POPULACE V EVROPSKÉ HISTORII
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Intenzifikace osídlení a meliorace
Rostoucí poptávka po půdě a poptávka pp výrobě potravin
K rozšíření zemědělské půdy mohlo dojít:
A) rozšírením zemědělské půdy na úkor lesů
B) založením vesnic, klášterů a měst, jejichž okolní půda pak byla zúrodněna
C) vysoušením močálů – meliorací
Nejvíce se projevilo zakládání nových vesnic
V Nizozemí meliorace - velký úspěch a odborníci
Pak zúrodňování půdy i v Itálii nebo Německu
Konsolidace
Rozvoj sítě měst
Přesouvání urbanizace od jihu na sever
Koncem 18.st. se proces urbanizace a konsolidace uzavřel
III. Strava
Populace a stravování
Stravování byl významný faktor v dějinách Evropské populace do 19.století
Dostupnost potravin je spojena s úrovní výživy
Kvalita stravování určuje úmrtnost
Výživa, infekční choroby a úmrtnost
Potřeba vyvážené stravy - minerály, proteiny, cukry a vitamíny
Nedostatek nějaké složky může způsobovat nejrůznější nemoci
I podvýživa vede k nejrůznějším nemocem a její důsledky (průjem) rozšiřují další nemoce
Chléb a příkrm
Vysoká nutriční hodnota chleba - a byl mnohem levnější než jiné potraviny
Zvyšování spotřeby masa v některých oblastech (Německo)
Předindustriální populace - nejčastěji obilniny (pečivo a kaše)
Bída a hlad
Častý hladomor - snížena dostupnost potravin
Vedlo k epidemiím
Do 19.st.bylo stravování hlavním demografickým faktorem
Stravování a úmrtnost v dlouhodobé perspektivě
Bohatí - více jídla, málo fyzické práce, snadněji se vyhýbali nebezpečí a válkám
16.-17.st. velká úmrtnost i mezi privilegovanými
Větší průměrná délka života a zároveň růst mezd (a obráceně)
Paradoxy a skutečnost
2.pol. 18. stol. snížení úmrtnosti - zlepšení životní úrovně a kvality stravování
Stravování vyjadřovalo blahobyt obyvatelstva
Zavedení nových plodin v 18.st.-brambory a kukuřice (obohacení jídelníčku, větší zásoby) -> populační růst a snížení úmrtnosti
IV. Mikroby a nemoci
Nejistý život
Starý režim - průměrná délka života 25 - 35 let
Až dvě třetiny úmrtí způsobené přenosnou nemocí
Otvírání Evropy - velké a rychlé šíření mikrobů
Války - roznášení a přinášení různých nemocí
Růst obyvatelstva - větší přenos nákazy mezi lidmi
Svět v pohybu
Mikroby se rozmnoží v těle hostitele a pak se přenese do dalšího organismu
Nemoci trávicí soustavy - přenos kontaminovaním vody či potravin výkaly (úplavice, tyfus, průjem, cholera)
Nemoci přenášené vzduchem (černé neštovice, chřipka, tuberkulóza, spalničky)
Pohlavní nemoci pomocí rozmnožovacích orgánů
Přenos krví nebo tkání - po bodnutí hmyzu (mor, tyfus, malárie)
Mikroby se neustále přizpůsobují k tomu, aby přežili
Největší rozšíření - syfilis, anglický pot (většinou jen v Anglii) a skvrnitý pot
Mor: hra pro čtyři hráče