Polysacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Polysacharidy
POLYSACHARIDY
- polymery, složené ze 7 až mnoha glykosidně navázaných cukerných zbytků
- polymery jednoho cukru – homopolysacharidy (glukosany, galaktany, apod.),
- polymery více cukrů – heteropolysacharidy (manogalaktany)
- zásobní a stavební látky rostlin a živočichů, se stoupající hmotností klesá rozpustnost ve vodě a sladká chuť
- vlastnosti závisí také na prostorovém uspořádání řetězených cukerných zbytků
Amylum – škrob
- získává se z rozemletých zásobních orgánů plavením vodou, opakovanou sedimentací, suší se a rozmělňuje
- součást zásypů, potravinářství, k výrobě glukózy
- asimilační škrob, vznik v chloroplastech při fotosyntéze, v asimilační pauze je jako rozpustný tranzitní škrob převáděn do zásobních orgánům, tam v leukoplastech měněn na škrob zásobní (ukládán v kořenech, oddencích, semenech).
- zásobní škrob: ve studené vodě nerozpustný, po zahřátí tvoří koloidní roztok, po vychladnutí geluje
- dvě frakce: amylóza a amylopektin
- amylóza: glukopyranózy, uspořádané do šroubovice, váže až 20 % jodu
- amylopektin: tvořen silně rozvětvenými glukózovými řetězci
ORYZAE AMYLUM – rýžový škrob z obilek rýže seté (Oryza sativa, Poaceae)
TRITICI AMYLUM – pšeničný škrob z obilek pšenice seté (Triticum sativum, Poaceae)
– z klíčků obilek se získává pšeničný olej, zdroj nenasycených MK a vit. E, roborans
MAYDIS AMYLUM – kukuřičný škrob – z obilek kukuřice seté (Zea mays, Poaceae)
- až 3 m vysoká jednoletka, s vrcholovými latovitými květenstvími samčích klásků a palicemi klásků samičích v úžlabí listů
- z klíčků se získává kukuřičný olej – Maydis oleum raffinatum
SOLANI AMYLUM – bramborový škrob z hlíz lilku hlíznatého (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Marantae amylum – marantový škrob: získává se z oddenků maranty třtinové
Maniokový škrob: z hlíz manioku jedlého, hlízy bohaté škrobem, v povrchových pletivech hlíz jsou kyanogenní glykosidy, musí se proto oloupat a tepelně upravit – tapiokový pudink.
Solubile amylum – rozpustný škrob: používá se při jodometrii, připravuje se částečnou hydrolýzou škrobu zředěnými kyselinami při 40 °C nebo delším varem s vodou.
Dextrinum – dextrin: zahřívání se zředěnými minerálními kyselinami při teplotě 100 – 120 °C. Prášek slabého zápachu a nasládlé chuti. K přípravě suchých extraktů.
DEXTRAN: slizovitý glukosan, produkt koka Leuconostoc mesenteroides, ten štěpí sacharózu na glc a fru a glukózu dále polymeruje v molekuly o Mr. milionů, upravuje se na Mr. 75000 – obdobné koloidně-osmotické vlastnosti jako krev – lze využít jako náhrada krevní plazmy.