Výroba ozubených kol
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
oceli s velkou prokalitelností se mohou chladit pomaleji
Popuštění
provádí se jen po kalení
ocel zakalená na martenzitickou struktura je velmi tvrdá , velmi křehká a náchylná k popraskání. To je způsobeno vnitřním pnutím(strukturním pnutím + teplotní pnutí). Proto je vhodné materiál po kalení popouštět.
je rovnoměrný ohřev na popouštěcí teplotu (pod A1), výdrž na této teplotě a následné ochlazování(voda, olej, vzduch)
d)
Kontrolujeme:
Tloušťku zubu
talířkový mikrometr
měří se rozměr přes zuby, (pro vnější ozubení)
Rozteč zubů
- tří-dotykové měřidlo
- vliv na klid kola(šuplera která má tři čelisti)
Kontrola evolventy boku zubů.
přístroj MAG
přístroj kreslí evolventu dotykem s bokem zubu a porovnávají evolventu vzorového kola
Kontrola házení kola.
- úchylkoměr
- otočím to 4x a pak to ukáže úchylku
Kontrola záběru ozubení
- princip: kolo se odvaluje se vzorovým kolem, měří se úchylka osové vzdálenosti