15. Tělní tekutiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
1
TĚLNÍ TEKUTINY
Roztoky organických a anorganických látek
Voda – 42 l v těle (70kg člověk)
2/3 v buňkách – intracelulární tekutina
1/3 mimo - extracelulární tekutina
INTRACELULÁRNÍ: ionty K, Mg, fosforečnanové ionty
EXTRACELULÁRNÍ: ionty Na, Ca, Cl, glukóza, mastné kyseliny, plyny: kyslík, CO2
Extracelulární tekutiny:
- mezibuněčná tekutina -extravasculární = tkáňový mok (10,5l)
- tekutina v cévách intravasculární = krev + míza (3,5l)
Krev:
- prvořadý význam
- krev – tkáňový mok – míza
- z krve živiny, zpět do krve zplodiny metabolismu
Tkáňový mok:
- vyplňuje mezibuněčné prostory
- vzniká z krevní plazmy
- buňky z něj odebírají živiny, kyslík – odevzdávají zplodiny metabolismu
Míza:
- tvoří se z tkáňového moku v mízních vlásečnicích
- z tkáňového moku přebírá zplodiny tkáňového metabolismu a tuk vstřebaný v
tenkém střevě, tyto látky odevzdává do krve
KREV – SANGUIS
- neprůhledná vazká tekutina červené barvy
- pH krve: 7,4
- proudí v uzavřeném cévním oběhu
- 8% hmotnosti: Ž - 4,5l, M – 5-6l
krev
tkáňový mok
míza
2
- stále se obnovuje: za 1 den 50 mm3 = 50 ml
za rok 18 litrů
Složení krve - HEMATOKRIT:
- tekutá složka: plazma
- krevní buňky: červené krvinky, bílé krvinky, krevní
destičky
Funkce krve
1. transportní:
- dýchací plny: kyslík, oxid uhličitý
- transport látek ze střeva až do jater a poté k orgánům
- odvádí zplodiny metabolismu od buněk
- roznáší po těle hormony (humorální)
2. ochranná:
- zajištění imunity, krevní srážlivosti
3. termoregulační:
- vyrovnávání rozdílů v teplotě mezi jednotlivými orgány
4. udržování homeostázy:
- stálost vnitřního prostředí
5. zabraňuje úniku
KREVNÍ PLAZMA
- tekutá složka – průhledná, nažloutlá
- za fyziologických podmínek stálé složení: 91% vody + 1% anorg. látek + 8% org. látek
anorganické látky:
- chlorid sodný, hydrogenuhličitan sodný
- udržují stálý osmotický tlak, stálé pH
- fyziologický roztok – 0,9% r. chloridu sodného
organické látky:
- bílkoviny:
- nejvíce asi 7% (albuminy, globuliny, fibrinogen, protrombin)
- význam při transportu látek, některé chrání před infekcí, zpětné
vstřebávání vody
- glukóza:
3
- koncentrace glůkozy = glykemie – 80 – 120 mg/100 cm3
- po jídle vyšší hodnoty, nejdůležitější zdroj energie
ČERVENÉ KRVINKY – ERYTROCYTY
- bezjaderné, vznik z kmenových buněk (erytropoeza)
- pružné, při průchodu kapilárami se mohou deformovat
- množství: muži – 5.1012 l, ženy 4,5.1012 l
- tvoří se a dozrávají v červené kostní dřeni, životnost 120dní
- zanikají ve slezině:
z hemoglobinu se vytváří žlučové barvivo bilirubin, železo opětovné využití
železo nutné doplnit v potravě (10-15mg; těhotenství, dospívání –více)
funkce erytrocytů: