Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




viry a bakterie (1)

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (685.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Bakterie

= prokaryotické jednobuněčné organismy, rozmnožují se přímým dělením amitózou a membránu mají
pouze na povrchu, netvoří tkáně
u všech se vyskytuje:

u některých se může vyskytovat také:

e) vchlípená cytoplazmatická membrána- zvětšuje povrch, na němž probíhají některé děje, pro
něž je biomembrána nezbytná (např. fotosyntéza)

f) plazmidy- malé kruhové molekuly DNA, které nesou pomocnou genetickou informaci (bakterie si
je často vyměňují)

g) slizové pouzdro- umožňuje přichycení bakterií k podkladu (např. ke kamenům, k povrchu zubů
ap.)

h) bičík- zajišťuje pohyb (i několik)

i) fimbrie- drobná vlákna, jimiž se bakterie upevňuje k podkladu, mohou sloužit i ke kontaktu s
jinými bakteriemi

Tvary bakterií

a) buněčná stěna

b) cytoplazmatická membrána

c) nukleoid- jádro, kruhová
molekula DNA

d) ribozomy (tvorba bílkovin)

koky - kulovité bakterie; někdy vytvářejí typické skupiny:

tyčinky – nejčastější tvar bakterií
vibria – "prohnuté" tyčinky, rohlíčkovitý tvar
spirochety – buňky vytvářejí dlouhé šroubovité spirály

diplokoky – buňky se vyskytují ve dvojicích
streptokoky – buňky se vytvářejí řetízky
stafylokoky – buňky vytvářejí hroznovité shluky

Spory

= odolná stadia bakterií v nepřiznivých podmínkách, když ztratí vodu. Jsou obaleny několika
pevnými vrstvami a umožňují bakteriím přežívat v klidu (nemnoží se) v mrazu, suchu, vyšších
teplotách (přes 100C)

Dělení bakterií

podle metabolismu a získávání uhlíku

podle nároku na kyslík

podle rozmnožování

podle stavby buněčné stěny (díky barvě lze určit druh bakterie a vybrat vhodný penicilin)

Prostředí bakterií

mléko, sliny, vzduch, ornice, stolice, nemocnice, peníze, houbičky na mytí nádobí, půda, voda,
tělo (až 1,5 kg)

Význam bakterií pro člověka

výroba organických látek (kyselina mléčná, octová, askorbová - vitamín C, některé léčiva)

střevní bakterie (mikroflóra) - Upravují zbytky ve střevech na méně škodlivé zplodiny, vytvářejí
některé vitaminy (hlavně vitamin B12)

patogenní bakterie - jsou nebezpečné: způsobují angínu, zánět průdušek, zápal plic, černý kašel,
spálu, tetanus, choleru, kapavku, boreliózu, syfilis, lepru, tuberkulózu, mor

autotrofní - dovedou syntetizovat organické látky z oxidu uhličitého
heterotrofní- jako zdroj uhlíku přijímají organické látky

aerobní (u heterotrofních bakterií probíhá octové kvašení v tomto prostředí)
anaerobní (u heterotrofních bakterií probíhá mléčné nebo máselné kvašení v tomto
prostředí)
fakultativně anaerobní (viz minulé učivo)

amitóza - replikace DNA → vytvoření přehrádky od kraje → oddělení cytoplazmy (viz minulé
učivo)
pohlavní - dva jedinci si vymění části genetické informace

G+ grampozitivní - zbarvují se do modro/fialova, neodbarvují se organickými rozpouštědly
a jsou citlivější na antibiotika
G- gramnegativní - zbarvují se do růžové/červené, barvivo se vyplavuje organickými
rozpouštějí organickými rozpouštědly, jdou odolnější vůči antibiotikům

Témata, do kterých materiál patří