4. Soustava trávící
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
4. SOUSTAVA TRÁVÍCÍ:
Zajišťuje: příjem potravy, mechanické zpracování potravy, chemický rozklad potravy, vylučování nestrávených složek a metabolitů v podobě výkalů (exkrementů)
Topografické členění GIT:
Hlavová část – tlamní dutina (cavuum oris), hltan (pharynx)
Krční a hrudní část – jícen (esophagus)
Břišní část – žaludek (gaster) / předžaludek (proventriculus), střeva (intestinum)
Pánevní část – konečník (rectum)
ANATOMIE:
1. DUTINA TLAMNÍ:
- počátek trávicího traktu, směřuje do hrtanu, po stranách jsou tváře
- strop se dělí na měkké a tvrdé patro, ústí do ní slinné žlázy
a) Pysky – horní a dolní pysk se stýkají v koutcích, skládají se z kruhového ústního svalu a svalů řezákových
Kůň, koza a ovce = dlouhé pohyblivé pysky
Ostatní zvířata = krátké nepohyblivé pysky
b) Jazyk (lingua) – svalnatý a velmi pohyblivý orgán, důležitý při pití, příjímání + zpracování potravy a polykání, má hmatová a chuťová čidla
Tvořen z: hrotu, těla a kořene (vrůstá do něj jazylka)
c) Zuby (dentes) - slouží k uchopení, rozmělnění a oddělení potravy (u některých zvířat i obrana a lov)
- jsou vklíněny do maxily a mandibuly
- část zubu v zubním lůžku – kořen, nad zubním lůžkem – korunka
- mezi korunkou a kořenem je krček
- zub je v lůžku upevněn ozubicí
ozubice: vazivová tkáň, vyplňuje mezeru mezi kořenem a stěnou lůžka, na zubním kořenu je
tmelovina
3 druhy zubní tkáně: zubovina (dentin), sklovina a tmelovina
d) Slinné žlázy - drobné žlázy – vytváří hlen
- velké žlázy – příušní slinná žláza, podčelistní slinná žláza, podjazyčná slinná žláza
2. HLTAN:
- navazuje na tlamní dutinu, nálevkovitý tvar, kříží se v něm trávící a respirační cesta
3. JÍCEN:
- spojuje hltan s žaludkem/předžaludkem
- zprostředkovává oboustranný posun potravy (polykání, rejekce, zvracení)
4. ŽALUDEK:
- vakovitý orgán, v levé části brániční kopule, slouží jako shromaždiště potravy
- vlevo vstup do žaludku (česlo) a vpravo výstup (vrátník)
činnost: potrava se ukládá na dně a na ní další vrstva, po spolknutí posledního sousta se uzavře česlo a začnou aktivní (peristaltické) pohyby, žaludeční obsah se míchá s žaludeční šťávou
5. PŘEDŽALUDEK:
- 3 oddíly vzniklé rozšířením jícnu -> bachor, čepec a kniha
- zajišťuje enzymatické a mikrobiální (bakterie a nálevníci) štěpení potravy (hlavně celulózy)
a) Bachor (rumen)
- největší část předžaludku, navazuje na jícen a pokračuje čepcem
- u mláďat menší než slez -> rozvoj souvisí s příjmem objemného krmiva
b) Čepec (reticulum)
- vak kulovitého tvaru, v uvolněném stavu má velikost pěsti
- od bachoru je oddělen čepcobachorovým pilířem
- na dně je čepcový žlab (spojuje bachor a knihu)
c) Kniha (omasum)
- kulovitý tvar, opatřena dvěma poloměsíčitými chlopněmi