SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ STŘEDISKA
Prostředí těchto středisek má vytvářet příjemné podmínky pro posezení. Jsou samostatné závody nebo součástí jejich střediska.
DRUHY:
Kavárny - rozvoj kaváren dosáhl vrcholu koncem 19. a počátkem 20. století
· káva se postupně stávala společenským nápojem
· sortiment i služby se přizpůsobovali klientele
· současnou klientelu tvoří mladí lidé,pro které káva není oblíbeným nápojem netouží po klidu
· mění se sortiment
· řadíme je ke společensko-zábavním střediskům, můžeme zde podávat snídaně nebo jsou otevřeny v době, kdy jsou ostatní střediska uzavřena ( v hotelích)
· musíme zde mít umístěno dostatečné množství novin a časopisů
Vinárny - Denní - provozní špička – dopoledne a odpoledne
- sortiment – přírodně upravené studené i teplé pokrmy vhodné
k vínu, sýry
- doplňkový sortiment – slané výrobky
- víno – čepované, výčep bývá umístěn v samostatné místnosti, kde
je i prodej vína přes ulici
Noční - zařízení – přizpůsobeno delšímu pobytu hostů, čalouněný nábytek, boxy, tlumené osvětlení, expediční nebo barový pult
- vchod do vinárny má být dobře osvětlen, označen a střežen
- vstup je většinou placený, odpovědná osoba prodává vstupenky
a usazuje hosty
- noční vinárny poskytují hostům intimní prostředí, nerušenou
zábavu a diskrétní obsluhu
Speciální - řadíme mezi ně vinné sklípky a viechy
nabízejí vína pouze z určité oblasti (z jižní Moravy, Maďarska,…)
podává se zde sudové víno rovnou od výrobce
podávají se zde krajové specialit
zařízení bývá stylové, stoly a židle většinou dřevěné
Varieté (19.00 – 3.00)
jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg.zařízeními
podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel
v místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket
provoz začíná od 19.00 - 03.00 hodin
program bývá od 21.00-24.00 hodin
po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu
zařízení,sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru
Obsluha
má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu
před programem se nabízejí večeře a nápoje
během programu se může nabízet doplňkový sortiment
po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví
většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha
inkaso se většinou provádí při odchodu hostů
Kabarety
jsou menší střediska s programem lidového charakteru
zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení
sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém
celovečerní program
skládají se ze: vstupní místnosti – šatna, pokladna
hala – vchody do jednotlivých středisek, neónové osvětlení, velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po stranách lóže, uprostřed stoly s čalouněnými židlemi, parket, malý sál – spojen s velkým, je určen pro tanec, po stranách stoly