Oligosacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Oligosacharidy
OLIGOSACHARIDY = cukry složeny z několika sacharidových jednotek, jsou rozpustné ve vodě a mají sladkou chuť
MALTÓZA – sladový cukr, který je rozpustný ve vodě, získává se hydrolýzou škrobu, roborans v rekonvalescenci, dále při výrobě piva
SACHARÓZA – řepný, třtinový cukr
- skládá se z molekul glukózy a fruktózy
- jedná se o nejvíce rozšířený cukr
- zvyšuje glukozu v krvi, způsobuje obezitu
Cukrová třtina – Saccharum officinarum (Poaceae) - ve šťávě stonků až 21 % sacharózy
- pěstuje se v subtropech a tropech (Indie, Čína, Egypt, Mexiko), stébla cukrové třtiny jsou dlouhá až 7m, obsahuje minerální látky (železo, hořčík, draslík, zinek), enzymy, kromě cukru se používá k výrobě lihu, skladuje se v suchu
Řepa cukrová (Beta vulgaris, Chenopodiaceae), ve šťávě bulvy až 20 % sacharózy
- chuťové korigens, konzervační prostředek, živina v infuzních roztocích, pomocná látka při výrobě některých lékových forem
LAKTÓZA – mléčný cukr
- v mléce savců, vyrábí se z mléka po odstranění tuku a kaseinu, ve vyšších dávkách působí jako mírné laxativum (projímadlo)
GRAMINIS rhizoma – pýrový oddenek (Agropyron repens – pýr plazivý, Poaceae)
- hojně rozšířený plevel, rostlinu tvoří tenké rozvětvené oddenky, mlácením se zbavují vlasových kořínků a zeminy a suší se
- obsahuje rozpustné fruktany triticin, inulin, cukerné alkoholy – mannitol, inositol
- mírné diuretikum a laxativum, obsahuje i sliz – mucilaginosum při poruchách trávicího traktu - pro obsah fruktózy součást diabetických přípravků
CERATONIAE fructus – rohovníkový plod (rohovník obecný, sapanovité)
- menší strom, středomoří, USA, patří mezi cévnaté rostliny
- dlouhé tmavohnědé lusky (až 30cm), leskle hnědá semena, koruna chybí
- plodem rohovníku je karob (nebo taky svatojánský chléb) – náhrada kakaa
- obsahuje rozpustné cukry, sacharóza 20 %, pektiny, slizy
- v endospermu semen je asi 40 % ve vodě rozpustného slizu, 90 % tvoří galaktomanan karubin (E410)
- celé plody se používají jako laxativum, dietetikum
- rozemleté plody se používají jako přísada do mléka proti ublinkávání kojenců