Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




POPULACE V EVROPSKÉ HISTORII

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (24.74 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Intenzifikace osídlení a meliorace

  • Rostoucí poptávka po půdě a poptávka pp výrobě potravin

  • K rozšíření zemědělské půdy mohlo dojít:

    • A) rozšírením zemědělské půdy na úkor lesů

    • B) založením vesnic, klášterů a měst, jejichž okolní půda pak byla zúrodněna

    • C) vysoušením močálů – meliorací

  • Nejvíce se projevilo zakládání nových vesnic

  • V Nizozemí meliorace - velký úspěch a odborníci

  • Pak zúrodňování půdy i v Itálii nebo Německu

Konsolidace

  • Rozvoj sítě měst

  • Přesouvání urbanizace od jihu na sever

  • Koncem 18.st. se proces urbanizace a konsolidace uzavřel

III. Strava

Populace a stravování

  • Stravování byl významný faktor v dějinách Evropské populace do 19.století

  • Dostupnost potravin je spojena s úrovní výživy

  • Kvalita stravování určuje úmrtnost

Výživa, infekční choroby a úmrtnost

  • Potřeba vyvážené stravy - minerály, proteiny, cukry a vitamíny

  • Nedostatek nějaké složky může způsobovat nejrůznější nemoci

  • I podvýživa vede k nejrůznějším nemocem a její důsledky (průjem) rozšiřují další nemoce

Chléb a příkrm

  • Vysoká nutriční hodnota chleba - a byl mnohem levnější než jiné potraviny

  • Zvyšování spotřeby masa v některých oblastech (Německo)

  • Předindustriální populace - nejčastěji obilniny (pečivo a kaše)

Bída a hlad

  • Častý hladomor - snížena dostupnost potravin

  • Vedlo k epidemiím

  • Do 19.st.bylo stravování hlavním demografickým faktorem

Stravování a úmrtnost v dlouhodobé perspektivě

  • Bohatí - více jídla, málo fyzické práce, snadněji se vyhýbali nebezpečí a válkám

  • 16.-17.st. velká úmrtnost i mezi privilegovanými

  • Větší průměrná délka života a zároveň růst mezd (a obráceně)

Paradoxy a skutečnost

  • 2.pol. 18. stol. snížení úmrtnosti - zlepšení životní úrovně a kvality stravování

  • Stravování vyjadřovalo blahobyt obyvatelstva

  • Zavedení nových plodin v 18.st.-brambory a kukuřice (obohacení jídelníčku, větší zásoby) -> populační růst a snížení úmrtnosti

IV. Mikroby a nemoci

Nejistý život

  • Starý režim - průměrná délka života 25 - 35 let

  • Až dvě třetiny úmrtí způsobené přenosnou nemocí

  • Otvírání Evropy - velké a rychlé šíření mikrobů

  • Války - roznášení a přinášení různých nemocí

  • Růst obyvatelstva - větší přenos nákazy mezi lidmi

Svět v pohybu

  • Mikroby se rozmnoží v těle hostitele a pak se přenese do dalšího organismu

    • Nemoci trávicí soustavy - přenos kontaminovaním vody či potravin výkaly (úplavice, tyfus, průjem, cholera)

    • Nemoci přenášené vzduchem (černé neštovice, chřipka, tuberkulóza, spalničky)

    • Pohlavní nemoci pomocí rozmnožovacích orgánů

    • Přenos krví nebo tkání - po bodnutí hmyzu (mor, tyfus, malárie)

  • Mikroby se neustále přizpůsobují k tomu, aby přežili

  • Největší rozšíření - syfilis, anglický pot (většinou jen v Anglii) a skvrnitý pot

Mor: hra pro čtyři hráče

Témata, do kterých materiál patří