Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4. Soustava trávící

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (426.83 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

4. SOUSTAVA TRÁVÍCÍ:

Zajišťuje: příjem potravy, mechanické zpracování potravy, chemický rozklad potravy, vylučování nestrávených složek a metabolitů v podobě výkalů (exkrementů)

Topografické členění GIT:

Hlavová část – tlamní dutina (cavuum oris), hltan (pharynx)

Krční a hrudní část – jícen (esophagus)

Břišní část – žaludek (gaster) / předžaludek (proventriculus), střeva (intestinum)

Pánevní část – konečník (rectum)

ANATOMIE:

1. DUTINA TLAMNÍ:

- počátek trávicího traktu, směřuje do hrtanu, po stranách jsou tváře

- strop se dělí na měkké a tvrdé patro, ústí do ní slinné žlázy

a) Pysky – horní a dolní pysk se stýkají v koutcích, skládají se z kruhového ústního svalu a svalů řezákových

Kůň, koza a ovce = dlouhé pohyblivé pysky

Ostatní zvířata = krátké nepohyblivé pysky

b) Jazyk (lingua) – svalnatý a velmi pohyblivý orgán, důležitý při pití, příjímání + zpracování potravy a polykání, má hmatová a chuťová čidla

Tvořen z: hrotu, těla a kořene (vrůstá do něj jazylka)

c) Zuby (dentes) - slouží k uchopení, rozmělnění a oddělení potravy (u některých zvířat i obrana a lov)

- jsou vklíněny do maxily a mandibuly

- část zubu v zubním lůžku – kořen, nad zubním lůžkem – korunka

- mezi korunkou a kořenem je krček

- zub je v lůžku upevněn ozubicí

ozubice: vazivová tkáň, vyplňuje mezeru mezi kořenem a stěnou lůžka, na zubním kořenu je

tmelovina

3 druhy zubní tkáně: zubovina (dentin), sklovina a tmelovina

d) Slinné žlázy - drobné žlázy – vytváří hlen

- velké žlázy – příušní slinná žláza, podčelistní slinná žláza, podjazyčná slinná žláza

2. HLTAN:

- navazuje na tlamní dutinu, nálevkovitý tvar, kříží se v něm trávící a respirační cesta

3. JÍCEN:

- spojuje hltan s žaludkem/předžaludkem

- zprostředkovává oboustranný posun potravy (polykání, rejekce, zvracení)

4. ŽALUDEK:

- vakovitý orgán, v levé části brániční kopule, slouží jako shromaždiště potravy

- vlevo vstup do žaludku (česlo) a vpravo výstup (vrátník)

činnost: potrava se ukládá na dně a na ní další vrstva, po spolknutí posledního sousta se uzavře česlo a začnou aktivní (peristaltické) pohyby, žaludeční obsah se míchá s žaludeční šťávou

5. PŘEDŽALUDEK:

- 3 oddíly vzniklé rozšířením jícnu -> bachor, čepec a kniha

- zajišťuje enzymatické a mikrobiální (bakterie a nálevníci) štěpení potravy (hlavně celulózy)

a) Bachor (rumen)

- největší část předžaludku, navazuje na jícen a pokračuje čepcem

- u mláďat menší než slez -> rozvoj souvisí s příjmem objemného krmiva

b) Čepec (reticulum)

- vak kulovitého tvaru, v uvolněném stavu má velikost pěsti

- od bachoru je oddělen čepcobachorovým pilířem

- na dně je čepcový žlab (spojuje bachor a knihu)

c) Kniha (omasum)

- kulovitý tvar, opatřena dvěma poloměsíčitými chlopněmi

Témata, do kterých materiál patří