Lipidy – charakteristika
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Lipidy – charakteristika
LIPIDY
- rostlinné nebo živočišné tuky různého chem. složení, rozpustné v organických rozpouštědlech
- tuky jsou triglyceridy: 3 hydroxylové skupiny glycerolu jsou esterifikovány kyselinou
- většinu tvoří glyceridy, zbytek jsou průvodní látky – jiné lipidy, vosky, lecitin, steroly
- v přírodních tucích jsou pouze jednoduché nebo směsné triacylglyceroly, podle toho, zda jsou všechny 3 MK stejné nebo ne
- MK představují určují vlastnosti tuku (s převahou nenasycených MK jsou tekuté, nasycených polotuhé až tuhé)
OLEJE
- lékopisy používají oleje získané lisováním za studena, zahřátí zvyšuje výtěžek, ale zhoršuje jakost oleje, surové oleje se čistí sedimantací a filtrací
- článek Olea plantarum pinquia v ČL 2017 + požadavky v jednotlivých konkrétních článcích
- použití: většina olejů nemá specifické účinky, jsou indiferentní
- některé mají vlastní účinky: laxativní, antibakteriální, jsou zdrojem vitamínů
- zvláštní význam mají oleje s účinkem vitamínu F – jsou esenciální, tělo si je neumí vyrobit: např. klíčkový, lněný a podzemnicový olej
- oleje podléhají vlivem světla, tepla a kyslíku změnám, vznikají peroxidy, dochází k polymeraci. Takové oleje pak vysýchají a pryskyřičnatí – dělíme je proto na nevysychavé, polovysýchavé a vysýchavé
TUKY
- tuky jsou rezervní látky rostlin a živočichů, bohaté na energii
- nejčastěji jsou obsaženy v semenech, u živočichů v tukových tkáních
- získávají se lisováním za studena (kvalitní oleje) nebo za tepla (tuky k výrobě mýdel) nebo extrakcí rozpouštědly
- živočišné tuky se získávají vytavováním
- hydrolytický rozklad tuků – za přítomnosti vody, lipáz, alkálií, kyselin, tepla – stoupá číslo kyselosti, dochází k oxidaci mastných kyselin za vzniku aldehydů a ketonů
- vysychání olejů – působením kyslíku (oxidace, polymerace…), snadno vysychají oleje s vysokým podílem nenasycených kyselin
- oleje se proto musí uchovávat v dobře uzavřených nádobách, zcela naplněných a chráněných před světlem, nesmí se míchat staré a nové zásoby
- hydrolýza a oxidace tuků je podstatou žluknutí
- hydrogenace olejů: proces, při kterém jsou nenasycené kyseliny triglyceridů olejů hydrogenovány vodíkem za přítomnosti katalyzátorů (výroba margarínů, „tvrzené oleje“)