Mukopolysacharidy a alifatické kyseliny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Mukopolysacharidy a alifatické kyseliny
MUKOPOLYSACHARIDY - živočišné slizovité látky
HEPARIN (heparinum natricum, calcicum)
nachází se hlavně v játrech
získává se nejvíce z hovězích plic
zabraňuje srážení krve („ředí krev“) – využití při trombóze, embólii, zevně na hematomy, bércové vředy
ČL2017: Heparina massae molecularis minoris – hepariny nízkomolekulární (HVLP Fraxiparine, Clexane), heparinum calcicum
Přípravky: heparoid, lioton gel,
KYSELINA HYALURONOVÁ
přirozeně se vyskytující polysacharid, součást mezibuněčné hmoty, vyskytuje se v chrupavce
v kloubech snižuje tření a mírní tlakové nárazy
zabraňuje ukládání kolagenu – podporuje hojení bez jizev
lokální léčba popálenin, kožních vředů, urychluje hojivý proces a tkáňovou regeneraci
plastická chirurgie – výplně vrásek
zvlhčovací složka umělých slz, nosních sprejů
zvlhčování vaginálního prostředí v klimakteriu
Přípravky: HVLP: Hyalgan inj. (intraartikulární podání)
Hyal-drop multi oční kapky, Hylo – comod, Hylo-care, Cicatridina mast (zdravotnický prostředek)
ALIFATICKÉ KYSELINY
vznikají při metabolismu cukrů
nachází se hlavně ve šťávách ovoce
kyselina jablečná, citrónová, vinná
působí jako projímadla – jsou těžko vstřebatelné střevem
ACIDUM CITRICUM – kyselina citrónová
Aspergillus niger – kropidlák černý, houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes)
přirozeně v citrónech, malinách,..
přírodní konzervační látka, dochucovadlo
dnes průmyslová výroba pomocí kultury A. niger
bezbarvé krystalky, průsvitné, bez zápachu, kyselé chuti
konzevační přísada – E 330, (v minulosti se vyskytly fámy, že může být kancerogenní)
ACIDUM MALEICUM – kyselina jablečná
Sorbus acuparia – jeřáb ptačí (Rosaceae)
výskyt v jablkách, višních, malinách, vinných hroznech,..
získává se z jeřabin, kde není provázena jinými kyselinami
ochucuje, upravuje pH, účinkuje proti hnědnutí ovoce
součást infúzních roztoků
ACIDUM TARTARICUM – kyselina vinná
Vitis vinifera – réva vinná, (Vinaceae – vínovité)
ve vinných hroznech, lze použít jako projímadlo, má i diuretický účinek (není totiž v těle odbourávána a vylučuje se močí, tím na sebe váže vodu)