Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (19.91 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA

Prostředí těchto středisek má vytvářet příjemné podmínky pro posezení. Jsou samostatné závody nebo součástí jejich střediska.

DRUHY:

Kavárny - rozvoj kaváren dosáhl vrcholu koncem 19. a počátkem 20. století

· káva se postupně stávala společenským nápojem

· sortiment i služby se přizpůsobovali klientele

· současnou klientelu tvoří mladí lidé,pro které káva není oblíbeným nápojem netouží po klidu

· mění se sortiment

· řadíme je ke společensko-zábavním střediskům, můžeme zde podávat snídaně nebo jsou otevřeny v době, kdy jsou ostatní střediska uzavřena ( v hotelích)

· musíme zde mít umístěno dostatečné množství novin a časopisů

Vinárny - Denní - provozní špička – dopoledne a odpoledne

- sortiment – přírodně upravené studené i teplé pokrmy vhodné
k vínu, sýry

- doplňkový sortiment – slané výrobky

- víno – čepované, výčep bývá umístěn v samostatné místnosti, kde
je i prodej vína přes ulici

Noční - zařízení – přizpůsobeno delšímu pobytu hostů, čalouněný nábytek, boxy, tlumené osvětlení, expediční nebo barový pult

- vchod do vinárny má být dobře osvětlen, označen a střežen

- vstup je většinou placený, odpovědná osoba prodává vstupenky
a usazuje hosty

- noční vinárny poskytují hostům intimní prostředí, nerušenou
zábavu a diskrétní obsluhu

Speciální - řadíme mezi ně vinné sklípky a viechy

  • nabízejí vína pouze z určité oblasti (z jižní Moravy, Maďarska,…)

  • podává se zde sudové víno rovnou od výrobce

  • podávají se zde krajové specialit

  • zařízení bývá stylové, stoly a židle většinou dřevěné

Varieté (19.00 – 3.00)

  • jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg.zařízeními

  • podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel

  • v místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket

  • provoz začíná od 19.00 - 03.00 hodin

  • program bývá od 21.00-24.00 hodin

  • po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu

  • zařízení,sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru

  • Obsluha

  • má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu

  • před programem se nabízejí večeře a nápoje

  • během programu se může nabízet doplňkový sortiment

  • po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví

  • většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha

  • inkaso se většinou provádí při odchodu hostů

Kabarety

  • jsou menší střediska s programem lidového charakteru

  • zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení

  • sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém

  • celovečerní program

  • skládají se ze: vstupní místnosti – šatna, pokladna

  • hala – vchody do jednotlivých středisek, neónové osvětlení, velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po stranách lóže, uprostřed stoly s čalouněnými židlemi, parket, malý sál – spojen s velkým, je určen pro tanec, po stranách stoly

Témata, do kterých materiál patří