Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1984

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.9 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Znovu na ni narazí až v práci, kde černovláska upadne a Winston jí pomůže se zvednout. Ona mu vtiskne do ruky vzkaz, na němž mu vyzná lásku. Dlouho čeká na možnost si s ní tajně promluvit (touha je totiž také zločin) a jednou v závodní jídelně si s ní domluví schůzku, na níž se dohodnou na dalších podrobnostech. Jdou s Julií (tak se dívka jmenuje) spolu kamsi za město, kde se pomilují, vymění si názory o společnosti a sdělí si datum další schůzky. Začnou se tajně scházet v pronajatém, bezpečném pokoji nad vetešnictvím na kraji města, v němž pořídil Winston sešit.

Winston si na Dvou minutách nenávisti, propagandistické akci pravidelně pořádané v práci mířené proti Emanuelu Goldsteinovi, hlavnímu nepříteli Státu, všimne pohledu O’Briena, člena Vnitřní strany, v němž pozná cosi lidského a z něhož usoudí, že s Julií nejsou ve svém protistátním smýšlení sami. S O’Brienem jednou prohodí pár dobře volených slov, v nichž straník chválí na Winstonovu práci a pozve ho k sobě, aby mu ukázal nové vydání slovníku newspeaku, oficiálního jazyka Oceánie, z čehož Winston usoudí, že se jedná o člena takzvaného Bratrstva, odboje, v jehož čele stojí Goldstein. Winston a Julie O’Briena navštíví, ten jim přislíbí, že jim brzy bude doručena Kniha, což je základní dílo „goldsteinismu“.

Knihu skutečně obdrží, a když ji při jedné z jejich schůzek v pokoji nad vetešnictvím čtou, zjistí, že byli celou dobu odposloucháváni a sledováni a že pokoj vůbec neskýtá takové bezpečí, jak se zdálo. Vetešník spolupracoval celou dobu s ideopolicií. Následně jsou odvedeni na Ministerstvo lásky.

Winston je dlouho zavřen v cele, kde se střídá spousta vězňů a zjišťuje, že s vrahy, zloději a „klasickými“ zločinci je zacházeno mnohem lépe, než s ideozločinci. Doslýchá se o místnosti 101, která vyvolává u všech vězňů zděšení. Nakonec je také odveden k výslechu (pokud se tomu tak dá říkat), který vede O’Brien (Winstonova víra v něj byla slepá), je nucen k tomu přiznat se ke všemu, co udělal, i k věcem, které nespáchal, byl donucen přiznat se ke spolupráci s Bratrstvem a byly k tomu použity všechny možné prostředky od bití až po přátelské domlouvání. Winston je nakonec zlomen. Ke všem zločinům se nejen přiznal, dokonce věří v to, že je spáchal. V jednu věc však Winston stále nevěří, ve Velkého bratra, přičemž je povinnost ho milovat.

Winston je odveden do místnosti 101. Použijí tu proti němu věc, které se bojí nejvíc a která se mu nejvíc hnusí – krysy. Spoustu vyhladovělých hlodavců v kleci, kterou chtějí otevřít přímo u jeho obličeje. Winston je nakonec zcela poroben a nabídne jim Juliin život místo svého.

Po nějaké době je napravený Winston propuštěn a setkává se Julií. Již se nemilují, protože ví, že by to byl zločin a Winston si uvědomí, že namísto ní miluje Velkého bratra.

Témata, do kterých materiál patří