prostředí (Třešně, rybíz)

Témata, do kterých materiál patří