Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1984

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.9 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Syme – pracovním Výzkumného oddělení, přepracovává newspeak, je vaporizován

Parsons – smradlavý Winstonův soused, oddaný straně, ale přesto je vaporizován, udá ho vlastní dcera, je na ni neobyčejně pyšný

Emanuel Goldstein – nepřítel Velkého bratra, kvůli němu jsou každý den dvě minuty nenávisti, původně představitel Strany, teď člen Bratrstva

Motivy a téma:

Motivy – válka, mír, láska, nenávist, strach, zločin, nesvoboda

Téma – Jak na člověka a jeho psychiku působí život v totalitní společnosti

Časoprostor:

Londýn, Oceánie, duben, cca 1984 (neví se jistě, jaký je rok)

3 superstáty Oceánie, Eurasie, Eastasie – neustále ve válce

Angsoc – oligarchický sytém, pomocí kterého strana vládne, k ovládání a oblbování lidí používají newspeak

Rozdělení světa po jaderné válce v 50. letech

V Oceánii je hlavou Strana – pokud se smýšlí proti ní, je to Ideozločin

Kompozice díla:

Chronologická, rozděleno do 3 částí, 23 kapitol

  1. část knihy – vykreslení totalitní společnosti, seznámení s hlavním hrdinou

  2. část knihy – rozvoj zápletky – Winston+Julie, kniha od O’Briena, zatčení

  3. část knihy – rozklad Winstonovy osobnosti, Miluji velkého bratra

Jazyk:

Spisovný, v dialozích hovorová čeština, er-forma, Orwell dodržoval tzv. 6 doporučení pro spisovatele (třeba přednost aktiva před pasivem, krátká slova radši než dlouhá.) Sugestivní popisy, metafory, spousta neologismů díky newspeaku (dobřejší = lepší, Pramini = Ministerstvo pravdy, joycamp = tábor nucených prací)

Děj:

Winston Smith, občan velmoci Oceánie, se jednoho rozhodne začít si psát deník, jelikož jako zaměstnanec paradoxně pojmenovaného Ministerstva pravdy ví, že minulost není neměnná – chce budoucím ukázat, jak těžká a zvrácená byla jeho doba. Každý den se ve své práci zabývá úpravami článků a mazáním veškerých záznamů o odstraněných lidech, kteří byli Straně nepohodlní. Do deníku zaznamenává všechny své myšlenky, a ví, že už když si sešit koupil, spáchal přestupek, který se proměnil v ideozločin (nejtěžší prohřešek vůči Straně), jakmile se dotknul hrotem pera papíru a začal zaznamenávat svůj pohled na svět, který nedává člověku možnost individuálního myšlení.

V práci se čím dál častěji setkává s tmavovlasou dívkou, kterou považuje za vzornou členku Strany. Opovrhuje jí, pociťuje k ní hlubokou nechuť a nenávist a myslí si, že patří k ideopolicii, jelikož má pocit, že ho sleduje. Winston se jednoho dne dostane na periferii města, kde najde vetešnictví, v němž koupil sešit, a opět ho navštíví. Nachází zde zcela jiný svět, který je jakoby odříznutý od totality venku. Jsou zde věci, které pamatují dobu před revolucí a po některých z nich zatouží, ne však víc, než po poznání svobody a doby, ze které pocházejí. Po opuštění obchodu zjistí, že byl sledován tolik nenáviděnou dívkou, která se, jakmile ho spatří, vytratí.

Témata, do kterých materiál patří