VY_52_INOVACE_1_Žaludek
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Vypracovala: Mgr. Michaela Hromádková
Odborně: gaster, ventriculus
Orgán, který je uložen v horní části dutině
břišní
Zahnutý orgán
Tvar: býčího rohu
Velikost: závislá na jeho obsahu
Přechod mezi jícnem a žaludkem se nazývá
česlo (cardie)
Horní část žaludku vyplněná vzduchem –
žaludeční klenba
Střed žaludku – tělo (corpus)
Tělo přechází v zúžení , které se nazývá
vrátník (pylorus)
Zahnutí na žaludku –
malé (curvatura minor) a
velké (curvatura major)
AUTOR NEUVEDEN.
skolajecna.cz [online]. [cit.
21.5.2013]. Dostupný na WWW:
http://skolajecna.cz/biologie/Sources/Photogallery_D
etail.php?intSource=1&intImageId=270
Sliznice – jednovrstevný cylindrický epitel,
sliznice složena v řasy se žlázkami (sekreční a
resorpční funkce)
Podslizniční vazivo – cévy a nervy
Svalovina – hladká (rozdělena do tří vrstev)
Povrchová vrstva – pobřišnice (peritoneum)
Mechanická funkce
◦ Zpracování potravy
◦ Trávení
Chemická funkce
◦ Chemické zpracování zajišťuje žaludeční šťáva
Denní množství: 2-3 l
Bezbarvá tekutina
pH 2
Sekrece řízena nervově a hormonálně
Obsah: voda, anorganické a organické látky,
HCl, pepsin, chymozin, mucin, vnitřní faktor
AUTOR NEUVEDEN.
gelenus.cz [online]. [cit.
21.5.2013]. Dostupný na WWW:
http://galenus.cz/traveni-zaludek.php
Sekreci zvyšuje:
◦ Kofein, alkohol, koření, kyselá jídla
Sekreci snižuje:
◦ Máslo, olivový olej, smetana, žloutky
Popiš stěnu žaludku.
Jaké znáš funkce žaludku?
Jaký je obsah žaludeční šťávy?
KŘIVÁNKOVÁ,HRADOVÁ.
Somatologie. Praha:
Grada, 2009, ISBN 978-80-247-2988-6.
Obrázky – viz citace pod obrázky