Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Polysacharidy

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (28 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Polysacharidy

POLYSACHARIDY

- polymery, složené ze 7 až mnoha glykosidně navázaných cukerných zbytků

- polymery jednoho cukru – homopolysacharidy (glukosany, galaktany, apod.),

- polymery více cukrů heteropolysacharidy (manogalaktany)

- zásobní a stavební látky rostlin a živočichů, se stoupající hmotností klesá rozpustnost ve vodě a sladká chuť

- vlastnosti závisí také na prostorovém uspořádání řetězených cukerných zbytků

Amylum – škrob

- získává se z rozemletých zásobních orgánů plavením vodou, opakovanou sedimentací, suší se a rozmělňuje

- součást zásypů, potravinářství, k výrobě glukózy

- asimilační škrob, vznik v chloroplastech při fotosyntéze, v asimilační pauze je jako rozpustný tranzitní škrob převáděn do zásobních orgánům, tam v leukoplastech měněn na škrob zásobní (ukládán v kořenech, oddencích, semenech).

- zásobní škrob: ve studené vodě nerozpustný, po zahřátí tvoří koloidní roztok, po vychladnutí geluje

- dvě frakce: amylóza a amylopektin

- amylóza: glukopyranózy, uspořádané do šroubovice, váže až 20 % jodu

- amylopektin: tvořen silně rozvětvenými glukózovými řetězci

ORYZAE AMYLUM – rýžový škrob z obilek rýže seté (Oryza sativa, Poaceae)

TRITICI AMYLUM – pšeničný škrob z obilek pšenice seté (Triticum sativum, Poaceae)

– z klíčků obilek se získává pšeničný olej, zdroj nenasycených MK a vit. E, roborans

MAYDIS AMYLUM – kukuřičný škrob – z obilek kukuřice seté (Zea mays, Poaceae)

- až 3 m vysoká jednoletka, s vrcholovými latovitými květenstvími samčích klásků a palicemi klásků samičích v úžlabí listů

- z klíčků se získává kukuřičný olej – Maydis oleum raffinatum

SOLANI AMYLUM – bramborový škrob z hlíz lilku hlíznatého (Solanum tuberosum, Solanaceae)

Marantae amylum – marantový škrob: získává se z oddenků maranty třtinové

Maniokový škrob: z hlíz manioku jedlého, hlízy bohaté škrobem, v povrchových pletivech hlíz jsou kyanogenní glykosidy, musí se proto oloupat a tepelně upravit – tapiokový pudink.

Solubile amylum – rozpustný škrob: používá se při jodometrii, připravuje se částečnou hydrolýzou škrobu zředěnými kyselinami při 40 °C nebo delším varem s vodou.

Dextrinum – dextrin: zahřívání se zředěnými minerálními kyselinami při teplotě 100 – 120 °C. Prášek slabého zápachu a nasládlé chuti. K přípravě suchých extraktů.

DEXTRAN: slizovitý glukosan, produkt koka Leuconostoc mesenteroides, ten štěpí sacharózu na glc a fru a glukózu dále polymeruje v molekuly o Mr. milionů, upravuje se na Mr. 75000 – obdobné koloidně-osmotické vlastnosti jako krev – lze využít jako náhrada krevní plazmy.

Témata, do kterých materiál patří