Enzymy, živočišné jedy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Enzymy, živočišné jedy
ENZYMY
- rostlinné: papain, bromelain, ficin
- živočišné: pepsin, trypsin, chymotrypsin (HVLP Wobenzym), trombin, hyaluronidáza
- z mikroorganismů lipáza, amylázy, celulázy, penicilinázy
- využití: substituční terapie při poruchách trávení, ošetřování ran, odbourávání nežádoucích produktů metabolismu
PAPAIN (papája melounová), BROMELAIN (ananas chocholatý), FICIN (r. Ficus) – proteolytické enzymy, léčba zánětů, edémů
HVLP Phlogenzym (bromelain), Wobenzym (bromelain, papain)
ŽIVOČIŠNÉ JEDY
HADÍ JEDY
- z kobry (Naja naja), chřestýšů, ze zmije (Vipera)
- jed se tvoří v párových žlázách horní čelisti, spojených vždy s jedním zubem
- hadi se chovají na farmách, pro získávání jedu se narkotizují, tlakem na jedové žlázy se vytlačí jed, většinou se jed lyofilizuje
- jedy mají druhově specifické složení, vždy směs více toxinů
- významnou složkou jedu jsou enzymy (vyvolávají srážení krve a nekrózy tkání)
- jedy působí jako neurotoxiny, ruší přenos dráždění, kurarové ochrnutí -> smrt nastává zástavou dechu (kobratoxin)
- kardiotoxiny jsou méně toxické, působí narušováním membrán, např. jed zmije
- p.o. jsou hadí jedy neúčinné, parenterálně se podávají určité frakce
- farmaceuticky významné: jed zmijí a kobří, převažují zde neurotoxiny, protože vyvolávají dlouhodobou analgezii, používají se při neuralgiích, revmatických onemocněních, při onkologických bolestech. Při epilepsii zeslabují záchvaty, snižují jejich frekvenci
- hyaluronidáza - přítomna v jedu a urychluje jeho vstřebávání
VČELÍ JED – apitoxin
- produkt jedové žlázy spojené se žihadlem včelích dělnic a královen Apis mellificae (Apidae)
- obsahuje histamin, kys. mravenčí, toxické jsou peptidy a nízkomolekulární bílkoviny – MELITIN (poškozuje krvinky, krevní destičky), enzym – hyaluronidáza (usnadňuje průnik jedu do tkání), fosfolipáza A (poškozuje buňky působením na buněčné membrány)
- jed se získává extrakcí vytrhaných jedových váčků nebo celých včel alkoholem, někdy včely píchají žihadla do filtračního papíru nebo se vystříknutí jedu provokuje (elektřinou, chloroformem)
- jed se podává při revmatických chorobách neuralgiích, masti a injekce
MATEŘÍ KAŠIČKA – Gelée royale
- produkt slinných žláz mladých dělnic
- tvoří jej z pylu, medu a sekretu, slouží jim k výživě larev (-> královny, trubci)
- amk, bílkoviny, tuky, vitamíny, enzymy, látky s hormonálními účinky
- léčebně-kosmetické přípravky, stavy vyčerpanosti (součást Sarapisu – klimaktérium, bývá kombinována s vitamínem C)
- může alergizovat
Propolis (na doplnění včelích produktů, neobsahuje už bílkoviny)
- lepkavá pryskyřičná substance, kterou včely sbírají na pupenech stromů a keřů
- obsahuje vysoký podíl látek bránících rozvoji mikroorganismů - včely ji používají k tmelení vnitřních stěn úlu, ucpávání nežádoucích štěrbin a mumifikaci mrtvých těl vetřelců